Cele mai citite
 


Senatul nu a luat o decizie în privinţa OUG privind controalele la domiciliul celor aflaţi în concediu medical
joi, 17 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatul nu a reuşit să ia, miercuri, nicio decizie privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care reglementează posibilitatea controalelor la domiciliu, cu poliţia, a angajaţilor care se află în concediu medical, aceasta neîntrunind suficiente voturi nici pentru a fi admisă, dar nici pentru a fi respinsă.
Reprezentanţii opoziţiei au solicitat respingerea acestui act normativ, invocând faptul că încalcă drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.
Senatorul PNL Minerva Boitan a afirmat că 'este inadmisibil ca, prin lege, să oferim unui bolnav un domiciliu forţat', într-o perioadă în care acesta trebuie să se trateze, eventual într-o unitate spitalicească, în zilele de concediu medical având şi dreptul de a face investigaţii şi de a cere o opinie secundară.

'Nu trebuie să fim de acord cu acest proiect de lege pentru că este împotriva dreptului unui bolnav de a-şi investiga şi trata', a afirmat senatorul liberal.
Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a reclamat faptul că acest control la domiciliu ţine de exerciţiul unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti şi ar fi fost necesar ca proiectul de lege să fie avizat şi de membrii comisiei juridice.

'Acest regim Traian Băsescu - Emil Boc nu găseşte decât soluţii de a ciunti drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţeanului. Cred că este clară opinia majorităţii că acest act normativ nu poate fi votat', a afirmat Ţuţuianu.El a criticat de asemenea, 'tendinţa Guvernului de a veni şi a spune, tot timpul că, va clarifica anumite aspecte care ţin de drepturi şi libertăţi fundamentale. Începe să-mi fie dor de Ceauşescu pentru că, prin toate cuvântările pe care le avea, spunea: 'Stimaţi tovarăşi, să renunţăm la legiferare prin HG-uri şi să legiferăm prin lege. Statul de drept înseamnă legiferarea prin lege'', a spus el.

Şi senatorul UDMR Gyorgy Frunda a spus că ar fi fost necesar ca atât comisia juridic, cât şi cea pentru drepturile omului să se exprime cu privire la această Ordonanţă, fiind vorba de încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.
El a afirmat că există nişte detalii juridice 'pe care trebuie să le rezolve juriştii' şi a solicitat retrimiterea Ordonanţei la comisie, pentru ca aceste neajunsuri să fie corectate.

'Sunt stabilite aici nişte contravenţii stabilite în defavoarea medicilor de 2500 - 10.000 de lei, iar un stagiar începe cu 1000 de lei. Ceea ce este cel mai grav este că porneşte de la prezumţia că toţi medicii sunt hoţi. Dacă pornim de la această prezumţie, duce ţara de râpă. sunt oameni care nu am dimineaţă, seară, noapte, week-end şi stau la căpătâiul bolnavului şi, datorită lor, starea de sănătate a populaţiei României este peste media europeană', a spus Frunda.
El a subliniat că nu este acceptabil ca prin norme de aplicare a lege să reglementezi cum, când şi până unde poate poliţistul să îţi intre în casă şi că 'există metode mai inteligente şi mai fine ca să se efectueze această verificare, care nu încalcă drepturile omului'. 'În această formă, Ordonanţa este neconstituţională, încalcă drepturile omului', a motivat el.

Senatorul PDL Mircea Cinteză a atras atenţia că 'una dintre etapele, prin care trebuie trecut pentru a se ajunge la concedii medicale nedrepte este diagnosticul medical, iar acest lucru poate fi controlat şi în prezent, de către Colegiul Medicilor', chiar dacă aceste prevederi nu sunt puse în aplicare.
În final, propunerea de retrimitere la comisie nu a fost supusă la vot.
La votul pe Ordonanţă, aceasta a întrunit doar 38 de voturi pentru, 41 împotrivă şi 4 abţineri, iar legea de respingere de 38 de voturi pentru, 39 împotrivă şi 5 abţineri. Fiind în materie organică, Ordonanţa de Urgenţă va trece la Camera Deputaţilor, care este decizională, în forma adoptată de Guvern.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Camera a votat de două ori retrimiterea la comisii a OUG privind verificarea bolnavilor aflaţi în concediu medical Camera Deputaţilor a votat, marţi, de două ori, retrimiterea la comisii a ordonanţei de urgenţă prin care bolnavii aflaţi în concediu medical sunt verificaţi la domiciliu, PSD şi PNL calificând acest act normativ drept neconstituţional şi îndreptat împotriva cetăţenilor.
Cameră: Orele suplimentare efectuate de personalul care a acordat asistenţă medicală victimelor de la Colectiv, plătite Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege referitor la modificarea ordonanţei privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice în acest an, care stipulează ca orele suplimentare efectuate de personalul implicat în acordarea asistenţei medicale victimelor tragediei de la clubul...
Premierul Boc: O Ordonanţă de Urgenţă în cazul etnobotanicelor nu mai făcea faţă provocărilor din teren Premierul Emil Boc a explicat luni, după întâlnirea cu deputaţii democrat-liberali, că proiectul de lege privind desfiinţarea magazinelor de vise a fost înaintat Parlamentului în procedură de urgenţă deoarece Ordonanţa de Urgenţă în cazul substanţelor psihotrope nu face faţă provocărilor din teren.
Emil Boc: Sunt convins că vor exista resurse în Coaliţie pentru retrimiterea OUG 107/2010 la comisie Premierul Emil Boc s-a declarat convins, miercuri, că vor exista resurse la nivelul Coaliţiei de guvernare astfel încât Ordonanţa 107/2010 prin care pensionarilor ale căror pensii depăşesc 740 de lei li se aplică o contribuţie pentru fondul de sănătate de 5,5%, să fie retrimisă la comisie.
Cotojman (FSHR): A apărut un nou proiect de OUG privind salarizarea personalului bugetar - îl respingem categoric Federaţia Sindicală Hipocrat din România (FSHR) respinge noul proiect de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului bugetar, iar de săptămâna viitoare vor fi reluate protestele, a declarat marţi preşedintele FSHR, Ion Cotojman, după audierile de la Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor...
Traian Băsescu: Spaţiul public a ajuns extrem de poluat de declaraţii de multe ori lipsite de responsabilitate Spaţiul public a ajuns extrem de poluat de declaraţii lipsite de responsabilitate, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, miercuri, la Judecătoria Sectorului 5, cu ocazia audierii sale în procesul în care cere obligarea deputatului PSD Mugurel Surupăceanu la plata unor daune morale simbolice în valoare...