Cele mai citite
 


Creşte rezistenţa microbiană la antibiotice
joi, 17 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Eforturile făcute de ţările dezvoltate pentru a îmbunătăţi sănătatea populaţiilor din ţările sărace prin furnizarea a tot mai multe tratamente împotriva bolilor infecţioase fac să crească rezistenţa microbilor la antibiotice, arată un raport menţionat de cotidianul belgian Le Soir.
În ultimii ani, organizaţiile guvernamentale din lumea dezvoltată şi grupuri private de ajutorare s-au mobilizat pentru a permite ţărilor sărace să introducă tratamente împotriva paludismului, infecţiilor cu virusul HIV sau tuberculozei, subliniază studiul realizat de Center for Global Development, ONG cu sediul la Washington.

Distribuirea generoasă a mijloacelor de tratare a acestor boli a salvat numeroase vieţi, dar a dus şi la creşterea rezistenţei agenţilor patogeni la anti-infecţioase, lucru care ar putea fi evitat printr-un control sporit, se arată în raport.

'Rezistenţa la antibiotice este un fenomen natural, însă toleranţa excesivă în distribuirea şi utilizarea medicamentelor o face să crească', spune Rachel Nugent, preşedinta grupului de lucru care a pregătit raportul intitulat 'Cursa împotriva rezistenţei la tratamente'.

Din cauza rezistenţei la medicamentele anti-infecţioase mor în fiecare an circa trei milioane de copii din ţările în curs de dezvoltare, se arată în document. Din 2006, organismele de ajutorare au alocat peste 1,5 miliarde de dolari pentru noi tratamente care să combată agenţii patogeni rezistenţi la antibioticele existente. Dacă nu se iau măsuri serioase, mortalitatea cauzată de rezistenţa la medicamentele anti-infecţioase şi costul tratamentelor vor continua să crească, avertizează experţii.

Rezistenţa la antibiotice este un fenomen remarcat şi în ţările dezvoltate, după cum o arată puternica creştere a cazurilor de infecţii cu tulpini de stafilococ auriu, rezistente la meticilină (antibiotic), numite SARM. Nivelul infecţiilor nozocomiale provocate de SARM a crescut de la 2% în 1974 la 22% în 1995 şi la 63% în 2004, potrivit Centrelor americane de control şi prevenire a bolilor. Se apreciază că 20% dintre persoanele infectate cu acest agent patogen mor, ceea ce înseamnă 19 000 de decese pe an în Statele Unite, mai mult decât de sida.

Raportul pune în evidenţă o relaţie puternică între cantitatea de antibiotice administrată şi apariţia rezistenţei microbiene, mai ales în mediile puţin informate asupra folosirii adecvate a medicamentelor şi unde nu există destule controale pentru a verifica eficienţa lor. Astfel, în ţările în care populaţiile iau cantităţi mari de antibiotice, 70 - 90% din tulpinile de streptococi care provoacă pneumonia sunt deja rezistente. Consecinţele acestei rezistenţe microbiene crescute sunt şi mai grave la copii, mai sensibili la bolile infecţioase. Boli infantile des întâlnite în ţările în curs de dezvoltare, cum ar fi cele ale căilor respiratorii, paludismul şi dizenteria, nu mai pot fi tratate cu vechile antibiotice şi celelalte medicamente anti-infecţioase existente.

Infecţiile bacteriene respiratorii fac trei milioane de victime pe an printre copiii din ţările în curs de dezvoltare, în timp ce alte două milioane mor de paludism, mai ales în Africa, aminteşte raportul, care recomandă Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să acţioneze pentru a pune capăt unui deceniu de neglijenţă în ceea ce priveşte utilizarea medicamentelor anti-infecţioase.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.
Rezistenţa la antibiotice provoacă 23.000 de morţi pe an, în SUA Rezistenţa la antibiotice afectează anual cel puţin două milioane de oameni, în SUA, şi provoacă cel puţin 23.000 de morţi, relevă un raport al autorităţilor sanitare citat marţi de AFP.
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Rezistenţa la antibiotice ne ameninţă pe toţi Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă o ameninţare enormă la adresa sănătăţii la nivel mondial", a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, prezentând primul sondaj al organizaţiei sale pe această temă.
Rezistenţa la antibiotice - o ameninţare pentru sănătatea românilor, avertizează medicii Rezistenţa la antibiotice devine o ameninţare pentru sănătate românilor, în contextul în care există şi în prezent numeroase persoane care folosesc incorect antibioticele, avertizează reprezentanţii Societăţii Române de Microbiologie.