Cele mai citite
 


Bihor: Congres internaţional de Farmacologie, la Oradea
joi, 10 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetarea farmacologică este extrem de importantă, este de părere conf. dr. Ioan Magyar, preşedintele comitetului orădean de organizare a celui de-al XI-lea Congres Internaţional de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică.
În jur de 100 de specialişti din ţară şi din străinătate participă la acest congres, în perioada 9-11 iunie, al cărui preşedinte este acad. prof.dr. Victor Voicu, preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică.
Lucrările Congresului vor pune în evidenţă ultimele cercetări legate de farmacologia experimentală, farmacologia clinică şi toxicologia clinică. Participanţii vor face cunoştinţă cu rezultatele celor mai recente studii privind cercetarea medicamentelor în etapa preclinică.
Potrivit farmacologilor, un medicament nu intră în uzul clinic decât după studii aprofundate de farmacologie fundamentală sau experimentală, urmate de studii clinice riguroase, ce durează aproape 8-9 ani.
''Nu există niciun medicament care să fie infailibil şi care să nu aibă efecte adverse. Acesta este şi un mesaj pentru oamenii obişnuiţi, care nu sunt de specialitate, şi care obişnuiesc să ia medicamente frecvent, obişnuinţă care nu este bun augur şi nici recomandată. De aceea şi capitolul de toxicologie are o importanţă deosebită'', a spus, miercuri, pentru AGERPRES, conf.dr. Ioan Magyar, şef Disciplină de Farmacologie, FMF Oradea.
Personalităţi marcante ale lumii academice medicale din ţară şi din alte 15 ţări europene vor susţine lucrări în cadrul Congresului, precum prof.dr.doc.Barbu Cuparencu, fondatorul unei adevărate şcoli de farmacologie fundamentală la UMF Cluj în urmă cu mai bine de 40 de ani, prof. Costin Mungiu, de la Universitatea de medicină din Iaşi, prof. Vlaicu Şandor, de la Universitatea din Cluj-Napoca, prof. Folke Sjoqvist, Karolinska Institute Stocholm, Suedia, prof. Olavi Pelkonen, Finlanda, prof. Horst Thiermann, Germania.
Şcoala farmacologică orădeană, bazată pe farmacologia experimentală, continuă, încă din anul 1995, câteva teme de cercetare iniţiate de prof. Cuparencu la Cluj.
''Fără animale de experienţă şi o biobază nu se poate vorbi de cercetare fundamentală. Iar farmacologia experimentală stă la baza majorităţii actelor care se desfăşoară ulterior în clinică. Practic, medicamentele care ajung în clinică, fie cele noi sau cele mai vechi, şi care sunt reevaluate, nu ajung acolo fără să parcurgă etapa de farmacologie experimentală'', a precizat Ioan Magyar.
Congresul de farmacologie este organizat de către Societatea Română de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică în colaborare cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea şi Disciplinele de Farmacologie şi Farmacologie Clinică.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acad. Victor Voicu: Medicamentul nu este o marfă, ci un domeniu extrem de exigent Acad. prof. univ. Victor Voicu a declarat miercuri, la Oradea, că 'medicamentul este unul dintre cele mai exigente domenii ale medicinii, care nu mai trebuie tratat ca pe o marfă, ca pe un mijloc de speculă, câştig sau folosit în mesaje politice'.
Bihor: Primul Congres internaţional de medicină transfuzională, la Oradea Oradea este gazda primului Congres Internaţional 'Medicină Transfuzională', timp de patru zile, până duminică, manifestare ştiinţifică de înaltă ţinută profesională la care participă numeroşi specialişti din ţară şi străinătate, a informat vineri conf. univ. Ligia Burtă, şefa Centrului de Transfuzie...
Bihor: Manual de farmacologie, lansat la Oradea Conferenţiarul Ioan Magyar de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea şi-a lansat, miercuri, cartea "Farmacologie - elemente de farmacologie fundamentală, farmacologie clinică şi toxicologie clinică", un manual util pentru studenţii la medicină şi medicină dentară, dar şi pentru cei de la s...
Al 12-lea Congres internaţional al SRFTTC începe miercuri în Capitală Lucrările celui de al 12-lea Congres Internaţional al Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică (SRFTTC) încep miercuri la Bucureşti, informează un comunicat al societăţii ştiinţifice remis marţi.
Bihor: Congres Naţional de Endodonţie, la Facultatea de Medicină Oradea Peste 200 de medici stomatologi din Oradea şi din marile centre universitare din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, participă, în perioada 24-27 februarie, la Facultatea de Medicină din Oradea, la Congresul Naţional de Endodonţie, organizat pentru prima dată în Bihor de Asociaţia Medicilor Dentişti din...
Bihor: Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, acreditată şi de încredere Toate specializările Facultăţii de Medicină şi Farmacie, din Universitatea Oradea, au obţinut calificativul 'încredere', sunt acreditate şi pot funcţiona la parametri normali, după ce Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a decis să acrediteze şi specializarea Medicină...