Cele mai citite
 


Pacienţi vor scoate bani din buzunari pentaru medicamente
duminică, 13 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pacienţii vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru plata medicamentelor, începând cu data de 1 iulie, dacă se păstrează actualul sistem de compensare.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, a declarat, vineri, că procentul va fi între 50 şi 70% pentru medicamente noi, dar vor exista şi medicamente pentru care nu va fi necesară o coplată.
Potrivit Clarei Popescu, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că pentru programele naţionale nu va exista coplată. În cadrul listelor pentru programele naţionale, a spus Popescu, sunt însă şi medicamente care sunt pentru alte boli, cum ar fi cele cronice care vor suporta coplată.
'Nu ştim exact cum se calculează preţul de referinţă. Este o formulă matematică despre care inclusiv matematicienii s-au îngrozit. Nu ne-au dat detalii în legătură cu aceste modalităţi de calcul. Nu ştim cum se calculează, dar efectul este că va exista o coplată', a explicat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
Ea a evidenţiat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă în calcularea preţului de referinţă introducerea dozei zilnice terapeutice, iar CNAS tocmai pe aceasta a folosit-o.
La rândul său, Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a subliniat că nu sunt clare obiectivele acestor măsuri, problema majoră fiind că nu analizează lipsa de finanţare, care este dramatică, nici perspectivele pentru anul viitor.
'Suntem în iunie şi banii s-au terminat. Multe case au anunţat farmaciştii să nu mai elibereze reţete compensate şi gratuite, iar spitalele au cerut prelungirea termenului de plată la 360 de zile. Şi, dacă finanţarea pentru anul viitor este la nivelul acestui an, sistemul va fi într-o situaţie foarte gravă. Oamenii să se pregătească să scoată din buzunar mai mulţi bani, pentru că se schimbă sistemul de compensare', a spus Zaharescu.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a organizat, vineri, o dezbatere publică privind modificarea modului de compensare a medicamentelor. Organizarea evenimentului i-a enervat de la început pe participanţi, reprezentanţi ai pacienţilor, producătorilor, farmaciştilor, medicilor, pentru limitarea numărului celor prezenţi la dezbatere la 50 de persoane.
Preşedintele COPAC, Cezar Irimia, a susţinut, la dezbatere, că pacienţii se află în faţa unui fapt deja stabilit, prin urmare, dacă lucrurile vor rămâne aşa, vor acţiona în justiţie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi o vor reclama la Parlamentul Europei.
Reprezentanţii pacienţilor mai spun că actualele măsuri vor face într-adevăr economie în sistemul de sănătate, dar prin dispariţia oamenilor.
Preşedintele Sindicatului Medicilor 'Ion Cantacuzino', dr. Florian Chirculescu, a susţinut că CNAS nu acceptă dialogul. 'Este o casă de asigurări de sănătate care este printre puţinele, dacă nu singura din Europa, în care politicul este implicat', a afirmat dr. Chirculescu.
În opinia sa, aceste măsuri vor afecta la început medicii de familie, care vor fi nevoiţi să schimbe schemele terapeutice pentru 5,5 milioane de pacienţi, iar apoi presiunea se va pune pe spitale, pentru că nu toţi îşi vor putea permite o coplată şi vor apărea şi complicaţii.
Dorin Ionescu, director executiv al Casei, a fost criticat de participanţii la dezbatere, care au susţinut că el este o persoană ce nu e deschisă dialogului şi îi tratează de sus pe ceilalţi.
În deschiderea dezbaterii, preşedintele CNAS a precizat că s-au luat aceste măsuri din cauza dinamicii consumului de medicamente, care este disproporţionată. El a spus că, în perioada 2005 - 2009, s-au înregistrat creşteri la consumul de medicamente cu şi fără contribuţie personală cu 50%, iar în lunile martie şi aprilie ale acestui an s-a dublat practic rata de creştere faţă de ianuarie şi februarie.
Nicolae Duţă a spus că în consumul de medicamente ponderea cea mai mare o au cele originale, care sunt şi mai scumpe. El a opinat că aceste creşteri ar fi trebuit să ducă la o îmbunătăţire a stării de sănătate, ceea ce nu s-a întâmplat. Dimpotrivă creşterea consumului de medicamente din ultimul an a dus creşterea numărului de internări, a numărului de consultaţi şi a numărului de analize.
De aceea CNAS a considerat că măsurile luate sunt necesare, spune preşedintele Casei, măsurile vizând reevaluarea sau completarea documentaţiei pentru terapiile care nu au făcut dovadă integrală sau lărgirea indicaţiilor şi grupurilor ţintă, evaluarea atingerii ţintelor de tratament şi monitorizarea de prescrieri la nivelul medicilor şi beneficiarilor.
Preşedintele CNAS a mai enumerat printre măsuri identificarea şi monitorizarea pacienţilor care necesită tratamente cronice la toate nivele de asistenţă medicală, introducerea noului mod de calcul al noului preţ de referinţă, controlul prescrierii etc.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
COPAC: Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii, se arată într-un comunicat remis presei.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a afirmat luni, cu prilejul unei dezbateri, că prin încheierea de contracte cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament, însă a precizat că semnarea acestor contracte nu ţine doar de CNAS, ci şi de producătorii...