Cele mai citite
 


Sistemul World Community Grid automatizează procesul de cercetare a mostrelor de proteine
vineri, 18 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii de ştiinţă au conceput o modalitate de a automatiza şi accelera un proces complex ce le permite cercetătorilor să evalueze mai uşor structura proteinelor care determină apariţia cancerului şi să găsească o modalitate de combatere a acestei maladii.
Potrivit unui comunicat de presă al IBM remis miercuri AGERPRES, această nouă abordare automatizată poate de asemenea ajuta explorarea cauzelor altor boli, precum şi cercetările în domeniul alimentar.

Realizarea a fost posibilă datorită proiectului Help Conquer Cancer desfăşurat în colaborare cu IBM şi World Community Grid, un sistem de calculatoare personale interconectate ale voluntarilor care au donat puterea de procesare disponibilă pentru proiecte umanitare. Sistemul World Community Grid, sponsorizat de IBM, oferă gratuit cercetătorilor din întreaga lume puterea de calcul identică cu a unor echipamente de milioane de dolari, ce permite efectuarea de cercetări medicale, nutriţionale, energetice şi asupra mediului.

În colaborare cu World Community Grid, proiectul Help Conquer Cancer a creat un sistem care recunoaşte cu acurateţe momentul în care mostrele de proteine încep procesul de solidificare, numit cristalizare. Proteinele pot fi astfel examinate cu raze X speciale. Procesul este util la identificarea şi studierea modalităţii în care structura, forma şi interacţiunile dintre anumite proteine pot conduce la apariţia cancerului.

Folosind capacitatea sistemului Grid, cercetătorii au programat sistemul să recunoască 80% dintre celulele cristalizate şi 98% dintre celulele proteice existente înaintea apariţiei procesului de cristalizare. Acest lucru permite examinarea unui număr de imagini de şase ori mai mare decât era posibil în cazul examinării imaginilor de către un operator uman, într-o perioadă mult mai scurtă.

Automatizarea procesului de identificare a celulelor cristalizate poate accelera cercetările efectuate în numeroase proiecte biologice şi genetice, deoarece cristalizarea reprezintă o parte cheie în studierea proceselor biologice. De asemenea, automatizarea poate confirma rezultatele altor proiecte menite să obţină structuri proteice, proiecte cum ar fi: Nutrition Rice for the World, care foloseşte sistemul World Community Grid pentru a crea specii de orez mai sănătoase şi mai rezistente.

Procesul de cristalizare permite razelor X să difracteze lumina şi să creeze un profil tridimensional al mostrelor, făcându-le mai uşor de studiat. Totuşi, procesul de cristalizare are loc într-un ritm lent: o singură mostră proteică poate necesita mai multe încercări de accelerare a procesului de cristalizare prin introducerea de compuşi chimici. Până în acest moment, un observator uman trebuia să verifice formarea cristalelor.

Din totalul deceselor înregistrate în 2007, 13% au fost cauzate de cancer, potrivit datelor furnizate de World Health Organization. Asociaţia a menţionat că s-au înregistrat 12,7 cazuri noi de cancer şi 7,6 milioane de decese cauzate de cancer în 2008. În următorii 20 de ani, numărul de cazuri noi de cancer va ajunge la 21 de milioane, provocând 13 milioane de decese.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Lansarea celui mai amplu studiu de testare clinică pentru tratamente personalizate contra cancerului Bolnavi în stadiu avansat de cancer vor primi tratamente personalizate, care vor lua în calcul mai ales mutaţii specifice ale tumorilor şi mai puţin tipul maladiei, în cadrul celui mai amplu şi riguros studiu de testare clinică realizat până în prezent în acest domeniu, a anunţat National Cancer Institute...
(Corespondenţă) În Spania, combaterea cancerului este strâns legată de cercetare, o viaţă sănătoasă şi condiţii materiale de bază Madrid, 4 feb - Corespondentul AGERPRES, Ruxandra Constantinescu, transmite: Vindecarea cancerului este strâns legată de cercetare, iar în Spania se înregistrează mereu tot mai ridicate procente de depăşire a bolii, însă este oricum vorba de o provocare complexă, pentru că există zeci de tumori diferite...
Flora intestinală, o nouă pistă pentru identificarea cauzelor obezităţii Persoanele obeze care înregistrează un deficit de anumite bacterii intestinale prezintă un risc crescut de a dezvolta maladii metabolice şi cardiovasculare asociate stării lor, o descoperire care relansează speranţa unei prevenţii eficiente, relevă două studii publicate miercuri.
Noutate absoluta in abordarea integrativa a cancerului - solutia inedita gasita in fructe, dupa 35 de ani de cercetare O descoperire cu implicatii de necontestat in prevenirea si lupta cu cancerul, confirma si demonstreaza stiintinfic ceea ce pana acum erau doar supozitii empirice, si anume importanta unui regim bazat pe fructe si legume in prevenirea si lupta cu cancerul. Dupa lungi cercetari ce au durat 35 de...
Cancer: OMS nu a facut apel la oprirea consumului de carne (comunicat) Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a apărat joi în legătură cu faptul că a făcut apel la consumatori să nu mai mănânce carne, după publicarea unui studiu care face o legătură între consumul de carne roşie şi mezeluri şi creşterea riscului de cancer.
Persoanele cu rude bolnave de cancer au riscuri mai mari să dezvolte aceeaşi afecţiune (studiu) Persoanele care au în familie cazuri de cancer se confruntă cu riscuri mai mari să dezvolte nu doar acelaşi tip de cancer, dar şi alte forme, relevă o cercetare citată joi de BBC News.