Cele mai citite
 


Visele sporesc procesul de învăţare
vineri, 11 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
A visa la ceva trăit recent poate fi un mijloc pentru creier de a analiza şi memora evenimentul respectiv, după cum sugerează un studiu al profesorului Robert Stickgold şi al colegilor săi de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Harvard, publicat recent în revista Current Biology, scrie ziarul elveţian Le Temps.
Studiul a fost efectuat pe un număr de 99 de voluntari în vârstă de 30 de ani, care timp de 45 de minute au încercat să găsească cât mai repede un arbore într-un labirint, pe un computer. Au fost apoi separaţi în două grupuri. Prima jumătate şi-a făcut o siestă de aproape o jumătate de oră, în timp ce cealaltă jumătate a fost plasată într-un mediu mai liniştit, dar fără să aibă dreptul de a dormi. Cinci ore mai târziu, fiecare individ a fost retestat pe acel labirint virtual. La această a doua testare, unii s-au descurcat mai bine decât prima dată.

Analizele au arătat că patru persoane au progresat mai bine decât celelalte. Acestea făceau parte din grupul care a avut voie să doarmă. Mai mult chiar, ele şi-au amintit că au avut vise legate de jocul respectiv, în care auzeau, de exemplu, melodia de fundal a testului. Progresele erau de zece ori mai mari decât cele ale voluntarilor care nu au avut voie să doarmă sau care au visat altceva. O altă particularitate scoasă în evidenţă de studiu este aceea că aceste patru persoane erau cele care au avut cea mai proastă performanţă în primul tur. Ca şi cum, în faţa unei eveniment extrem de greu de înfruntat, creierul ar putea prelucra informaţiile necesare asimilării de noi date prin intermediul viselor.

Chiar dacă se recunoaşte de cincisprezece ani că unul din rolurile somnului este acela de a facilita procesul de învăţare, acest studiu este primul care demonstrează existenţa unei corelaţii directe între activitatea onirică şi consolidarea memoriei, potrivit lui Robert Stickgold. El precizează că 'studiul dovedeşte că visele pot fi una din numeroasele etape ale procesului de învăţare'.

Sophie Schwartz, de la Facultatea de medicină al Universităţii din Geneva, afirmă că 'acest tip de studiu este important deoarece, chiar dacă în mod intuitiv este evident că visele noastre conţin numeroase elemente din viaţa reală, nu este uşor să obţii dovezi ştiinţifice ale rolului acestora în procesul de memorare'.

În timpul somnului, creierul rămâne foarte activ. Aşa cum explică Sophie Schwartz, 'când dormim, între diferitele părţi ale creierului se stabileşte un adevărat dialog, în special între hipocamp şi cortex, foarte important pentru învăţare'. Dar cum memorează acest organ diverse lucruri în timp ce doarme? Mai multe studii efectuate pe şoareci şi oameni au arătat că reţelele de neuroni activate la trezire în timpul unor procese de învăţare se reactivau spontan în timpul somnului. După ce adoarme şi se detaşează în parte de lumea exterioară, creierul ar avea deci capacitatea de a recrea o lume internă în care informaţiile recente sunt trecute în revistă, reorganizate şi consolidate. Teoria ştiinţifică dominantă pentru explicarea acestui fenome n este aceea a 'reactivării'. Unele vise, după cum sugerează studiul lui Robert Stickgold, ar fi reflectarea unei activităţi mentale asociate cu învăţarea unei noi sarcini.

Mehdi Tafti, codirector la Centrul de investigare şi cercetare a somnului de la Centrul clinic universitar /CHUV/, rămâne sceptic faţă de acest tip de analize. Ca mulţi alţi cercetători, el susţine ipoteza conform căreia rolul somnului în îmbunătăţirea memorizării s-ar putea explica prin 'teoria interferenţei'. Somnul poate juca deci un rol de facilitare a procesului de învăţare prin reducerea interferenţelor externe, potrivit acestuia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA Cercetătorii americani au descoperit că virusul poate ataca, de asemenea, şi creierul adult Cercetări efectuate pe şoareci au indicat efectul devastator al virusului Zika pe un anumit tip de celule ale creierului la adulţi, nu numai asupra fătului, aşa cum se ştia până acum, potrivit unui studiu publicat în revista 'Cell Stem Cell', citat de agenţia France Presse (AFP).
Siesta funcţionează ca un medicament în cazul hipertensiunii arteriale (studiu) O mică siestă la începutul după-amiezii duce la scăderea presiunii arteriale la persoanele hipertensive şi contribuie probabil la apariţia acesteia la altele - se arată într-un studiu realizat de cercetători greci, preluat de passionsante.be.
Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice, conform unui nou studiu O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.
Somnul permite creierului să se cureţe (studiu) Somnul permite creierului să se cureţe de deşeurile acumulate în timpul perioadei de veghe datorită unui mecanism descoperit recent şi care este activ îndeosebi când oamenii dorm, arată un studiu difuzat joi şi preluat de AFP.
Cercetătorii au reactivat cu ajutorul luminii memoria pierdută a şoarecilor de laborator Cercetătorii au reînviat memoria pierdută a şoarecilor cu ajutorul luminii, fapt ce oferă o perspectivă nouă asupra mecanismului biologic al amneziei şi deschide potenţial viziunea asupra tratamentului, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, citat de AFP.
Copiii sunt capabili să proceseze informaţii încă din perioada intrauterină (studiu) Copiii pot începe să proceseze şi să înţeleagă informaţii încă din faza intrauterină, relevă cercetători de la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii din Florida, într-un studiu publicat recent în revista Infant Behavior and Development.