Cele mai citite
 


Bulgaria: Medicii din 20 de spitale, trimişi în concediu fără plată din lipsă de banilor (revista presei)
duminică, 13 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Angajaţii din 20 de spitale din Bulgaria vor fi trimişi, de la 1 iulie, în concediu fără plată, deoarece nu mai sunt bani, scrie 24 Ceasa.
Printre cele mai afectate de lipsa de bani la buget sunt Spitalul Militar din Sofia şi Spitalul Universitar din oraşul Plovdiv. Conducerile acestor spitale afirmă că şi-au primit subvenţiile doar pentru primele trei luni ale anului, în plus Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) intenţionează să introducă de luna următoare nişte limite severe. Spitalele aveau limite şi până acum, dar Casa le-a acoperit integral cheltuielile, chiar dacă aceste limite erau depăşite.

Directorii de spitale susţin că CNAS le propune să semneze nişte anexe prin care să se angajeze să respecte limitele. Aceasta înseamnă că dacă limita, calculată pe durata unei luni, este atinsă pe data de 20 a unei luni, spitalul respectiv trebuie să-şi închidă porţile în cele zece zile care rămân până la sfârşitul lunii, o altă opţiune fiind ca spitalul să continue să oferă tratament pacienţilor care sunt de acord să-şi plătească singuri cheltuielile aferente.

Neli Neşeva, director al CNAS, afirmă că respectarea limitelor se impune deoarece cheltuielile spitalelor au crescut mult. Dacă anul trecut Casa a plătit spitalelor în medie 45 milioane de euro pe lună, în luna martie subvenţia a ajuns la 54 milioane de euro, a spus Neşeva.

Statul bulgar va fi obligat să plătească tratamentul în străinătate al unor pacienţi care nu pot primi un ajutor medical adecvat în ţară, titrează Sega. Dacă vreo boală nu poate fi tratată în Bulgaria, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va trebui să suporte cheltuielile pentru tratamentul pacientului într-o altă ţară membră. Plata se va efectua conform standardele europene, ci nu conform celor bulgăreşti. Aceasta este concluzia avocatului Pedro Cruz Villalon în cadrul unui dosar la Curtea Europeană din Justiţie.

Dosarul este deschis ca urmare a plângerii bulgarului Gheorghi Elcinov. În urma cu câţiva ani, Elcinov a suferit de un tumoare la ochi. Medicii bulgari i-au spus că nu-l pot ajuta şi că, într-un spital din Bulgaria, ochiul lui nu ar putea fi salvat, dar că în străinătate acest lucru este posibil. Deoarece starea lui necesita o intervenţia de urgenţă, Gheorghi Elcinov a ales un spital din Germania, plătindu-şi singur tratamentul care a costat 25.000 euro. Tratamentul s-a încheiat cu succes, dar CNAS a refuzat să suporte aceste cheltuieli pe motivul că nu toţi bulgarii au acces la un asemenea tratament. Însă Elcinov a apelat la justiţie, mai întâi la cea bulgară, apoi la cea europeană. Dacă Curtea Europeană din Justiţie va confirma concluzia avocatului Cruz Villalon, Casa Naţională de Asigurări de S 59;nătate din Bulgaria va fi obligată să accepte toate cererile de tratament într-o altă ţară din UE, în caz că niciun spital bulgăresc nu oferă un tratament similar.

Mii de bulgari vor lucra la jumătate de normă datorită Cupei Mondiale, scrie Standart. Şefii unor companii private au decis să reducă orarul de lucru la 4 ore pentru ca angajaţii să poată să se uită la meciuri. În loc să se uită la televizorul din birou şi să comită o grămadă de greşeli, mai bine să le dau angajaţilor liber ca să se bucură liniştit de Mondial, a declarat întreprinzătorul Vasil Mutafciiski, citat de ziar.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Bulgaria, acuzat de Parchet Sofia, 19 apr - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Jeni Naceva, director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Bulgaria, a fost pusă sub acuzare luni de Parchet pentru abuz de serviciu. Una dintre acuzaţiile aduse doamna Naceva este aceea că, în perioada februarie-mai 2009, în...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
CNAS: Românii pot beneficia în continuare de servicii medicale în străinătate Românii pot beneficia de servicii medicale în străinătate conform regulamentului european, în ciuda datoriei de 200 de milioane de euro înregistrate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), se arată într-un comunicat al instituţiei transmis miercuri AGERPRES.
Adina Geană: CNAS nu are datorii Bucureşti, 12 mai /Agerpres/ - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu are nicio datorie faţă de furnizorii de servicii, a declarat, miercuri, directorul CNAS, dr. Adina Geană, adăugând că 'sunt termene scadente, dar nu datorii, şi se vor plăti la timp'.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
Nica (psiholog): Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism de către CNAS, scăzută din lipsa medicilor Decontarea serviciilor în cazul copiilor cu autism de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este scăzută deoarece numărul de medici psihiatri care pot recomanda terapia şi care se află în contract cu CNAS este foarte mic, a afirmat vineri psihologul Raluca Nica în cadrul conferinţei I...