Cele mai citite
 


Discriminarea persoanelor seropozitive - o barieră în angajarea lor
joi, 10 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Drepturile persoanelor seropozitive sunt într-o măsură destul de mare încălcate, în continuare, în România, relevă o cercetare pentru identificarea nevoilor acestei categorii de persoane.
Drepturile pe care acestea le reclamă ca fiind încălcate sunt dreptul la ocrotirea sănătăţii, la educaţie, la servicii sociale şi prestaţii sociale, la confidenţialitate şi la un loc de muncă.

Nevoia persoanelor seropozitive de suplimentare a serviciilor se îndreaptă către servicii medicale speciale, servicii sociale, de informare şi orientare şcolară şi profesională, de planificare familială.

Un procent de 81% dintre tinerii seropozitivi incluşi în cercetare consideră că nu are nevoie de servicii suplimentare.

Studiul mai arată că gradul de informare a actorilor sociali în problematica HIV/SIDA este în continuare relativ scăzută, acesta fiind un factor generator de discriminare, acces îngrădit la educaţie, la servicii medicale de calitate, acces aproape inexistent la locuri de muncă al tinerilor seropozitivi.

Serviciile de orientare şcolară şi profesională sunt departe de a pregăti tinerii seropozitivi în abordarea unor opţiuni corecte şi pertinente privind meseria şi viitorul loc de muncă al acestora, mai relevă studiul.

Din totalul de 236 de persoane participante la studiu, 54,66% beneficiază de servicii de consiliere, orientare şcolară şi profesională, iar 44,92% nu intră în această categorie.

Cercetarea a cuprins 19 judeţe şi Bucureşti şi a avut drept grup-ţintă 236 de tineri seropozitivi cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani.

Cercetarea pentru identificarea nevoilor persoanelor seropozitive din România este unul dintre rezultatele proiectului 'From vulnerability to empowerment - HIV/AIDS şi locul de muncă', desfăşurat de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), pe o perioadă de 24 de luni, ce vizează identificarea problemelor, a barierelor cu care se confruntă persoanele seropozitive în momentul căutării unui loc de muncă, dar şi identificarea gradului de pregătire a angajatorilor în ceea ce priveşte angajarea unei persoane seropozitive.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Salvați Copiii România prezintă rezultatele programului Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile Pe parcursul a 18 luni, peste 1020 de copii din medii defavorizate au beneficiat de servicii sociale, juridice și educaționale, în cadrul programului Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile, dezvoltat de Salvați Copiii România.
Sibiu:Romii, pacienţii cu altă orientare sexuală şi cei cu HIV/SIDA, cei mai discriminaţi în sistemul de sănătate (studiu) Romii sunt cei mai discriminaţi pacienţi în sistemul de sănătate românesc, urmaţi de bolnavii cu altă orientare sexuală şi bolnavii cu HIV/SIDA, conform unui studiu realizat cu fonduri europene, în perioada august - noiembrie, cu date obţinute de la 500 de studenţi medicinişti din Sibiu.
Studiu Fundaţia Soros România: 62% dintre romi spun că nu s-au simţit discriminaţi Peste 60% dintre romi spun că nu s-au simţit niciodată discriminaţi, în ultimul an, iar 34% susţin contrariul, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Soros România în anul 2011 pe probleme de incluziune socială a minorităţii rome.
Sălaj: Pacienţii cu boli rare din România, între durere şi speranţă (reportaj) Centrul Pilot de Referinţă pentru Boli Rare "NoRo" din Zalău a oferit, în primul an de la înfiinţare, recuperare şi integrare prin diverse tipuri de terapii, dar şi activităţi socio-educative pentru circa 125 de copii cu boli rare din întreaga ţară, alături de informare şi consiliere pentru părinţii...
GSK România reînnoiește parteneriatul cu UNOPA, în sprijinul persoanelor afectate de HIV/SIDA Raportul UNOPA „Sub Lupă” arată că gradul de informare a oamenilor cu privire la afecțiunea HIV/SIDA este relativ scăzut în România; În perioada 2011-2014, GSK și UNOPA au derulat trei ample campanii de informare și susținere a persoanelor seropozitive, proiecte care vor continua în 2015.
Circa 60.000 de asistente din unităţile sanitare publice, afectate de discriminare salarială; 23 %, în situaţia de muncă forţată neplătită (studiu) Bucureşti, 1 oct /Agerpres/- Marea majoritate a asistentelor medicale din unităţile sanitare publice (circa 60.000) sunt afectate de fenomenul discriminării salariale şi circa 23% dintre acestea sunt în situaţia de muncă forţată neplătită, conform unui studiu remis AGERPRES de Solidaritatea Sanitară...