Cele mai citite
 


Sancţiuni în cazul copilului operat la Spitalul Gr. Alexandrescu şi intrat în comă
miercuri, 16 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia de anchetă instituită la Spitalul de Copii 'Grigore Alexandrescu' în cazul copilului de 9 ani şi 6 luni din Craiova, care, în urma unei intervenţii chirurgicale, a intrat în comă, a decis suspendarea şefului de secţie, conf. dr. Ion Bâscă, pentru gestionarea deficitară a acestui caz complex.
Totodată, a fost sancţionat cu avertisment medicul anestezist Cristian Tănase, pentru comunicarea insuficientă cu familia în perioada post-operatorie.
Comisia a mai hotărât înaintarea pentru analiză a cazului Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor şi a Comisiei de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.
Copilul a ajuns la spital cu bilet de trimitere de la un cabinet medical individual din Craiova, cu suspiciune de chist hidatic hepatic. În urma mai multor investigaţii, s-a evidenţiat o formaţiune ovalară, bine delimitată, de aproximativ 5 cm, la nivelul lojei glandei suprarenale dreaptă, cu amprentarea ramului drept al venei porte şi venei cave.
Echipa chirurgicală, condusă de conf. dr. Ion Bâscă, a hotărât ca intervenţia să se efectueze pe data de 9 iunie, dată la care se intervine chirurgical, sub anestezie generală.
Potrivit raportului Comisiei de anchetă, intervenţia a constat în excizia parţială a formaţiunii tumorale. În procesul de disecţie a formaţiunii tumorale aderente de marile vase a apărut o sângerare.
Din declaraţiile medicului anestezist rezultă că între începutul sângerării şi prima sutură a existat un interval de 15 - 20 de minute, cu hemostază locală mecanică. Medicul anestezist apreciază pierderile sanguine la aproximativ un litru (după cantitatea aspirată şi comprese), pierderile fiind compensate în mod continuu prin transfuzie de sânge şi masă eritrocitară, plasmă, coloizi, cristaloizi.
Medicul anestezist susţine că pe toată această perioadă s-a menţinut activitatea cardiacă, iar tensiunea arterială a avut valori de 50/20 mm Hg pentru un interval de 30 de minute, după care tensiunea arterială a fost de 100/40 mm Hg şi s-a obţinut stabilizarea hemodinamică a pacientului.
Copilul şi-a reluat post-anestezic respiraţia spontană. S-au efectuat examene radiologice, hematologice şi biochimice. Durata intervenţiei chirurgicale a fost de 5 ore şi a anesteziei generale de 5 ore şi 30 de minute.
Copilul a fost dus pe secţia de Terapie Intensivă şi a răspuns după 2 ore la stimuli, cu hipertonie generalizată, sugerând semne de suferinţă cerebrală difuză.
A fost efectuat de urgenţă consult neurologic şi CT cranian (la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti), cu rezultatul: 'fără procese expansive intra-cranian, neavând indicaţie neuro-chirurgicală'.
Consultul neurologic efectuat pe 9 iunie, la ora 23,00, a constatat prezenţa unui sindrom piramidal, în observaţie encefalopatie acută hipoxică şi s-a decis reevaluarea prin CT sau RMN cerebral după 24 - 48 de ore, monitorizarea stării de conştienţă şi tratament suportiv, reevaluarea neurologică la nevoie.
Pe data de 10 iunie, se repetă consultul neurologic, care indică deficit motor global al membrelor, predominant pe partea dreaptă, hipertonie de tip piramidal. Pe data de 11 iunie s-a efectuat RMN cerebral nativ, care arată leziuni extensive bi-emisferice şi infra-tentoriale ce pot sugera encefalopatie hipoxic ischemică.
La 13 iunie 2010, s-a reluat consultul neurologic şi s-a constatat hiperextensia patologică a membrelor, aprofundarea comei şi apariţia de tulburări cardiace şi respiratorii, iar pe 14 iunie s-a reluat consultul neurologic şi interdisciplinar, iar copilul a fost ventilat mecanic. Examenul medical efectuat a indicat elemente de edem cerebral.
Ca urmare a agravării simptomatologiei s-a decis transferarea pacientului la Spitalul AKH din Viena, la solicitarea familiei, pe data de 14 iunie.
Raportul relevă că gradul de complexitate a intervenţiei chirurgicale a fost mare, ca urmare a elementului tumoral, localizării tumorii şi contactului vascular pe trunchiuri venoase principale.
Din discuţiile cu familia, comisia de anchetă a constatat o comunicare deficitară a gradului de complexitate şi riscurilor intraoperatorii inerente acestui tip de intervenţie, atât preoperator, cât şi postoperator în etapa de tratament ulterior.
Conform comisiei de anchetă, complicaţiile potenţiale ale acestei intervenţii includ şi hemoragia şi posibilitatea exitusului intraoperator, aspecte ce trebuiau comunicate complet familiei pacientului. Comisia de anchetă a constatat şi faptul că, postoperator, complicaţiile şi evoluţia nu au fost complet explicate aparţinătorilor, iar aceştia nu au înţeles gravitatea intervenţiei şi esenţa complicaţiilor posibile.
S-a constatat, de asemenea, şi faptul că s-au luat măsuri terapeutice, de monitorizare şi investigare necesare şi posibile, atât preoperator, cât şi postoperator.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Copilul operat la 'Gr. Alexandrescu' şi intrat în comă a murit Copilul de 9 ani şi 6 luni din Craiova, care, în urma unei intervenţii chirurgicale, a intrat în comă, a decedat la Spitalul 'Grigore Alexandrescu' din Capitală.
Vaslui: Medic acuzat de malpraxis a doua oară în mai puţin de o săptămână Medicul anestezist Aurel Zabolotnâi, şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, este acuzat de malpraxis de familia unei adolescente în vârstă de 16 ani care susţine că fata a murit în urma administrării unei doze prea mari de anestezic făcută într-o intervenţie...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Dolj: Anchetă epidemiologică la SJU Craiova după ce au fost rapotate şase cazuri de de infecţie cu Clostridium difficile Direcţia de Sănătate Publică Dolj a demarat o anchetă epidemiologică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova după ce au fost raportate existenţa în luna septembrie a şase cazuri de infecţie cu Clostridium difficile, considerat drept principalul agent etiologic al sindromului diareic după terapie cu ...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Anchetă în cazul unui tânăr decedat la Spitalul 'Victor Babeş' din Craiova; rudele au sesizat Parchetul Familia unui bărbat de 35 de ani din comuna doljeană Galicea Mare, care a decedat în urmă cu aproape o lună la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, după ce fusese internat la Spitalul de Boli Infecţioase ''Victor Babeş'' din localitate cu diagnosticul tuberculoză, acuză medicii că nu l-au tratat co...