Cele mai citite
 


Acad. Victor Voicu: Medicamentul nu este o marfă, ci un domeniu extrem de exigent
joi, 10 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Acad. prof. univ. Victor Voicu a declarat miercuri, la Oradea, că 'medicamentul este unul dintre cele mai exigente domenii ale medicinii, care nu mai trebuie tratat ca pe o marfă, ca pe un mijloc de speculă, câştig sau folosit în mesaje politice'.
'Medicamentul este, pentru populaţie, un factor extrem de important ca tratament şi profilaxie. Această gamă trebuie însă extrem de bine luată în serios, iar asigurarea necesarului, măcar minim, este de mare importanţă pentru populaţia unei ţări,' a declarat, pentru AGERPRES, prof. Victor Voicu, preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică, reputat toxicolog de nivel internaţional, cu ocazia celui de al XI-lea Congres internaţional al societăţii ce are loc la Oradea, în perioada 9-11 iunie.

Prof. Voicu a evidenţiat laborioasa şi costisitoarea activitate de producere şi controlare a medicamentului, precizând că în România, deşi cei aproape o sută de farmacologici se străduiesc 'să ţină steagul sus' prin profesionalism, lipseşte un Institut Naţional de Farmacologie, deoarece nu se poate fără cercetare farmacologică într-un sector de care depinde sănătatea populaţiei.

Medicamentul are o viaţă foarte interesantă, a declarat prof. Voicu. Cere mult timp până intră în utilizare la om, iar când intră în utilizare la om începe o altă etapă, de evaluare în condiţii reale, pe număr mare populaţional. Există astfel neşansa ca, uneori, după câţiva ani, să fie scos din terapeutică, pentru că se evaluează raportul dintre risc şi beneficiu.

'Oricum, vreau să atrag atenţia, medicamentele, toate substanţele chimice, sunt toxice. De la Paracelsus se ştie că toate substanţele chimice sunt toxice. De aceea, cercetarea farmacologică e dificilă, cu implicaţii,' a spus prof. Victor Voicu.

Emeritul prof. univ. Barbu Cuparencu,?fondatorul unei adevărate şcoli de farmacologie fundamentală la UMF Cluj în urmă cu mai bine de 40 de ani, pe care o continuă şi la Oradea, a apreciat lucrările prezentate la congres.

'Eu am rămas foarte încântat de ceea ce am auzit şi trebuie să vă spun că şi farmacologia româneasă are merite. De exemplu, prof. Voicu a prezentat o lucrare de mare nivel şi merită toată lauda,' a declarat dânsul.

În ce priveşte nivelul farmacologiei din România, prof. Cuparencu consideră că în unele centre universitare, cu excepţia celor din Bucureşti şi Iaşi, înzestrarea cu aparatură şi animale de experienţă este foarte precară, motiv pentru care farmacologia românească nu se poate compara cu cea din ţări vecine, cum ar fi din Ungaria sau Bulgaria.

'Ar trebui să se acorde mai multă atenţie acestei ramuri. Medicina nu se referă numai la medicina clinică, există şi ramuri importante de medicină preclinică, cum este farmacologia, fiziologia sau anatomia, fără de care nu se poate practica medicina,' a spus prof. Cuparencu.

Societatea Română de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică, condusă de 15 ani de prof. Victor Voicu, organizează la doi ani sau anual, în ultima perioadă, un congres internaţional, în comitetul ştiinţific fiind incluse personalităţi ale farmacologiei şi toxicologiei europene şi americane, care dau anvergură şi autoritate acestor întâlniri.

Comunicările ştiinţifice ale celui de al XI-lea congres au vizat metabolismul medicamentelor, toxicitatea, intoxicaţiile acute, progresele în terapeutică sau domenii de graniţă între chimie, farmacie şi tratament, indicaţii medicale, utilizare, consecinţe, limite. Sunt prezenţi specialişti din SUA, toxicologul de renume prof. Edward Krenzelok sau din Europa - Norvegia, Israel, Germania şi alţii.

Cercetările academicianului Voicu sunt orientate către metabolismul substanţelor care acţionează asupra sistemului nervos central, şi activează într-un grup european de studii şi cercetări.

Meritele sale se regăsesc în reconstituirea etapei moderne a toxicologiei clinice, înfiinţând o catedră de toxicologie clinică la Spitalul clinic de urgenţă Floreasca Bucureşti.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Congres internaţional de Farmacologie, la Oradea Cercetarea farmacologică este extrem de importantă, este de părere conf. dr. Ioan Magyar, preşedintele comitetului orădean de organizare a celui de-al XI-lea Congres Internaţional de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică.
Al 12-lea Congres internaţional al SRFTTC începe miercuri în Capitală Lucrările celui de al 12-lea Congres Internaţional al Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică (SRFTTC) încep miercuri la Bucureşti, informează un comunicat al societăţii ştiinţifice remis marţi.
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Prof. Ioan Florian: Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul creier (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre progresele din acest domeniu. Prestigiosul...
Demonstraţii practice pe un simulator 3D, pentru studenţii de la Stomatologie Studenţii de la Facultăţile de Medicină Dentară vor putea să dobândească experienţă profesională încă din anul III de studiu prin intermediul unui sistem de simulare asistată pe calculator 3D, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină...
Bacău: Spitalul din Moineşti este singurul neuniversitar din România cu Departament de cercetare clinică acreditat spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti, finanţat de Consiliul Judeţean Bacău şi Consiliul Local, este singura unitate medicală neuniversitară şi printre primele patru din ţară cu un Departament de cercetare, certificat de Academia Română de Ştiinte medicale.