Cele mai citite
 


Proiect de act normativ pentru reglementarea asistenţei medicale de urgenţă
miercuri, 9 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cinci parlamentari PDL au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea legii asistenţei medicale de urgenţă, prin care propun eliminarea 'discriminării' între furnizorii privaţi şi cei publici de servicii medicale de urgenţă.
În expunerea de motive a proiectului de act normativ iniţiat de cei cinci parlamentari se susţine că există discriminare între furnizorii publici şi privaţi de servicii medicale.

'Discriminarea existentă între furnizorii publici şi privaţi de servicii medicale de urgenţă nu are o bază reală, evaluarea şi calitatea presupuse ale serviciilor publice şi private nefiind reglementate într-un cadru legal concurenţial, această deficienţă având efecte negative asupra siguranţei pacientului, inclusiv în plan financiar şi cooperare în caz de dezastre şi calamităţi', afirmă iniţiatorii.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat consideră actul normativ 'de neacceptat'.
'Comisia de urgenţă a analizat punct cu punct iniţiativa legislativă şi a elaborat un răspuns amplu, tehnic. Actul normativ este de neacceptat. Toate ministerele responsabile se opun acestuia. De fapt, prin acest proiect de lege se va deschide total finanţarea către sistemul comercial privat. Va fi o competiţie comercială între sistemul public şi privat, în detrimentul bolnavului. Mai mult, prin acest proiect de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii - Titlul IV - Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat - dispar articole foarte importante, care vizează pregătirea celor care lucrează în sistem şi scad standardele de calitate privind echiparea ambulanţelor', a declarat pentru AGERPRES subsecretarul de stat Raed Arafat.

Acesta spune că actul normativ prevede implicarea sistemului public în asistenţa medicală privată, ceea ce riscă să creeze discriminare între pacienţi.

Dr. Raed Arafat a precizat că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
'Este una dintre puţinele părţi din sistemul medical care sunt reglementate prin lege - ce se finanţează şi până unde se finanţează din sistemul public în sistemul privat de urgenţă', a adăugat subsecretarul de stat.
El a menţionat că sistemul privat de urgenţă, cel prespitalicesc, poate fi finanţat de Casa Naţională de Asigurări pentru transportul simplu şi pentru consultaţiile la domiciliu.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a fost dat în judecată la Curtea de Apel Piteşti de o firmă privată, dar firma care l-a acţionat în instanţă a pierdut. Potrivit dr. Arafat, aceasta invoca libera competiţie comercială şi finanţarea competitivă pe fondurile publice în asistenţa de urgenţă, combătând constituţionalitatea unor articole din Legea 95, care se referă la finanţarea sistemului public şi privat pentru asistenţa medicală de urgenţă. Curtea Constituţională a stabilit, printr-o decizie din decembrie 2009, că articolele de lege sunt constituţionale.

CCR a făcut o delimitare foarte clară între sistemul public care are o misiune de stat şi care are finanţare din fonduri publice şi sistemul privat care are o bază comercială, a arătat dr. Arafat.

De asemenea, şi celelalte ministere implicate în sistemul de asistenţă medicală de urgenţă vor redacta propriile puncte de vedere cu privire la iniţiativa celor cinci deputaţi PDL, a adăugat subsecretarul de stat.
Potrivit acestuia, sistemul francez este unul dintre cele mai bune. La Paris, sistemul public de urgenţă este militar şi a fost păstrat pentru că este un sistem ce trebuie să acţioneze imediat, în orice problemă de urgenţă, în timp ce alte ţări nu permit deloc, prin lege, ca serviciile private să activeze în sistemul public de urgenţă.

Deputatul Valeriu Tabără, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, a declarat pentru AGERPRES că acest proiect doreşte să reglementeze acordarea asistenţei medicale de urgenţă, ceea ce se va face prin acreditare, şi nu oricum.

El a subliniat că este absolut necesară această reglementare şi pentru o mai bună definire a unor termeni. 'Este un proiect de lege care este în lucru, aşteptăm şi observaţiile Ministerului Sănătăţii', a adăugat parlamentarul.
Ceilalţi iniţiatori ai actului normativ sunt deputaţii democrat-liberali Constantin Chirilă, Mircia Giurgiu, Toader Mircea Nicu şi Petru Movilă, însă acesta din urmă şi-a retras susţinerea, între timp.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Reprezentanţii sistemului public de urgenţă nu susţin noul proiect legislativ privind reforma din sănătate Reprezentanţii unităţilor Unităţilor de Primiri Urgenţe, ai UPU-SMURD, Centrelor Primiri Urgenţe, Serviciilor de Ambulanţe Judeţene şi SABIF au dezbătut în cadrul unei întâlniri propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi punctul de vedere al ...
UPDATE Băsescu: În legea sănătăţii nu veţi găsi nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că în capitolul referitor la serviciul de urgenţă din proiectul noii legi a sănătăţii nu se găseşte nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului.
Proiect privind utilizarea unei aeronave a MAI pentru asistenţă medicală de urgenţă, adoptat de deputaţi Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care vizează aprobarea unor măsuri privind operarea unei aeronave aflate în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), astfel încât aceasta să fie utilizată în misiuni de asistenţă medicală publică de urgenţă.
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.