Cele mai citite
 


Prima Bancă de celule stem din Bucureşti
miercuri, 25 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 25 mar /Agerpres/ - Prima Bancă privată de celule stem recoltate din sânge placentar, din Bucureşti, a fost inaugurată miercuri.

Banca va intra în perioada de validare din 1 aprilie, după care va funcţiona normal, a declarat dr. Sergiu Habago, directorul Cord Blood Center România.

Banca are o capacitate de 40 unităţi de sânge placentar pe zi, cifră care va fi atinsă în timp.
Prima Bancă din România de celule stem în regim privat a fost înfiinţată la Cluj-Napoca, în luna iulie a anului trecut.
În luna septembrie 2008 s-a inaugurat, tot la Cluj-Napoca, prima bancă publică de celule stem cu acces gratuit pentru persoanele care nu îşi permit să plătească în sistemul privat. Această bancă publică este finanţată pentru început de Fundaţia Eurocord şi din sponsorizări, CBC Laboratories asigurând procesarea gratuită, în timp ce tipizarea HLA (testele de compatibiliate ) se face contra cost. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Transplant, dr. Victor Zota, a menţionat că în cazul băncii publice de celule stem se fac demersuri pentru a decontarea plăţii de către casele de asigurări de sănătate.
Celulele stem din cordonul ombilical sunt validate în cazul transplantului de măduvă.
La 31 decembrie 2008, cele patru firme de recoltare au recoltat aproximativ 8000 de unităţi de sânge.
Sângele placentar poate fi depozitat pe perioade nedeterminate, fiind disponibil imediat.
Recoltarea sângelui placentar este o procedură simplă, neimplicând niciun risc sau senzaţie de durere, a explicat dr. Habago. Recoltarea de la o pacientă durează 30 de secunde, dacă este executată de un bun recoltator. În cazul unuia cu mai puţină experienţă, procedura poate dura maximum 3 minute.
După ce a fost recoltat, sângele este adus la banca de celule, aici este foarte bine verificat şi se începe procesarea care durează aproximativ 96 de ore. Procesarea se face în condiţii de maximă securitate, în spaţii special amenjate şi apoi se face criogenarea.
Rezultatele analizelor efectuate se aduc la cunoştinţă sub forma unui certificat atestând viabilitatea sângelui placentar recoltat.
Depozitarea grefei de transplant se face conform standardelor europene în domeniu, în stocatoare cu azot lichid la o temperatură de -196 grade Celsius.
Transplantul de sânge placentar, pe baza celulelor stem pe care le conţine, asigură repopularea măduvei osoase cu celule sănătoase. Transplantul se poate folosi în diverse afecţiuni tumorale maligne sau în afecţiuni benigne, cum ar fi cele autoimune (scleroză în plăci, boli de sisteme grave).
Costul pe an este de 3270 lei (700 de euro), iar taxa de depozitare este de 90 de lei plus TVA .
În cazul copiilor cu o afecţiune de sânge recoltarea se face gratuit, până acum înregistrându-se 6 cazuri de acest fel, a spus dr. Habago.
El a apreciat că în 2009 se vor recolta peste 1000 de pungi cu sânge placentar.
Sângele placentar este folosit ca grefă pentru transplant din anul 1988.
AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARBACS saluta infiintarea primei banci de celule stem dintr-un spital de stat din Romania ARBACS (Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem) saluta aparitia primei banci de celule stem hematopoietice, infiintata intr-un spital de stat din Romania, la Institutul Fundeni.
Clarificari pe piata de celule stem In urma stirilor din presa privind inchiderea activitatilor comerciale de catre Autoritatile Romane ale unei banci de celule stem (denumita StemSafe), compania Stem SURE Solutions doreste sa aduca precizari pentru a clarifica publicului pozitia Societatii.
O nouă bancă pentru celule stem la Bucureşti Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - O nouă bancă privată pentru celule stem funcţionează în cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament "Unirea" din Bucureşti.
MedLife intră pe o nouă linie de business şi demarează achiziţia unei băncii de celule stem MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, anunţat, joi, intrarea pe un nou segment de business, odată cu demararea procesului de achiziţionare a pachetului majoritar la banca de celule stem Stem Cells Bank din Timişoara, una dintre cele mai moderne şi bine echipate bănci de celule...
Răspunsul ARBACS la incertitudinile și instabilitățile apărute în piața de celule stem recoltate la naștere În contextul ultimelor incertitudini și instabilități apărute în piață, ARBACS dorește să informeze părinții români care sunt soluțiile găsite de membrii Asociației, pentru clienții altor bănci, care doresc să își mute, în condiții de siguranță deplină, probele prelevate la nașterea...
Prima eliberare de grefă de sânge placentar pe plan naţional Cord Blood Center, prima bancă de celule stem din România, a anunţat marţi, în conferinţă de presă, prima eliberare de grefă de sânge placentar pe plan naţional.