Cele mai citite
 


Radiaţiile ultraviolete, la un nivel periculos pentru sănătate
luni, 14 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Valorile indicelui radiaţiei ultraviolete (indicele UV) înregistrate duminică în centrul ţării este în mod frecvent de peste opt unităţi, ceea reprezintă un nivel foarte ridicat, a precizat duminică, pentru Agerpres, meteorologul de serviciu la Administraţia Naţională de Meteorologie, Simona Andrei.
,,Această valoare foarte mare a indicelui poate pune în pericol sănătatea populaţiei şi, de aceea, recomandăm evitarea expunerii la soare, mai ales între orele 11-18', ne-a spus Simona Andrei.
Indicele radiaţiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului. Se calculează cu scopul de a ajuta populaţia să se protejeze de radiaţiile ultraviolete, în condiţiile în care cerul este senin.
Valoarea indicelui UV în condiţii de cer senin este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, poziţia Soarelui, albedoul suprafeţei terestre (raportul dintre radiaţia solară reflectată de Pământ (inclusiv atmosfera) şi radiaţia solară incidentă), aerosoli. Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite în zile diferite în aceeaşi localitate, sau în aceeaşi zi în localităţi diferite.
La determinarea lui se ţine cont de lungimile de undă ale radiaţiei ultraviolete care sunt cele mai periculoase pentru pielea umană (100nm - 400nm). Indicele UV indică relativ gradul de risc prin expunerea la radiaţia ultravioletă (UV). Scara indicelui este de la 0 la plus 11. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul pentru afectarea pielii şi a ochilor.
Algoritmul pentru calculul acestui indice UV în condiţii de cer senin a fost dezvoltat de consorţiul internaţional de institute de cercetare numit 'Satellite Application Facility o?n Ozone and Atmospheric Chemistry Monitoring' (O3M-SAF) aflat sub egida Organizaţiei Europene pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (EUMETSAT).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Efectele radiaţiilor ultraviolete la nivel cutanat Radiaţia ultravioletă este o formă de energie electromagnetică invizibilă, cu lungimea de undă cuprinsă între 100-400 nanometri, cea mai importantă sursă de ultraviolete fiind soarele, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES prof. dr. Călin Giurcăneanu, şeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Universitar...
Umbrelele de plajă nu elimină radiaţiile solare O echipă de cercetători de la Universitatea din Valencia (UV) a verificat că umbrelele de plajă filtrează doar 34% din radiaţiile ultraviolete. Studiul publicat în revista Photochemistry and Photobiology, arată că umbrelele de soare interceptează întregul flux solar care vine de la soare, dar nu şi radiaţia...
Valori istorice de radiaţie solară sunt aşteptate în Peru Peru deţine cel mai înalt nivel de radiaţie solară din lume, iar vara aceasta urmează să înregistreze indici istorici de până la 20 de puncte, nivel considerat "extrem", relatează EFE.
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna iulie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...
Sănătatea populaţiei: Prăpastia dintre Vest şi Est se adânceşte /Der Standard/ Diferenţele dintre starea de sănătate a populaţiei din Europa de Est şi a celei din Europa de Vest au devenit, în ultimii 40 de ani, din ce în ce mai mari, potrivit unui colectiv de cercetare, din care fac parte oameni de ştiinţă de la Universitatea din Rotterdam, de la London School of Hygiene and Tropical...
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.