Cele mai citite
 


Probioticele - alternativă pentru tulburările digestive şi imune
joi, 10 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Gastroenterologie, Ce mancam?, Boli de nutritie
 

Profesorul Eamon Quigley, reputat specialist în gastroenterologie şi fiziologie umană, atrage atenţia asupra creşterii incidenţei şi prevalenţei unor suferinţe ale tractului digestiv şi nu numai.

Acesta a vorbit miercuri, într-o conferinţă de presă, despre consecinţele multiple pe care le pot avea aceste afecţiuni asupra sănătăţii şi calităţii vieţii şi a subliniat totodată rolul pe care alimentele probiotice îl exercită în îmbunătăţirea funcţionării sistemelor digestiv şi imunitar.

Modificarea accelerată, în ultimele decenii, a stilului alimentar şi de viaţă, expunerea intensă la poluare, medicamente, cosmetice şi produse chimice de uz gospodăresc au condus la creşterea numărului de persoane care acuză suferinţe ale sistemului digestiv, alergii, susceptibilitate crescută la infecţii, a subliniat specialistul.

În România, prevalenţa sindromului intestinului iritabil atinge 10% la nivelul populaţiei generale.

Diareea infecţioasă rămâne un motiv de îngrijorare la nivel mondial, ea atingând 4,2% din populaţia globală, cauzând rate semnificative de mortalitate, mai ales în ţări din Africa şi Asia.

Eczemele, cea mai frecventă manifestare alergică, au o prevalenţă de 23% în rândul populaţiei generale, la nivel mondial, şi de 19% la copii.

Efectele benefice ale alimentelor ce conţin bacterii probiotice asupra sănătăţii sunt cunoscute de secole şi studiate de câteva decenii. Medicina modernă şi tehnicile actuale de analiză şi caracterizare a tulpinilor probiotice au permis aprofundarea cunoaşterii acestora. În privinţa mecanismului lor de acţiune, sunt formulate mai multe ipoteze, fiind încă necesare date pentru confirmarea acestora.

Studii de dată mai recentă pun în evidenţă legături între flora intestinală, asupra căreia acţionează probioticele, şi fenomene fiziologice complexe. Dezechilibrul florei intestinale se consideră a fi responsabil de diverse tulburări funcţionale ale sistemului digestiv şi imunitar şi chiar de obezitate, conform unor cercetări recente.

'Medicina recunoaşte din antichitate legătura dintre alimentaţie şi sănătate. Probioticele sunt o clasă de alimente care au atât virtuţi de menţinere a sănătăţii digestive şi creştere a performanţei sistemului imunitar, cât şi aplicaţii terapeutice dovedite. Sunt cunoscute de multă vreme aplicaţiile lor în prevenirea sau ca adjuvant în tratamentul sindromului colonului iritabil, a enterocolitei necrozante la nou-născuţi, în reducerea frecvenţei, duratei şi gravităţii bolilor diareice de varii etiologii, studiate mai ales la copii şi la vârstnici. De dată mai recentă sunt studiile care probează beneficiile consumului de probiotice în ameliorarea eczemelor la copii', a declarat profesorul Eamon Quigley, membru în consiliul de conducere al Organizaţiei Mondiale de Gastroenterolog ie, cu prilejul conferinţei de presă organizate de compania Danone.

'Mecanismele de acţiune sunt cercetate intens şi există dovezi unanim acceptate în privinţa acţiunii probioticelor asupra funcţiilor sistemului digestiv, asupra motilităţii intestinale, a efectului antibacterian, prin sinteza de bacteriocine şi asupra funcţiei imunitare a intestinului. În privinţa investigării acţiunii probioticelor asupra sistemului imunitar, s-au făcut progrese în explicarea fenomenului de modulare imună, de modulare prin cytokina şi a producerii de imunoglobuline A', a explicat prof. dr. Quigley.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imunitatea si flora intestinala Rolul florei intestinale este decisiv nu doar in procesul digestiv si al asimilarii nutrientilor, ci si in protectia intregului organism. Aceasta functie de aparare se datoreaza faptului ca 70% din sistemul imunitar este reprezentat de tractul digestiv.
Bacterii intestinale, legate de malnutriţia infantilă în Africa O alimentaţie insuficientă sau mediocră nu este singura cauză a malnutriţiei infantile în Africa Subsahariană, unele bacterii intestinale pot provoca, de asemenea, această problemă, potrivit unor cercetători americani al căror studiu a fost publicat miercuri, relatează AFP.
Reglementări privind comunicarea despre beneficiile alimentelor Opţiunea pentru o alimentaţie sănătoasă înseamnă să includem în mesele zilei alimentele care acoperă nevoile organismului şi nu conţin în exces factori alimentări 'de risc', precum alcoolul, sarea, zaharurile sau grăsimile saturate.
Flora intestinală, o nouă pistă pentru identificarea cauzelor obezităţii Persoanele obeze care înregistrează un deficit de anumite bacterii intestinale prezintă un risc crescut de a dezvolta maladii metabolice şi cardiovasculare asociate stării lor, o descoperire care relansează speranţa unei prevenţii eficiente, relevă două studii publicate miercuri.
Efectele benefice ale alimentelor funcţionale Alimentele funcţionale sunt acele alimente care, pe lângă principiile nutritive de bază, conţin substanţe active cu efecte benefice asupra sănătăţii, un exemplu în acest sens fiind bacteriile probiotice.
Carenţa şi excesul de vitamine Lipsa vitaminelor din alimentatie provoaca tulburari grave ale organismului, numite boli de carenta. Lipsa totala a unei vitamine se numeste avitaminoza si poate duce chiar la deces. De cele mai multe ori, apare o lipsa partiala a vitaminelor, cunoscuta sub numele de hipovitaminoza, iar tulburarile metabolice...