Cele mai citite
 


Fondul de Asigurări de Sănătate suplimentat cu peste 900.000 lei din respingerea la plată a concediilor medicale ilegale
vineri, 11 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat, în doar trei săptămâni, cu peste 900.000 de lei din amenzile aplicate şi sumele încasate ca urmare a respingerii de la plată a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal, informează joi Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, la cererea ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, în perioada 19 mai - 4 iunie, reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate au efectuat acţiuni de control care au vizat modul de acordare a concediilor medicale, dar şi eliberarea certificatelor de concediu medical.
Dacă în primă fază, până în jurul datei de 28 mai, a fost mai mult o verificare ce a avut scopul de a aduce la cunoştinţă medicilor şi pacienţilor legislaţia şi de a atenţiona asupra noilor prevederi, în cea de-a doua fază a fost un control temeinic, pe lege, în care s-au aplicat sancţiuni destul de drastice pentru cei găsiţi în ilegalitate.
'În urma controalelor, Fondul Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu suma de peste 900.000 lei. Ca să aveţi o imagine asupra acestui subiect, cu aceşti bani pe care i-am strâns în trei săptămâni am putea asigura tratamentul standard pentru aproape 90 de bolnavi de cancer pe an sau am putea finanţa tot ceea ce înseamnă medicamente, materiale sanitare, salarii pe o lună în trei Unităţi de Primiri Urgenţe din spitale de nivel mediu', a declarat ministrul, conform comunicatului de presă.
Timp de trei săptămâni au fost verificaţi, la nivel naţional, 1.540 de medici care au eliberat certificate de concediu medical, identificându-se abateri de la legislaţia în vigoare în cazul a 336 dintre aceştia.
Abaterile au constat în inexistenţa sau neconformitatea unor documente prevăzute de lege. Mai precis, la fişa pacientului nu au fost anexate declaraţiile acestora privind locul ales pentru verificare, lipsea declaraţia prin care se dovedeşte plata asigurărilor de sănătate sau nu exista ataşată adeverinţa de la angajator din care să reiasă numărul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat în ultimele 12 luni, au existat certificate completate cu coduri greşite şi certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar.
Ca urmare, au fost aplicate 222 de amenzi contravenţionale, în valoare de 859.250 lei, iar 73 de medici au primit avertismente.
Pentru 31 medici, valoarea garantată a punctului a fost diminuată cu 10%. De asemenea, reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate au reziliat un număr de 28 convenţii pentru acordarea şi eliberarea certificatelor de concediu medical şi au fost sesizate comisiile de disciplină ale colegiului medicilor pentru 10 dintre cadrele medicale găsite în culpă.
Au fost respinse/ suspendate de la plată 51 certificate medicale, 30 dintre acestea având ca şi consecinţă nerespectarea legislaţiei în vigoare. Restul de 21 au fost cazuri în care bolnavul nu a fost găsit la domiciliu. În Botoşani au fost descoperite cele mai multe nereguli în ceea ce priveşte absenţa de la domiciliu. Aici, din 19 persoane controlate, 9 au lipsit de acasă.
Cele mai multe nereguli la acordarea concediilor medicale au fost găsite în judeţul Bistriţa-Năsăud. Aici, la primele verificări, toţi cei trei medici controlaţi nu au respectat prevederile legale privind completarea documentelor. Cu toate că au primit dispoziţii clare de corectare a abaterilor identificate, la a doua fază a controlului, toţi cei 22 medici controlaţi au primit avertismente din cauza nerespectării legislaţiei.
Cele mai 'usturătoare' amenzi le-au încasat medicii din Timiş. În prima fază de verificări 6 medici au fost amendaţi cu 11.000 lei pentru nerespectarea legislaţiei. În cea de-a doua fază, din 29 medici verificaţi, 16 au primit amenzi în cuantum de 72.500 lei.
Şi cei din Alba, la primul control au primit avertisment, la cel de-al doilea control, din 24 medici verificaţi, 10 medici au primit amenzi de 50.000 lei.
La Botoşani, 10 medici au încălcat legislaţia. Aceştia au fost amendaţi cu 45.000 lei şi li s-a reziliat convenţia de acordare a concediilor medicale. Tot în acest judeţ, pentru 9 pacienţi care nu au fost găsiţi la domiciliu, le-a fost suspendată plata concediului.
În Braşov, dacă la primul control a fost amendat doar un medic cu 1.000 lei, preferându-se mai întâi atenţionarea asupra legislaţiei, la cel de-al doilea control, un număr de 23 de certificate medicale au fost suspendate de la plată, iar 6 medici au fost amendaţi cu 26.000 lei, li s-a reziliat convenţia şi în cazul lor a fost sesizată şi Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor.
În Vâlcea, din cei 29 medici controlaţi, 11 au primit amenzi de 23.000 lei.
La Bucureşti au fost înţelese destul de bine noile prevederi legislative. Aici, din cei 53 medici verificaţi, doar 7 au încălcat legea şi au primit amenzi în valoare de 35.000 lei, iar la doi dintre aceştia a fost diminuată valoarea punctului cu 10%.
Corecţi au fost şi cei din Arad, Bacău, Bihor, Cluj, Constanţa, Ilfov, Teleorman, unde nu au fost acordată nicio amendă în urma verificărilor.
Ministerul Sănătăţii anunţă că aceste controale vor continua.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noi controale privind acordarea concediilor medicale Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat, în săptămâna 7 - 11 iunie, cu încă 604.500 lei, adică peste 140.000 euro, bani proveniţi din cele 132 amenzi aplicate pentru nereguli constatate la eliberarea certificatelor medicale, informează Ministerul Sănătăţii (MS).
Aproximativ 100 de medici, sancţionaţi pentru nereguli la acordarea concediilor medicale Peste 800 de medici care au încheiat convenţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical şi 74 de beneficiari de concedii medicale au fost verificaţi în perioada 14 iunie-9 iulie, cu această ocazie fiind sancţionaţi peste 100 de medici.
Ministerul Sănătăţii: Numărul concediilor medicale a scăzut în 2010 cu 45% faţă de anul precedent Bucureşti, 13 ian /Agerpres/ - Numărul concediilor medicale acordate în 2010 a scăzut cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, ca urmare a noului sistem de acordare a concediilor medicale introdus de Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, informează un comunicat al...
Bacău: Fără probleme la concedii medicale Medicii băcăuani au trecut cu bine de prima etapă a controlului iniţiat de Ministerul Sănătăţii care vizează modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, fiind nominalizaţi de forul tutelar pentru corectitudine.
Concedii medicale doar pentru cei bolnavi Ministerul Sănătăţii va modifica sistemul de acordare a concediilor medicale începând de luna viitoare, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.