Cele mai citite
 


Organe artificiale: Un ficat creat în laborator plecând de la celule stem
miercuri, 16 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Oamenii de ştiinţă au reuşit să producă în-vitro un ficat plecând de la celule stem. Cercetătorii de la Massachussetts General Hospital din Boston au desfăşurat un experiment în mai multe etape, scrie site-ul maxisciences.com.

Mai întâi, într-o baie de detergenţi, au eliminat celulele ficatului afectat al unui şoarece donator, păstrând doar vasele sanguine şi colagenul. Au însămânţat apoi acest substrat cu celule stem sănătoase din ficat, care proveneau de la o cultură de celule ale pielii de la cel care urma să fie tratat, pentru a elimina riscul respingerii. Alimentat cu sânge artificial, s-a dezvoltat astfel un ficat nou, apt să elimine toxinele. Acest organ artificial s-a putut păstra peste zece zile într-o cutie Petri, fiind apoi transplantat la un şoarece, care a supravieţuit câteva ore.

Potrivit doctorului Korkut Uygun, şeful echipei de cercetători, este prima dată când a fost produs în laborator un asemenea organ transplantabil. Acest tip de cercetare, efectuată pe animale, este doar la început şi va mai urma multă muncă până la sintetizarea unui ficat viabil şi funcţional, care să poată fi transplantat la oameni.

Această realizare ar putea permite însă, în următorii cinci ani, folosirea unor părţi de ficat artificial pentru 'repararea' organelor afectate ale unor pacienţi accidentaţi sau alcoolici şi creşterea şanselor de supravieţuire ale persoanelor în aşteptarea unor grefe. În Anglia, de exemplu, patologia ficatului afectează cel puţin un milion de oameni.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente umane (iPS), a anunţat vineri un cotidian nipon, experienţă care ar putea duce la realizarea de organe artificiale pentru cei care aşteaptă transplanturi.
Lipsa donatorilor de organe i-a determinat pe cercetatori sa construiasca ficati miniaturali din celule stem Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze ficati miniaturali si functionali (lobi) din celule stem, in laborator;
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.
Inimile dezvoltate în laborator dau speranţe de transplant milioanelor de cardiaci Oamenii de ştiinţă dezvoltă inimi umane în laborator, dând astfel speranţă milioanelor de pacienţi cardiaci. Cercetători americani sunt de părere că organele artificiale ar putea începe să bată peste câteva săptămâni, scrie Daily Mail de luni.
Prima autotransfuzie de globule roşii provenite din celule stem s-a realizat în Franţa Paris, 2 sep/Agerpres/- O echipă de cercetători francezi a reuşit să realizeze prima autotransfuzie umană de globule roşii - care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi - provenite din celule stem, arată un studiu apărut joi în revista americană 'Blood' şi menţionat de AFP.