Cele mai citite
 


Bacău: Fără probleme la concedii medicale
marţi, 15 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii băcăuani au trecut cu bine de prima etapă a controlului iniţiat de Ministerul Sănătăţii care vizează modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, fiind nominalizaţi de forul tutelar pentru corectitudine.
Unii dintre ei au fost, însă, nevoiţi să-şi recheme pacienţii la cabinet, pentru a completa corect certificatele şi a anexa la fişa medicală toate documentele cerute de noua legislaţie în domeniu, între care declaraţia pacientului cu privire la verificarea sa la domiciliu pe perioada incapacităţii de muncă, declaraţia cu privire la plata asigurării de sănătate, adeverinţa de la angajator care precizează numărul zilelor de concediu medical primite de pacient în ultimele 12 luni.

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii 430/2010, medicii de familie sunt obligaţi să elibereze certificate de concediu medical cu o durată de cel mult 10 zile. Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie unui asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 30 de zile calendaristice pe an, faţă de 45, câte erau prevăzute înainte de modificarea legislatiei. După însumarea celor 30 de zile, concediile medicale se eliberează numai de către medicul curant din policlinică sau spital. Tot cu titlu de noutate, persoanele aflate în concediu medical pot fi verificate la adresa pe care o declară ca reşedinţă pe perioada bolii, iar medicii care eliberează ilegal certificate riscă amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

Controlul s-a desfăşurat în perioada 19 mai - 4 iunie, la cererea ministrului Sănătăţii, Atilla Cseke, iar sumele încasate, amenzi în valoare de peste 860.000 de lei, de la 70 de medici prinşi că au acordat în mod nelegal, abuziv concedii medicale, din cei 1.500 verificaţi la nivel naţional, au fost virate la Fondul naţional unic de asigurări de sănătate.

Tot în urma deficienţelor constatate în judeţele ţării au fost reziliate 28 de convenţii pentru acordarea şi eliberarea certificatelor de concediu medical, iar zece cadre medicale găsite în culpă vor da explicaţii comisiilor de disciplina ale colegiilor medicilor din mai multe judeţe.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fondul de Asigurări de Sănătate suplimentat cu peste 900.000 lei din respingerea la plată a concediilor medicale ilegale Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat, în doar trei săptămâni, cu peste 900.000 de lei din amenzile aplicate şi sumele încasate ca urmare a respingerii de la plată a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal, informează joi Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat...
Concedii medicale doar pentru cei bolnavi Ministerul Sănătăţii va modifica sistemul de acordare a concediilor medicale începând de luna viitoare, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
Aproximativ 100 de medici, sancţionaţi pentru nereguli la acordarea concediilor medicale Peste 800 de medici care au încheiat convenţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical şi 74 de beneficiari de concedii medicale au fost verificaţi în perioada 14 iunie-9 iulie, cu această ocazie fiind sancţionaţi peste 100 de medici.
Sălaj: Amenzi pentru medicii care prescriu concedii medicale Şase medici prescriptori de certificate de concedii medicale dintr-un total de 73 controlaţi de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj au fost amendaţi cu câte 5.000 de lei, ca urmare a neregulilor constatate.
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj II) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
Bacău: CJ a adresat o "plângere prealabilă" Ministerului Sănătăţii privind reducerea numărului de paturi în spitalele judeţului Consiliul Judeţean (CJ) Bacău, sub semnătura preşedintelui instituţiei, social-democratul Dragoş Benea, a adresat joi o "plângere prealabilă" către Ministerul Sănătăţii prin care reclamă că, în baza unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial la finele lunii martie, au fost reduse cu 102 paturi...