Cele mai citite
 


Un amplu studiu stabileşte legătura între supraponderalitate şi 'supramortalitate'
luni, 23 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Probleme cu greutatea
 

Este posibil de acum înainte să se stabilească o relaţie statistică fiabilă şi precisă între gradul de corpolenţă şi reducerea speranţei de viaţă, potrivit Le Monde. Aceasta este concluzia principală a unui amplu studiu publicat miercuri, 18 martie, pe site-ul revistei medicale britanice The Lancet.

Inventat de savantul belgian Lambert Adolphe Jacques Quételet (1796-1874), indicele de masă corporală (IMC) se calculează în funcţie de greutate şi de înălţime. Se calculează împărţind greutatea, exprimată în kilograme, la înălţimea exprimată în metri pătraţi. Un IMC ridicat constituie un factor important de risc pentru bolile cronice, ca de exemplu bolile cardiovasculare, diabetul, artroza şi unele forme de cancer.

Supraponderalitatea este indicată de un IMC egal sau mai mare de 25 şi mai mic de 30. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), numărul supraponderalilor în 2005 era de 1,2 miliarde de persoane în vârstă de 15 ani şi mai mult, în lumea întreagă. Această cifră ar urma să ajungă la 1,6 miliarde în 2015.
Obezitatea corespunde unui IMC egal sau mare de 30. OMS estimează că 400 milioane de persoane sufereau de obezitate în 2005, la nivel mondial. În 2015, numărul acestora ar putea fi de 700 milioane, conform aceloraşi estimări.
Coordonat de profesorul Ricard Peto şi de doctorul Gary Whitlock, specialişti în epidemiologie de la Universitatea Oxford, acest studiu s-a bazat pe 57 studii previzionale din lumea întreagă, consacrate analizării legăturilor care pot exista între, pe de o parte, indicele de masă corporală (IMC), şi, pe de altă parte, frecvenţa apariţiei anumitor boli sau speranţa de viaţă.
Finanţată în special de autorităţile publice britanice şi Uniunea Europeană, această analiză a inclus în total 894.576 persoane, care au fost urmărite pe perioade de la zece la cincisprezece ani. Lansate în anii 1970, cele 57 de studii previzionale au fost efectuate în diferite ţări europene, în Statele Unite, Israel, Australia, precum şi în Japonia. În total, aproximativ 100.000 de decese au fost înregistrate în perioada studiată.
Diferitele analize statistice efectuate de autorii studiului permit confirmarea faptului că mărirea indicelui IMC corespunde unei reduceri semnificative, din punct de vedere statistic, a speranţei de viaţă.
Mai precis, reducerea speranţei medii de viaţă se observă la persoanele a căror IMC depăşeşte limita curpinsă între 22,5 şi 25 kg/m2. În cazul obezităţii moderate (adică un IMC cuprins între 30 şi 35 kg/m2), riscul corespunde unei treimi din mortalitatea prematură datorată consumului regulat de tutun. Persoanele care suferă de obezitate severă (între 40 şi 50 kg/m2) sunt expuse aceloraşi riscuri de mortalitate ca şi fumătorii cronici.
Acest studiu stabileşte faptul că o obezitate moderată, situaţie care vizează un număr din ce în ce mai mare de persoane din ţările industrializate şi din ţările în curs de dezvoltare, echivalează cu o reducere a speranţei de viaţă cuprinsă între doi şi patru ani. Formele severe de obezitate, mult mai puţin frecvente, sunt asociate statistic, asemeni consumului de tutun, unei reduceri a speranţei de viaţă cuprinsă între opt şi zece ani.
În situaţia inversă, o persoană în vârstă de 40 de ani, care reuşeşte să-şi stabilizeze IMC la 28 kg/m2, îşi creşte speranţa de viaţă cu doi ani în raport cu o persoană al cărei IMC ar fi de 32 kg/m2. Această creştere ar fi de trei ani pentru persoanele care s-ar stabiliza la 24 kg/m2.
Autorii acestor lucrări au efectuat, de asemenea, o analiză a cauzelor de deces în funcţie de creşterea IMC. Începând de la 25 kg/m2, fiecare treaptă suplimentară de 5 kg/m2 corespunde unei creşteri a riscului de deces prin boală cardiovasculară sau accident vascular cerebral de 40 %; prin diabet, afecţiuni renale sau hepatice, între 60 şi 120 %; prin cancer, de 10 %; şi prin boli pulmonare, de 20 %.
Luând în considerare aceste rezultate, Richard Peto consideră că, pentru persoanele care sunt pe punctul de a intra în categoria obezităţilor moderate, ar fi o idee bună să dea jos câteva kilograme. "Aceste rezultate relevă importanţa negativă a creşterii în greutate, afirmă profesorul Arne Astrup, de la Universitatea din Copenhaga. O creştere, chiar minimă, a IMC este suficientă pentru mărirea riscului de a fi atins de o afecţiune vasculară sau canceroasă."
Pentru unii specialişti, faptul că această lucrare se bazează pe studii realizate în majoritate în anii 1970 şi 1980 nu oferă o imagine precisă a situaţiei actuale, deoarece numărul persoanelor care suferă de supraponderalitate şi de obezitate a crescut constant.
"Obezitatea a devenit o nouă problemă majoră în termeni de sănătate publică, afirmă profesorul Astrup. Fiecare trebuie să fie informat în legătură cu diferitele riscuri medicale la care se expun când iau în greutate."

Autorii studiului publicat în "Lancet" subliniază faptul că lucrările lor nu permit cuantificarea consecinţelor în următoarele decenii, în termeni de mortalitate prematură, a gradului de obezitate observat astăzi la copii şi la adolescenţi.AGERPRES/ (Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Obezitatea morbida Un om cu obezitate morbida traieste intre 7 si 13 ani mai putin decat o persoana cu aceleasi caracteristici, dar care nu sufera de obezitate.
Incidenţa diabetului, în creştere Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane, la nivel mondial.
Daciana Sârbu: Trecem printr-o criză legată de obezitate, mai ales în rândul copiilor Bruxelles, 16 mar - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Necesitatea modificării legislaţiei europene în materie de nutriţie, în condiţiile în care rata obezităţii mondiale în rândul copiilor, dar şi al adulţilor este tot mai mare, a constituit principala temă a conferinţei "Suntem...
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
OMS a stabilit un program de prevenire a obezităţii Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Obezitatea tinde să devină o problemă foarte gravă, a afirmat, joi, dr. Julieta Cristescu de la Institutul de Boli de Diabet şi Boli de Nutriţie "N. Paulescu", precizând că, în prezent, există un program al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de combatere şi prevenire a obezităţii...
Numărul cazurilor de diabet şi obezitate, în creştere Cazurile de diabet şi obezitate sunt în creştere, cel mai îngrijorător aspect fiind că diabetul de tip doi se înregistrează din ce în ce mai frecvent la copii şi adolescenţi, a declarat preşedintele Federaţiei Internaţionale de Diabet, prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, de la Institutul "N. Paulescu"...