Cele mai citite
 


Persoanele cu boli mentale nu trebuie să-şi întrerupă tratamentul
joi, 17 iunie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Medicina tratamentului în bolile mentale reprezintă cea mai importantă şi totodată cea mai dificilă parte din terapie întrucât mulţi pacienţi au tendinţa de a renunţa la tratament, a subliniat, miercuri, într-o conferinţă de presă dr. Radu Teodorescu de la Asociaţia Română de Psihiatrie Comunitară.

El a accentuat asupra faptului că aderarea la tratament este factorul cheie al succesului tuturor tratamentelor medicale.


În ceea ce priveşte o eventuală creştere a numărului pacienţilor cu afecţiuni psihiatrice, în ultima vreme medicul a subliniat că există o astfel de creştere de stări anxioase, depresive cu acuze somatice care pot fi atribuite unui stres psihologic.


'Este vorba de oameni supuşi unui stres legat de criză, insecuritatea zilei de mâine, şomaj. Este pentru prima dată în 60 de ani când Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă renunţarea la tratamentul gratuit pentru bolile psihice grave', a spus dr. Radu Teodorescu.
El a adăugat că principiul acesta al gratuităţii nu a dispărut niciodată în cei 60 de ani chiar dacă au fost sincope.


'Prin această măsură se introduce ideea că un schizofrenic ar putea să-şi plătească tratamentul care este scump', a adăugat specialistul. Un alt aspect pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl are în vedere este acela ca pentru bolile cronice să se plătească doar o consultaţie la trei luni', a mai spus dr. Radu Teodorescu.


În opinia sa, în acest interval de timp pot apărea o serie de recidive.
'O recădere a pacientului înseamnă internare obligatorie adică îl trimite la tratament mai scump prin internare. Sunt atât de multe medicamente pentru bolile psihice pentru că niciunul dintre tratamente, de exemplu în cazul schizofreniei, nu asigură 100% ameliorare sau vindecare. Se încearcă mai multe scheme de tratament şi alegi pe cel care este bun pentru pacient. Dacă rămâne un singur medicament pentru tratament nu ai alternativă pentru cazurile care nu răspund la acesta', a explicat dr. Radu Teodorescu.


El subliniază că, în plus, CNAS nu plăteşte consilierea şi psihoterapia pe care o ignoră cu desăvârşire acestea fiind extrem de importante pentru un tratament complet.


'Credem că o schimbare de o asemenea anvergură nu se poate face fără dezbatere democratică în care publicul general să poată înţelege consecinţele acestei decizii', a evidenţiat dr. Teodorescu.


El spune că foarte mulţi experţi au remarcat lipsa unei justificări farmacologice, a iniţierii unei medicine cu tratamente de calitate pentru cei bogaţi şi altele pentru majoritatea săracă, a lipsei de coerenţă în alegerea produselor care vor fi compensate, a faptului că medicii nu-şi vor mai putea respecta jurământul hipocratic. În plus, aceste măsuri se adaugă la cele pe care pacienţii nu le respectă şi anume aceea de a-şi continua tratamentul după ce se simt bine.


'Nonaderenţa este o problemă clinică semnificativă care are un efect negativ major asupra evoluţiei şi prognosticului tulburării, utilizarea serviciilor medicale fiind în final mai mare la pacienţii nonaderenţi, prognosticul mai întunecat, costurile medicale şi sociale mult crescute', a accentuat dr. Radu Teodorescu.


Pentru ameliorarea aderenţei la tratament este necesară folosirea unor intervenţii de psihoterapie de tip comportamental, individualizarea tratamentului pentru a corespunde stilului de viaţă al pacientului. Relaţia medic-pacient este de asemenea importantă ca şi furnizarea de informaţii clare pacienţilor şi familiei referitoare la tratament şi la boală.


Nouă din 10 bolnavi nu iau corect medicamentele prescrise sau nu le iau deloc. Peste 30 la sută din pacienţi omit multe dintre dozele prescrise indiferent de boală, prognostic sau simptome.


O treime din populaţie va prezenta într-un moment sau altul al vieţii o tulburare mintală.

Notare
Comentarii
de magda eugen
atat timp cat nu vom beneficia de consilire psihologica gratuita si vom lua doar pastile nu avem cum sa ne amelioram din contra prin efectele toxice ale medicatiei ne reducem speranta de viata prin afectarea organelor poate asta e si scopul o forma de exterminare subtila aplicata legal de arienii sanatosi care ne conduc destinele asa sa le ajute dumnezeu

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
Nica (psiholog): Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism de către CNAS, scăzută din lipsa medicilor Decontarea serviciilor în cazul copiilor cu autism de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este scăzută deoarece numărul de medici psihiatri care pot recomanda terapia şi care se află în contract cu CNAS este foarte mic, a afirmat vineri psihologul Raluca Nica în cadrul conferinţei I...
CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4, comisiile consultative de specialitate ale Ministerului...
Deputatul Sonia Drăghici (PSD): CNAS să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar trebui să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii, a declarat vineri, la Oradea, într-o conferinţă de presă, deputatul dr. Sonia Drăghici, membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.
CNAS a aprobat 49 de dosare pentru tratamentul cu molecule noi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a aprobat în primele două săptămâni ale lunii iulie 49 de dosare pentru tratamentul cu molecule noi.
Asociaţia Dăruieşte Viaţă a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Asociaţia Dăruieşte Viaţă anunţă că a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), susţinând că pacienţii bolnavi de cancer "sunt nevoiţi să aştepte şi trei luni ca să primească un medicament prescris de către medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT".