Cele mai citite
 


Mutaţii suferite de trei gene pot predispune la comportament suicidar
miercuri, 16 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mutaţiile suferite de trei gene pot predispune la comportament suicidar, conform rezultatelor unui studiu realizat de o echipă de cercetători spanioli de la Mount Sinai Hospital, alături de colegi de la Columbia University din New York, informează Plataforma SINC.
Această descoperire poate duce la dezvoltarea unor teste genetice care să identifice din timp persoanele predispuse să comită gesturi suicidare, fără a ignora de altfel importanţa celorlalţi factori care duc la un astfel de comportament, factori de natură socială sau/şi culturală.

'Dispunem de dovezi din ce în ce mai clare care indică rolul important jucat de gene în predispoziţia unor persoane la un comportament suicidar', a comentat Mercedes P?rez-Rodr?guez, co-autor al studiului, şi cercetător la Mount Sinai Hospital. Conform rezultatelor acestui studiu, aproximativ 40% dintre gesturile de suicid ar putea fi provocate de caracteristici genetice.

Obiectivul acestui studiu publicat de American Journal of Medical Genetics este de a identifica un model capabil să diferenţieze între persoanele cu şi fără un trecut legat de tentative de suicid. Cercetătorii au trecut în revistă 840 de nucleotide polimorfice funcţionale (SNP), prezente în 312 gene.

'Am analizat SNP-urile la persoane care au fost diagnosticate cu afecţiuni psihice, iar rezultatele sunt promiţătoare', a mai precizat P?rez-Rodr?guez, care a mai explicat felul în care echipa sa a reuşit să clasifice în mod corect 69% dintre pacienţii examinaţi, folosind un algoritm bazat pe 3 SNP-uri din trei gene diferite.

'Performanţele predictive ale acestui algoritm privind estimarea riscului de suicid, depăşeşte celelalte modele existente până în prezent', subliniază omul de ştiinţă. În plus, acest model identifică trei sisteme neurobiologice diferite care pot juca un rol în predispoziţia organică de comportament suicidar.

În afara cauzelor de ordin sociologic şi psihologic, oamenii de ştiinţă au început să apeleze la genetică încă de acum două decenii, pentru a încerca să explice cauzele comportamentului suicidar care este întâlnit din ce în ce mai frecvent, în special în lumea occidentală, puternic industrializată. Conform ultimelor date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproape 1 milion de oameni au comis suicid în anul 2000, iar estimările pentru anul 2020 prevăd o creştere până la 1,5 milioane.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Descoperirea a două gene ale căror mutaţii sunt legate de cancerul ovarian Cercetători americani au anunţat identificarea a două gene ale căror mutaţii sunt legate de manifestarea unei forme foarte agresive de cancer ovarian, formă ce este foarte rezistentă la tratamentele convenţionale, informează AFP.
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
MB: Oamenii de ştiinţă au identificat o genă ale cărei mutaţii măresc de 35 de ori riscul de îmbolnăvire de schizofrenie O serie de mutaţii suferite de gena SETD1A pot creşte exponenţial riscul de îmbolnăvire de schizofrenie, susţine o echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul Sanger, din Marea Britanie, într-un studiu publicat de revista Nature Neuroscience, care poate deschide noi căi pentru prevenirea şi tratarea...
A fost descoperită o genă cheie, implicată în maladia canceroasă O anomalie a genei NRG1 ar exista în unul din două cazuri de cancer de sân. Este vorba de o genă implicată în jumătate din numărul cancerelor de sân şi, probabil în multe alte tumori maligne, cum sunt de exemplu cele depistate la colon, prostată, ovar sau la vezica urinară. Iată ce speră să fi descoperit...
Descoperirea anomaliilor genetice aflate la originea cancerului de sân ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente O echipă de cercetători a anunţat că a descoperit practic toate anomaliile genetice aflate la originea cancerului de sân, progres care ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente, mai eficiente, împotriva acestei boli, se arată într-un studiu publicat în revista britanică Nature şi preluat marţi...
Descoperirea unei gene a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială Cercetători americani au descoperit o genă a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială, o descoperire ce poate deschide calea pentru tratamente mai eficiente pentru combaterea acestei maladii, potrivit unor lucrări publicate luni, transmite marţi din Washington AFP. (sursa: Agerpres - Analele...