Cele mai citite
 


Serviciul de urgenţă 112 va avea dispeceri instruiţi la standarde europene
duminică, 13 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii şi Colegiul de Servicii de Urgenţă din Finlanda, aflat în subordinea Ministerului de Interne din Finlanda, vor forma specialişti şi formatori români în dispecerizarea integrată de urgenţă.
Proiectul, finanţat de Banca Mondială, vizează Serviciile Medicale de Urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - operatori 112, Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a precizat vineri că în cadrul acestui proiect vor fi instruiţi câte doi specialişti de la asistenţa medicală, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, de la poliţie, de la jandarmerie şi de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Aceştia vor fi instruiţi pentru a pregăti la rândul lor alţi specialişti pentru dispecerizare profesionistă în domeniul asistenţei de urgenţă.
Dr. Raed Arafat explicat că pregătirea se va face şi în România şi în Finlanda.

'Avem nevoie de oameni pregătiţi cât mai bine pentru a face faţă urgenţelor care apar zilnic. Din această cauză am realizat un proiect prin care pregătim, în două etape, 33 instructori care vor forma viitorii dispeceri. Cu persoane instruite la comandă, vom reduce timpul de intervenţie la incidentele semnalate de cetăţeni, ceea ce va avea ca efect reducerea mortalităţii şi îmbunătăţirea selectării şi prioritizării cazurilor în funcţie de gravitatea acestora', a declarat dr. Raed Arafat.

Proiectul Ministerului Sănătăţii va fi implementat timp de un an, în două centre de urgenţă, din Bucureşti şi Târgu Mureş. Acest proiect are un buget de aproximativ 180.000 de euro şi se va derula printr-o colaborare între Ministerul Sănătăţii, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi structurile subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor.

General locotenent inginer Marcel Opriş, şeful STS, a subliniat, cu prilejul semnării acordului, că acest lucru este foarte important, întrucât va contribui la reducerea numărului de apeluri abuzive.

Anul trecut numărul de apeluri abuzive a reprezentat 76% iar în mai anul acesta dintre cele 1.800.000 de apeluri la 112, 72% au fost apeluri abuzive, înregistrându-se deci o scădere.
Şeful STS a spus că au fost luate o serie de măsuri care au contribuit la reducerea acestora şi vor fi luate în continuare.

Opriş a reliefat că în România se înţelege din ce în ce mai mult importanţa numărului 112 şi a susţinut că printr-o educaţie mai insistentă reducerea apelurilor abuzive va fi mai accentuată.
În opinia sa, ar trebui să se implice mai mult şi societatea civilă. Generalul Marcel Opriş a menţionat că astfel de apeluri se înregistrează în toate ţările, inclusiv în Finlanda, unde acest serviciu este dezvoltat cel mai bine.

Prin introducerea acestui tip de dispecerizare, legătura se face direct cu departamentul de care este nevoie şi nu va mai exista un filtru pentru selectarea şi dirijarea apelurilor, a explicat generalul Opriş.
Dr. Raed Arafat a menţionat că la Târgu Mureş există un centru de dispecerizare integrată unde nu se mai face transfer de apel.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire NATO Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă că Centrul Naţional de Formare în asistenţă medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire pentru specialişti din cadrul Centrului NATO de...
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Arafat: Centrul de formare SMURD de la Târgu Mureş e cel mai avansat din Europa Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa în privinţa dotării, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
UPDATE Băsescu: În legea sănătăţii nu veţi găsi nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că în capitolul referitor la serviciul de urgenţă din proiectul noii legi a sănătăţii nu se găseşte nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului.
Ministerul Sănătăţii: Inaugurarea dispeceratelor medicale integrate ISU - Serviciul de Ambulanţă În România vor funcţiona primele dispecerate medicale integrate ale serviciilor de ambulanţă şi ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), sub forma unor centre pilot.