Cele mai citite
 


Oamenii scunzi par a avea o inimă mai slabă
joi, 10 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Oamenii scunzi ar prezenta un risc de o dată şi jumătate mai mare să se îmbolnăvească de boli cardiace şi să moară prematur decât cei înalţi, arată un studiu publicat miercuri, care a vizat trei milioane de persoane, relatează AFP.

Femeile care au sub 1,53 m şi bărbaţii mai mici de 1,65 m au o tendinţă evident mai mare de a avea probleme cardiovasculare decât femeile peste 1,66 m şi bărbaţii mai înalţi de 1,73 m, potrivit studiului apărut în European Heart Journal.

Aceste rezultate sugerează că statura mică ar trebui adăugată la lista factorilor cunoscuţi de risc cardiac, cum ar fi obezitatea şi colesterolul ridicat, afirmă cercetători finlandezi de la Universitatea din Tampere. Legătura dintre statură şi problemele cardiace a fost abordată în multe studii realizate în ultimii 60 de ani, însă rezultatele au fost contradictorii.

Pentru a pune în evidenţă eventualele diferenţe, cercetătorii au comparat extremele: cei mai mici şi cei mai mari. Au analizat 52 de studii care au vizat trei milioane de persoane. 'Rezultatul este fără echivoc: o statură mică se asociază cu un risc crescut de boli coronariene (angină pectorală, infarct)', consideră un cercetător de la Universitatea din Helsinki în jurnalul Societăţii Europene de Cardiologie. Nu se ştie în schimb care este explicaţia acestei asocieri.

Oamenii scunzi n-ar trebui să fie îngrijoraţi, pentru că statura nu este decât unul din factorii care pot contribui la apariţia unor boli cardiace. Şi, fiindcă nu se poate interveni asupra înălţimii, atenţia trebuie să se îndrepte spre controlul greutăţii şi igiena vieţii (fumat, alcool), adaugă autorii studiului. La urma urmei, cine este înalt nu este obligatoriu protejat împotriva infarctului.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Poluarea ar antrena o mortalitate sporită după un accident cardiac /studiu/ Expunerea la poluarea din aer ar antrena o mortalitate sporită pentru persoanele care au suferit un infarct miocardic sau un atac de angină pectorală, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista European Heart Journal, relatează AFP.
Risc crescut de comportamente infracţionale în rândul tinerilor cu puls mai lent în stare de repaus (studiu) Adolescenţii al căror ritm cardiac este lent atunci când sunt în stare de repaus par să fie expuşi unui risc mai mare de a dezvolta comportamente infracţionale violente la vârsta adultă, potrivit unei echipe de cercetători din Suedia, al căror studiu a fost publicat miercuri în Journal of the American...
Persoanele mai scunde sunt mai predispuse la maladii cardiovasculare (studiu) Cu cât un adult este mai mic de înălţime, cu atât este mai susceptibil de a suferi de boli cardiovasculare, au stabilit cercetătorii britanici într-un vast studiu genetic publicat miercuri în revista medicală New England Journal of Medicine, informează AFP.
Ciocolata ar putea fi benefică pentru inimă /studiu/ Ciocolata ar putea avea beneficii concrete pentru sistemul cardiovascular, precum scăderea uşoară a tensiunii arteriale, potrivit unui studiu la care au participat peste o mie de persoane, transmite Reuters.
Fericirea scade riscul bolilor cardiovasculare (studiu) A apărut un studiu care va face fără îndoială plăcere oamenilor fericiţi şi care ar putea fi un necaz în plus pentru cei care suferă de depresie sau anxietate. Cercetători britanici au desfăşurat un studiu pe aproape 8.000 de funcţionari englezi (cu vârsta medie de 49 de ani), în urma căruia afirmă că...
Nivelul de colesterol trebuie urmărit din jurul vârstei de 35 de ani (studiu) Bolile cardiovasculare sunt provocate în principal de depozitele de colesterol de pe pereţii arterelor, iar un studiu realizat recent de cercetători americani şi publicat în revista Circulation arată că un nivel uşor ridicat al colesterolului între 35 şi 55 de ani creşte semnificativ riscul de infarct...