Cele mai citite
 


Andrei Marga: Declinul veniturilor familiilor şi cel demografic vor defavoriza admiterea la facultate
vineri, 11 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Declinul veniturilor familiilor şi declinul demografic sunt cei doi factori care vor influenţa înscrierile tinerilor la examenul de admitere la facultate, în acest an'', apreciază rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), prof. univ. dr. Andrei Marga.

Instituţia clujeană de învăţământ superior va scoate la concurs, pentru examenul de admitere din acest an, un număr de 4.772 de locuri cu susţinere bugetară şi 11.000 de locuri cu taxă, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, rectorul Andrei Marga.

Pentru învăţământul la distanţă şi formarea continuă vor fi disponibile 4.520 de locuri.

În sistemul master, tot mai solicitat de studenţii care şi-au dat seama că o calificare prin aceste studii le dă şanse mai mari pe piaţa forţei de muncă, sunt 3.260 de locuri finanţate de la buget, la care se adaugă 7.000 de locuri cu taxă. La doctorat, UBB va avea în anul universitar 2010-2011 un număr de 340 de locuri cu bursă, plus 396 cu taxă.

Referindu-se la investiţiile din anul 2010-2011, rectorul UBB a arătat că există avizele pentru deschiderea şantierului căminului studenţesc ''Sportul XXI'', realizat din fonduri bugetare. Va începe, de asemenea, construcţia ''Geografia II'', în prelungirea edificiului actualei Facultăţi de Geografie. Proiectul va fi finanţat, în mare parte, din resursele facultăţii.

''Marele proiect al anului va fi 'Matematicum', noua clădire a Facultăţii de Matematică-Informatică'', a spus rectorul UBB, amintind că pentru acesta mai sunt necesare aprobări, dar şi fonduri necesare dechiderii şantierului.

''O problemă pentru UBB, ca şi pentru întreaga ţară este cea a veniturilor personalului. Problemele s-au complicat în ultimii doi ani, ca urmare a incapacităţii Guvernului de a asigura resursele financiare pentru învăţământul superior şi incapacităţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) de a gestiona aceste resurse. Nu s-a putut satisface de către Executiv şi MECTS contractul instituţional cu marile universităţi din ţară. La acestea se adaugă acum tăierile din salarii. Opţiunea UBB, decisă, joi, în Senatul UBB, este să se păstreze veniturile personalului didactic şi nedidactic. De multe ori se confundă veniturile cu salariile. Salariile sunt fixate de lege şi sunt republicane, cu variaţii pe care le permite legea. O facultate cu bani îşi salariz ează mai bine cadrele didactice. Veniturile se adaugă la salariu, din activitatea de cercetare ştiinţifică pe bază de contract, din consultanţă şi din accesul la programe europene'', a afirmat rectorul UBB.

Profesorul Andrei Marga a subliniat că până în acest an, Guvernul nu a intervenit niciodată în gestiunea resurselor extrabugetare, a veniturilor proprii instituţiilor de învăţământ superior. Citând un coleg sociolog clujean, Andrei Marga a spus că ''asistăm la prima rechiziţionare de resurse produsă după 1989 din România'', subliniind că legislaţia europeană nu admite amestecul extern în resursele proprii ale unei instituţii.

''Aceste venituri extrabugetare sunt luate, printr-o Ordonanţă a Guvernului, la bugetul de stat'', a precizat Andrei Marga, adăugând că UBB acoperea până acum, 40% din salariile personalului didactic din resurse proprii, iar conform legii, universităţile sunt instituţii publice finanţate din resurse proprii, aşadar, o universitate nu este o instituţie bugetară ca toate celelalte, pentru că intră în contract cu statul'', a explicat profesorul Andrei Marga.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii la Medicină cu bursă de la stat şi rezidenţii ar putea fi obligaţi să facă practică în ţară Studenţii la Medicină care au bursă de la stat, precum şi rezidenţii ar putea să fie obligaţi, printr-un contract instituţional, să facă practică în România cel puţin pe perioada celor şase ani de facultate şi a cel puţin cinci ani de rezidenţiat, potrivit unui proiect care urmează să se concretizeze...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Mai multe locuri de la buget la UMF 'Carol Davila'; examenul de admitere - pe 24 iulie Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" organizează pe 24 iulie examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă pentru 2013 - 2014, anul acesta fiind alocate de la buget mai multe locuri, şi anume 900, faţă de 800 de locuri anul trecut.
(Corespondenţă) Ce aşteaptă românii plecaţi din ţară de la ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii Bruxelles, 31 dec - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2014 înseamnă pentru românii plecaţi de mai mulţi ani într-o ţară străină în căutarea unui loc de muncă cu totul altceva decât discuţiile pe care le văd în presă despre turismul...
Comunicat de presă - Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Bucureşti Admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Bucureşti