Cele mai citite
 


Eurobarometru: 31% din români sunt dispuşi ca după deces să le fie prelevate organe pentru transplant
duminică, 13 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O proporţie de 31% dintre români sunt dispuşi ca după deces să le fie prelevate organe în vederea transplantului, în timp ce 55% dintre cetăţenii UE sunt de acord cu această idee, relevă un Eurobarometru dat vineri publicităţii de Comisia Europeană.
Studiul arată că 40% dintre români nu vor ca după deces organele lor să fie transplantate (faţă de 27% media în UE), în timp ce restul nu au oferit un răspuns la această întrebare.

Dintre ţările membre UE, proporţia cea mai mare a celor care sunt de acord ca după deces să le fie prelevate organe pentru transplant se înregistrează în Suedia (83%), iar cea mai redusă în Letonia (25%).

În acelaşi timp, trei din patru români (mai exact 73% dintre români) nu cunosc legislaţia naţională privind transplantul de organe umane, doar 18% dintre cetăţenii români ştiind ce spune legea ţării lor în acest domeniu, faţă de 28% media în UE.

Eurobarometrul mai arată că 22% dintre români şi 44% din cetăţenii europeni au discutat în familie cel puţin o dată despre transplantul de organe, iar în cazul a trei din patru români (76%) şi aproape 6 din zece cetăţeni UE (mai precis 59%) astfel de discuţii nu au avut loc.

Un alt studiu Eurobarometru, referitor la donarea şi transfuziile de sânge, indică faptul că 32% din români au donat sânge cel puţin o dată, faţă de 37% proporţia medie a acestui indicator în UE. Cel mai ridicat nivel al acestui indicator se înregistrează în Austria (66%), iar cel mai scăzut în Portugalia (22%).

De asemenea, 38% dintre români sunt de părere că transfuziile de sânge sunt mai sigure decât în urmă cu 10 ani, opinie împărtăşită la nivelul UE de 57% din cetăţenii europeni.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Eurobarometru: 96% români cred că UE trebuie să ajute statele în dezvoltare să aibă acces la energie Bruxelles, 12 apr - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: O proporţie de 96% dintre români (76% sunt total de acord, iar 20% tind să fie de acord) cred că UE trebuie să ajute ţările în curs de dezvoltare pentru a avea acces la energie, iar 68% dintre români consideră că acest ajutor aduce...
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
Bihor: Despre medicina de urgenţă, celule stem, donare de organe, în conferinţa "Medicul şi societatea" Coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor, dr. Carmen Pantiş, a solicitat vineri ajutorul studenţilor pentru a lupta împotriva prejudecăţilor sociale privind donarea de organe în scopul salvării unor vieţi, adresare făcută în cadrul Conferinţei internaţionale 'Medicul şi societatea' care...
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...
Transplantul de organe creşte de două ori riscul de cancer Riscul de a dezvolta o afecţiune oncologică dintr-un număr de 32 de tipuri de cancer este de două ori mai mare în cazul persoanelor care beneficiază de un transplant de organe, conform unui studiu al experţilor americani, citat de MediaDaily.
În premieră pentru România, Divizia de Transplant a UEMS - Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști organizează cu ocazia Congresului Romtransplant 2012 (26-29 septembrie, World Trade Center), examenul pentru Diploma Europeană de Transplant.