Cele mai citite
 


Un stimulator pentru măduva spinării, promiţător pentru tratarea bolii Parkinson
vineri, 23 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Un mic stimulator electric pentru măduva spinării a dat rezultate foarte promiţătoare pentru tratarea simptomelor bolii Parkinson, potrivit unor experimente efectuate pe animale de laborator, relatează AFP.

Acest stimulator a fost plasat pe coloana vertebrală a unor şoareci şi şobolani cărora cercetătorii le reduseseră în mod semnificativ nivelul de dopamină din corp pentru a reproduce caracteristicile biologice ale persoanelor bolnave de Parkinson şi gravele probleme motorii observate la pacienţi într-un stadiu avansat al bolii.

Dopamina este o moleculă care asigură comunicarea între neuroni, celulele nervoase din creier.
Când stimulatorul era pus în funcţiune, animalele fără dopamină ale căror mişcări erau lente şi rigide, începeau să se mişte normal. Această ameliorare a fost observată în general la 3,35 secunde după începutul stimulării.
 
"Am observat aproape imediat o schimbare spectaculoasă în capacitatea animalelor de a funcţiona când aparatul le stimula electric măduva spinării", a explicat Dr. Miguel Nicolelis, neurolog al Facultăţii de medicină al Universităţii Duke din Carolina de Nord (sud-est), principalul autor al studiului.

"În plus, acest stimulator este simplu de utilizat şi mult mai puţin invaziv decât abordările actuale, precum unele medicamente sau stimulări electrice în profunzimea creierului", a adăugat cercetătorul, ale cărui rezultate au fost publicate în ultimul număr al revistei Science.AGERPRES/(Laurenţiu Mihăilescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie: Registrul naţional pentru boala Parkinson ar putea fi instituit anul viitor Registrul naţional pentru boala Parkinson ar putea fi instituit anul viitor, având în vedere că Societatea de Neurologie din România este aproape de finalizarea unui program informatic în acest sens, a declarat joi preşedintele de onoare al acestei societăţi, Ovidiu Băjenaru.
Parkinson: Stimularea cerebrală cu electrozi are importante efecte benefice dar şi riscuri mai ridicate Bolnavii de maladia Parkinson care au beneficiat de tratamentul cu electrozi implantaţi în creier au prezentat o ameliorare importantă a simptomelor comparativ cu cei care au primit tratamentele convenţionale împotriva acestei maladii degenerative, dar în acelaşi timp se manifestă şi o creştere a riscurilor...
Ovidiu Băjenariu (SNR):Registrul electronic naţional pentru boala Parkinson va fi implementat din a doua parte a anului Registrul electronic naţional pentru boala Parkinson va fi implementat începând din a doua parte a acestui an, urmând ca, în doi ani, să existe cu adevărat o cifră de acurateţe privind incidenţa acestei maladii, a declarat luni pentru AGERPRES, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, directorul Departamentului de...
Boala Parkinson afectează aproximativ 72.000 de persoane Boala Parkinson afectează aproximativ 72.000 de persoane, a declarat preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Parkinson, Dan Răican, miercuri, cu prilejul lansării Jurnalului Lalelei Roşii.
Asociația Children’s Joy și Societatea de Neurologie din România solicită Ministerului Sănătății facilitarea accesului la tratament pentru persoanele cu distonie Subdiagnosticarea distoniei și accesul dificil la cele două tipuri de tratament care și-au dovedit eficiența în cazurile de distonie sunt principalele probleme discutate în cadrul conferinței-dezbatere „Distonia, boala corpului care nu te mai ascultă” (Hotel Siqua, București, 1 octombrie 2013)...
Conferința națională Abordarea integrată a bolii Parkinson în echipa pacient - cadre medicale – Ed. II Târgu Mureş Între 20-21 iulie 2012 va avea loc în amfiteatrul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Târgu Mureș cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Pacienților cu Parkinson pe tema “Abordarea integrată a bolii Parkinson în echipa pacient-cadre medicale”.