Cele mai citite
 


Ţările arabe se deschid educaţiei sexuale
miercuri, 18 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Abu Dhabi, 18 mar /Agerpres/ - Educaţia sexuală îşi deschide treptat calea, deşi cu dificultate, în tradiţionala societate arabă. La apariţia sexologilor (masculini sau feminini) în programele televizate, în conformitate însă cu religia islamică, şi a revistelor alternative - precum cea libaneză Jasad, distribuită în întreg Orientul Mijlociu deşi prin modalitatea discretă a poştei pentru a evita cenzura din ţările mai susceptible - se adaugă acum primele cărţi despre sexualitate scrise de şi pentru arabi, primite însă cu puţin entuziasm de extremişti, dar cu uşurare de restul populaţiei, notează ziarul El Mundo.

În urmă cu o lună apărea în librăriile Emiratelor Arabe Unite o carte mai puţin obişnuită în standurile ţărilor din Golf. Este vorba de ”Elemente asupra Intimităţii”, scrisă de Widad Loutah, obişnuită să consilieze cupluri şi să le rezolve problemele - de cele mai multe ori sexuale - graţie activităţii sale la Tribunal Familial din Dubai. Loutah este o asistentă socială care, din 2001, face parte dintr-o mică echipă subordonată acestei instituţii şi care oferă sfaturi matrimoniale pentru a rezolva disputele între soţi.

Scopul său este de a evita despărţirile într-o federaţie care afişează un record de divorţuri în membrele Consiliului de Cooperare al Golfului - care include ţări precum EAU, Kuweit, Arabia Saudită, Bahrein, Qatar şi Oman - cu o rată de 46%. Doar în 2004, agenţia Media Line dezvăluia că 13.000 de cupluri au pus capăt uniunii lor, la o populaţie de 3 milioane de locuitori. De când, în 2005, femeile au fost autorizate să divorţeze, cifra a luat amploare.
După şapte ani de experienţă la tribunal, Loutah arată că majoritatea perechilor care fac apel la justiţie pentru a-şi soluţiona problemele sau pentru a cere divorţul nu ar mai veni în faţa curţii dacă ar primi o educaţie sexuală corectă înainte de căsătorie. De unde şi ideea de a transpune această experienţă într-o carte pe care a publicat-o prin propriile mijloace şi care a provocat senzaţie în Emirate în toate sensurile. Începând cu titlul care nu a fost deloc bine primit. De fapt autoarea a denunţat că a primit ameninţări cu moartea fiind acuzată de blasfemie din cauza conţinutului său.
Iar aceasta în condiţiile în care Loutah este o musulmancă tradiţională, îmbrăcată în portul musulman niqab - varianta cea mai extremă a hijab sau a vălului, care îi lasă descoperiţi doar ochii - şi care este cunoscută pentru criticile sale adresate soţiei fostului premier britanic Tony Blair, când Cherie s-a trezit să pună în chestiune opţiunea de a-şi acoperi părul. Această activistă socială este însă şi este şi o fermă apărătoare a drepturilor femeilor în căsătorie, aşa cum o demonstrează cartea sa curajoasă şi care insistă să arate că islamul nu are absolut nimic împotriva sexului.

Este ceea ce a încercat să demonstreze şi la sfârşitul anului 2006, când a realizat un studiu asupra modului cum influenţează Coranul şi Sharia (legea islamică) asupra vieţii sexuale din lumea arabă. Rezultatul includea explicaţii despre cum profetul Mahomed întreţinea relaţii sexuale cu soţia sa de vârstă fragedă, copila Aisha, cuprinse în textele sfinte musulmane şi care pot constitui un exemplu, potrivit autoarei, pentru cuplurile actuale. Însă detaliile erau atât de explicite încât au fost considerate prea ”fierbinţi” şi, prin urmare, ”intolerabile” de autorităţi.AGERPRES(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Liban: o revistă ("Jasad") ridică vălul de pe subiecte privind sexualitatea, tabu în cultura arabă Beirut, 8 aprilie /Agerpres/ - O revistă lansată recent, în Liban, a decis să ridice vălul ce acoperă subiecte tabu în cultura arabă precum masturbarea ori homosexualitatea, în pofida reacţiilor de protest ale unor oficiali, informează luni AFP.
Chirurgia "luminată" - un nou tip de chirurgie împotriva cancerului Londra, 27 aprilie /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă de la University of California din San Diego, a anunţat că a reuşit să eficientizeze procesul chirurgical în cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei hărţi luminoase a ţesutului tumoral, astfel încât acesta să poată fi extras în totalitate...
Numărul persoanelor vindecate de cancer, în creştere Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un studiu european - Eurocare-4 - recent dat publicităţii arată o creştere constantă a numărului persoanelor considerate vindecate dintre cele diagnosticate cu cancer.
Tot mai multe spitale americane îşi reduc serviciile şi concediază personal Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Multe din spitalele din Statele Unite ale Americii sunt nevoite, din cauza dificultăţilor financiare cauzate de recesiunea economică, să reducă din serviciile oferite pacienţilor şi să concedieze personal medical, după ce deja au efectuat restructurări bugetare în...
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Stare de urgenţă în SUA din cauza gripei porcine Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Statele Unite ale Americii au declarat duminică ”stare de urgenţă sanitară” din cauza gripei porcine şi au anunţat măsuri de verificare ce vor viza persoanele care se vor prezenta la frontiere provenind din ţări atinse de virus, potrivit ministrului pentru securitatea...