Cele mai citite
 


Tulcea: Campanie pentru eradicarea leucozei din Deltă
miercuri, 9 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a demarat o campanie pentru eradicarea focarelor de leucoză enzotică bovină, în contextual în care judeţul se numără printre cele cu cele mai multe focare de leucoză enzotică bovină din ţară.
Directoarea DSVSA, Marilena Tertiş, a declarat că 50% din efectivele de bovine din judeţ sunt crescute în condiţii atipice în Delta Dunării, din cauza lipsei resurselor financiare localnicii preferând să îngrijească în propria gospodărie câteva animale pentru tracţiune, pe celelalte lăsându-le libere pe grinduri şi fiind aduse în gospodării doar pentru sacrificare.
'Numărul animalelor crescute în acest mod este destul de mare, sistemul de creştere făcând foarte dificilă supravegherea lor. Animalele sunt capturate o dată sau de două ori pe an pentru imunizare, crotalierea facilitându-ne activitatea', a afirmat directoarea Tertiş.
Ea a mai spus că, în contextul în care judeţul este cunoscut drept unul cu foarte multe bovine bolnave de leucoză enzotică, instituţia pe care o conduce a demarat o campanie pentru conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa supravegherii animalelor.
'Proprietarii trebuie să conştientizeze importanţa supravegherii animalelor. Ne confruntăm cu un număr foarte mare de animale serologic pozitive la leucoza bovină şi avem o campanie care se derulează în acest moment în Deltă pentru eradicarea bolii, în contextul în care în bugetul Autorităţii Naţionale de resort există şi bani de despăgubiri. (...) Suntem unul din judeţele din ţară cu cele mai multe animale serologic pozitive la leucoză enzotică. Este un pericol şi pentru celelalte animale din judeţ, în măsura în care există şi proprietari care aduc animale valoroase din punct de vedere genetic şi productiv şi e păcat să îmbolnăvim animalele nou aduse din cauza celor serologic pozitive', a menţionat directoarea DSVSA, Marilena Tertiş.
Potrivit DSVSA, în 2009 au fost identificate 109 focare de leucoză enzotică bovină, au fost sacrificate 230 de bovine pozitive serologic cu leucoză existând în continuare 2.631 de capete de animale bolnave.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: DSVSA confirmă prezenţa antraxului în Casimcea Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a reuşit marţi să izoleze bacilul antrax în analizele de laborator efectuate pe carnea sechestrată la finele săptămânii trecute dintr-o gospodărie privată din comuna Casimcea.
Suceava: DSVSA a încheiat campania aeriană de vaccinare antirabică a vulpilor Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a încheiat campania aeriană de vaccinare antirabică a vulpilor din fonduri de vânătoare din judeţ, iar distribuţia manuală a dozelor de imunizare în zonele împădurite limitrofe localităţilor va fi realizată de medicii veterinari...
Tulcea: Centrele de colectare a peştelui din Deltă, evaluate de Direcţia Sanitar-Veterinară Centrele de colectare a peştelui şi cherhanalele din Delta Dunării s-au transformat în puncte de debarcare, după ce medicii veterinari tulceni au constatat că cele mai multe din acestea nu îndeplineau normele impuse de Uniunea Europeană.
Tulcea: Primul caz de rabie din acest an Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a înregistrat primul caz de rabie din acest an, în apropiere de localitatea Fântâna Mare.
Tulcea: Furnizorii locali din programul guvernamental "Lapte şi corn", în atenţia Consiliului Judeţean Prefectura judeţului Tulcea va înainta Consiliului Judeţean (CJ) raportul întocmit de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) cu privire la neregulile constatate în anul şcolar 2015-2016 în derularea programului guvernamental 'Lapte şi corn'.
Tulcea: Aproximativ 10% din centrele de comercializare a peştelui, închise temporar Aproximativ 10% din centrele de comercializare a produselor piscicole din judeţul Tulcea sunt închise temporar în această perioadă din cauza lipsei peştelui, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea urmând să demareze luna viitoare o acţiune de verificare a tuturor unităţilor...