Cele mai citite
 


Bihor: Primele spitale din ţară transferate la autorităţi locale, în prezenţa ministrului Sănătăţii
vineri, 18 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a participat joi, la Oradea, la primul transfer din ţară al spitalelor către autorităţile locale, realizat prin semnarea protocoalelor de predare-primire a cinci unităţi sanitare cu paturi din municipiul Oradea şi oraşul Aleşd, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor la primăriile Oradea şi Aleşd.
Ministrul Cseke a dat asigurări autorităţilor locale prezente că procesul descentralizării se va putea duce până la capăt afirmând că 'arieratele acumulate de-a lungul timpului vor fi plătite de către stat' pentru a oferi spitale 'curate'.
'Mă bucur că pot să fiu astăzi acasă cu dumneavoastră şi pot să particip la prima ceremonie de predare-preluare a spitalelor din România. Este o mândrie pentru mine, ca bihorean, că acest lucru se întâmplă în judeţul Bihor', a declarat ministrul Cseke, în sala mare a Prefecturii Bihor.
Cele cinci spitale care au fost transferate?sunt Spitalul Clinic Municipal 'Dr. G. Curteanu', Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie, Spitalul de Pneumoftiziologie, toate din Oradea, şi Spitalul orăşenesc Aleşd.
Acestea fac parte dintr-o primă fază a procesului de descentralizare a sistemului sanitar bihorean, întrucât doar în cele două oraşe din judeţ consiliile locale au emis hotărâri de aprobare şi au desemnat reprezentantul împuternicit să semneze protocolul de predare-primire cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor.?
Până la sfârşitul lunii, vor fi transferate Spitalul Clinic Judeţean şi Spitalul din Nucet către Consiliul Judeţean, în subordinea Ministerului rămânând Spitalul de recuperare din Băile Felix şi Spitalul de psihiatrie Ştei.
Ministrul Cseke şi-a exprimat convingerea că descentralizarea este un proces firesc şi necesar al implicării comunităţii locale şi în domeniul sanitar, pentru care autorităţile vor avea toate pârghiile şi posibilităţile de a se implica pentru a eficientiza sistemul sanitar.
Un aspect de noutate, mai deosebit, subliniat de ministru este, potrivit noilor reglementări, posibilitatea autorităţilor locale de a încheia contracte de prestări servicii cu medicii, care nu vor trebui să fie obligatoriu personal angajat al spitalului. De asemenea, a precizat ministrul, se vor putea crea sisteme de management comun al spitalelor, o strategie unitară, aşa cum se preconizează la Oradea, unde primăria a preluat patru spitale.
La festivitatea de predare-preluare a spitalelor au participat preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, subprefectul Zsolt Sarkadi, directorul DSP Bihor, Marius Pîrcioagă, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, primarul oraşului Aleşd, Zeno Ţipţer, directori de spitale, parlamentari, alte oficialităţi judeţene şi locale.
Municipiul Oradea devine, prin subordonarea unităţilor sanitare menţionate, o instituţie cu reţea sanitară proprie, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Investiţii ale MS la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, inaugurate de ministrul Ritli Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau şi fostul ministru Cseke Attila, au participat sâmbătă, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, la darea în folosinţă a bazinelor interioare de hidrokinetoterapie adulţi, care au fost reparate capital în urma unei investiţii realizate în anul 2011...
Bihor: Spitale transferate către Primăria Oradea Consilierii locali ai municipiului Oradea au aprobat, luni, proiectul de hotărâre privind trecerea în subordinea municipiului Oradea a patru unităţi sanitare cu paturi. Acestea sunt: Spitalul Clinic Municipal 'Dr. Gavril Curteanu', Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie...
Primarul Ilie Bolojan: Pacientul va trebui să fie stăpânul spitalelor Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat joi, la preluarea celor patru spitale din oraş de către Primăria Oradea, că 'pacientul va trebui să fie stăpânul spitalelor', fiind abordarea primăriei pe termen lung.
Bihor: Primăria Oradea doreşte organizarea unui sistem sanitar modern Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a prezentat miercuri, în conferinţă de presă, strategia municipalităţii pentru crearea unui sistem modern de sănătate, capabil să atingă în 5-10 ani standardele medii de performanţă ale ţărilor din Uniunea Europeană.
Ministrul Cseke Attila a inugurat două secţii reabilitate la Spitalul Cilinic Judeţean din Oradea Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat vineri etajul şapte al Spitalului Clinic Judeţean Bihor, practic al cincilea etaj care a fost complet reabilitat în ultimul an şi jumătate, cu finanţare de la minister, parţial, şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor.
Bihor: Ministrul Sănătăţii susţine măsuri de management special pentru judeţele de graniţă Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că trebuie luate câteva măsuri de management special pentru judeţele de graniţă, în perspectiva unei directive europene de liberalizare a serviciilor medicale.