Cele mai citite
 


Iaşi: Municipalitatea verifică conturile spitalelor pentru a afla dacă le poate prelua
joi, 17 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, verifică conturile celor două spitale - 'C.I. Parhon' şi 'Recupare', care de la 1 iulie urmează să fie administrate de municipalitate.
Primarul social-democrat Gheorghe Nichita susţine că nu este de acord cu preluarea administrării celor două unităţi medicale, dacă nu vor exista surse de finanţare de la Guvern.
Potrivit primarului, 49% din pacienţii celor două spitale sunt redirecţionaţi de medicii din judeţele Moldovei întrucât la Iaşi aceste spitale au specialităţi unice în partea estică a ţării, precum clinicile Spitalului de Recuperare sau Nefrologie şi Cardiologie, cum este la Spitalul 'C.I. Parhon'.
El acuză guvernul de demagogie şi incompetenţă de teama incapacităţii de plată pentru că pasează responsabilităţile care îi revin administraţiilor locale.
'Această descentralizare, care este foarte forţată, nu este făcută de dragul de a îmbunătăţi serviciile către cetăţeni, de dragul de a creşte calificarea actului medical şi de a asigura spitalelor toate cele pentru a funcţiona. Este făcută într-un an de criză când guvernul efectiv nu are resurse, când guvernul a blocat finanţarea acestor spitale, când CJAS nu a asigurat până acum decât salariile medicilor fără a asigura şi contravaloarea actului medical. Casa (Casa Judeţeană a Asigurărilor Sociale de Sănătate - n.r.) nu are bani pentru a asigura finanţarea necesară acestor spitale şi domnul ministru şi guvernul s-au gândit că ar fi bine să nu fie ei vinovaţii principali, dacă se blochează vreun spital şi nu mai funcţionează, dacă o amenii trebuie să îşi cumpere medicamente şi pasează această răspundere către administraţia publică locală', a declarat Gheorghe Nichita.
Pentru început, susţine acesta, a fost demarată o analiză a situaţiei financiare a spitalelor 'C.I. Parhon' şi 'Recuperare' la care participă şi doi dintre directorii primăriei, precum şi directorul Finanţelor Publice Locale, Victorel Lupu.
'Vrem să aflăm care este situaţia reală: câte facturi sunt, ce datorii sunt, cine nu le-a achitat, ce venituri trebuie să încaseze de la Casă, ce plăţi trebuie făcute mai departe la utilităţi, care este nivelul reparaţiilor curente şi al proiectelor pentru modernizarea acestor spitale. Astfel putem să ne facem o imagine despre care sunt soluţiile de viitor pentru ca aceste spitale să funcţioneze în condiţii bune. Sper ca până pe 1 iulie această analiză să fie făcută pentru a afla dacă ne putem permite să preluăm aceste spitale şi, mai ales, pentru a le finanţa', a spus Nichita.
În plus, susţine acesta, situaţia financiară poate constitui o problemă întrucât cheltuielile cu cele două spitale nu au fost incluse în bugetul pe acest an.
În opinia lui Nichita situaţia este anacronică întrucât 'nu poate exista comparaţie între Botoşani, unde există un singur spital judeţean şi Iaşiul care are şase asemenea spitale, în marea lor majoritate frecventate de pacienţi redirecţionaţi din alte judeţe ale Moldovei'.
'Anul 2011 este an pre-electoral şi noi, administraţia locală, o să fim cei care plătim toată această factură la nivelul populaţiei. Lasă, s-o plătească primarii şi şefii de CJ-uri', a conchis primarul PSD Gheorghe Nichita.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Angajaţii spitalelor 'Parhon' şi 'Recuperare' riscă să nu-şi primească salariile pe noiembrie şi decembrie Angajaţii Spitalului 'C.I.Parhon' şi cei ai Spitalului de Recuperare sunt în pericol de a nu îşi primi salariile în ultimele două luni ale anului, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Gheorghe Nichita.
Iaşi: Angajaţii spitalelor 'Parhon' şi 'Recuperare' riscă să nu-şi primească salariile pe noiembrie şi decembrie Angajaţii Spitalului 'C.I.Parhon' şi cei ai Spitalului de Recuperare sunt în pericol de a nu îşi primi salariile în ultimele două luni ale anului, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Gheorghe Nichita.
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Iaşi: Spitalul de Recuperare se va dota cu 10 paturi noi Conducerea Spitalului Clinic de Recuperare din Iaşi a reuşit să obţină finanţare pentru dotarea Secţiei Reumatologie cu mobilier special de spital, susţin reprezentanţii unităţii medicale.
Iaşi: În premieră naţională, studenţii de la UMF pot accesa credite de finanţare a studiilor cu plata la angajare Studenţii Universităţii de Medicină 'Gr. T. Popa' din Iaşi vor putea accesa linii de creditare cu rambursare după terminarea studiilor.
Iaşi: Şeful CJ a semnat contractul de finanţare pentru modernizarea Ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a semnat, luni, contractul de finanţare pentru Proiectul 'Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi'.