Cele mai citite
 


Hunedoara: Un ziarist, cel mai vechi donator de sânge din judeţ
marţi, 15 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un ziarist hunedorean este cel mai vechi donator de sânge din judeţ, el implicându-se în această activitate din anul 1991.
Redactorul şef al cotidianului ''Servus Hunedoara'', Amarildo Szekely, a relatat, luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge, că a început să doneze sânge pentru persoanele care fuseseră rănite în Revoluţia din Decembrie 1989.
''Prima donare de sânge a fost prin anii '90-'91. Lucram atunci la fosta ţesătorie de mătase din Deva. Pe atunci eram tineri, gândeam altcumva, şi cineva a spus să donăm sânge pentru persoanele rănite în Revoluţie. După aceea, am donat, dar fără un ritm anume. Ulterior, un vecin care a auzit că sunt donator, m-a rugat să donez sânge pentru o cunoştinţă de-a lui, care era în suferinţă. Din acel moment am realizat importanţa gestului. Se întâmpla în anul 1994'', a declarat, luni, pentru AGERPRES, jurnalistul.
De atunci, Ama -după cum este cunoscut de colegi - a început să doneze sânge aproape în fiecare lună. ''Am umplut deja un Carnet de donator şi l-am început pe-al doilea'', spune el.
Dincolo de facilităţile prevăzute de lege pentru donatorii de sânge, jurnalistul a subliniat faptul că un aspect important poate fi considerat şi faptul că beneficiază de analize medicale gratuite, lucru deloc de neglijat în condiţiile actuale.
Amarildo Szekely a încercat să-i convingă şi pe alţi colegi din redacţia ziarului pe care îl conduce şi speră că acest deziderat se va îndeplini, în viitor. ''Pe unul dintre colegi aproape că l-am convins, dar parcă-i este frică de ac'', a conchis jurnalistul.
Potrivit datelor statistice ale Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Hunedoara, în primul trimestru al acestui an au fost înregistraţi 1.617 donatori de sânge, dintre care 80 la sută sunt donatori fidelizaţi.
''Se constată o scădere cu 1,2 la sută a numărului de donatori, ceea ce pe noi ne îngrijorează, deoarece necesarul de sânge se menţine. Sunt multe accidente de maşină sau intervenţii chirurgicale complexe, iar cererea de sânge este mare pentru clinici'', a afirmat directorul Centrului, dr. Victoria Hălmagi.
Trei consilii locale din judeţul Hunedoara- Deva, Hunedoara şi Petroşani - au aprobat scutiri la plata impozitelor pentru donatorii de sânge.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hunedoara: Cererea de sânge a crescut foarte mult Cererea de sânge la Centrul de Transfuzii (CJT) al judeţului Hunedoara a crescut foarte mult în ultima perioadă de timp, din cauza patologiei din ce în ce mai complexe a pacienţilor internaţi, existând situaţii în care solicitările depăşesc cu 50% media unei zile obişnuite, a declarat miercuri directorul...
Acţiune de donare de sânge, la Primăria Sectorului 4 Primăria Sectorului 4 organizează marţi, începând cu ora 9,00, acţiunea 'Donează sânge, donează viaţă!', cu sprijinul Institutului Naţional de Hematologie şi al voluntarilor de la Crucea Roşie - Filiala Sector 4.
DSP Bucureşti face apel pentru donare de sânge Bucureşti, 2 sep / Agerpres / - Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti face un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară, având în vedere deficitul deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare.
Cluj: Aproximativ 7.000 de donatori de sânge la CTS, în primul semestru al anului Aproximativ 7.000 de persoane au donat sânge, în primul semestru al acestui an, la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Cluj-Napoca.
Campanie de donare de sânge, sâmbătă, în parcul Herăstrău O sesiunea de donare de sânge va fi organizată sâmbătă, între orele 10,00 şi 14,00, în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, de către Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în cadrul programului "O şansă pentru viaţă".
Suceava: Cei mai mulţi donatori de sânge, în luna noiembrie, după incidentul din Clubul Colectiv Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Suceava a înregistrat în cursul anului trecut un număr de 7.500 persoane care au donat sânge, cei mai mulţi în cursul lunii noiembrie, după incidentul din Clubul Colectiv, a declarat presei, miercuri, directorul CTS Suceava, Maria Pilat.