Cele mai citite
 


Primarul Ilie Bolojan: Pacientul va trebui să fie stăpânul spitalelor
vineri, 18 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat joi, la preluarea celor patru spitale din oraş de către Primăria Oradea, că 'pacientul va trebui să fie stăpânul spitalelor', fiind abordarea primăriei pe termen lung.
Ilie Bolojan a ţinut, în primul rând, să îl felicite pe ministrul al Sănătăţii, Cseke Attila, care este bihorean, pentru că a avut voinţa să promoveze un pachet legislativ care aduce descentralizare în sistemul sanitar şi chiar să o pună în practică.
'Cu bune şi cu rele, cu evoluţii pozitive rapide sau pe termen lung, cred că efectele descentralizării se vor vedea în România în anii următori. Asta nu înseamnă că descentralizarea este o soluţie pentru orice problemă sau că, de mâine, birocraţia va dispărea iar problemele financiare se vor şterge cu buretele', a spus primul primar din ţară care a preluat spitale în subordinea autorităţii locale, la ceremonia de joi, din sala mare a Prefecturii Bihor.
În opinia sa, coborârea deciziei şi a responsabilităţii cât mai aproape de comunitate îi va face pe cei care au în vedere problemele vitale ale unei comunităţi să se aplece mai mult asupra acestora.
Bolojan a ţinut însă să reamintească faptul că există două elemente importante în acest proces: preluarea spitalelor 'fără zdruncinături', în condiţii de eficienţă, prin achitarea, de către guvern, a datoriilor restante pe care Casele judeţene de sănătate le au către spitale şi asumarea răspunderii pentru reforme în interiorul spitalelor.
'Va trebui să facem ca, în viitor, să ajungem în situaţia în care, în mod evident, prima dată eşti tratat şi dacă ai bani, după aceea, să achiţi. Pacientul va trebui să fie stăpânul spitalelor, aceasta este abordarea primăriei pe termen lung pe care primăria Oradea o va respecta', a declarat primarul Bolojan.
De asemenea, a spus el, vor trebui asigurate prin bugetele caselor judeţene de sănătate sumele necesare pentru ca valoarea globală a contractelor să nu fie diminuată, prin măsuri administrative. Aceasta va fi responsabilitatea actualului sau viitoarelor guverne să facă ce nu au făcut până acum, anume ca o operaţie să coste la fel în toate oraşele ţării.
Primarul a menţionat că se va trata cu cea mai mare responsabilitate preluarea spitalelor, că se vor stabili parteneriate cu toţi cei care vor propune soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii, se vor lua măsuri pentru creşterea eficienţei spitalelor astfel încât o cotă mai mare din cheltuieli să se ducă către pacient, către condiţii mai bune, către medicamente. Nu în cele din urmă, se vor căuta soluţii pentru a plăti cât mai bine medicii performanţi.
Primarul oraşului Aleşd, Zeno Ţipţer, a declarat că, deşi preluarea spitalelor nu va fi un lucru uşor, este convins că procesul va fi dus la bun sfârşit, adăugând că aşteaptă o descentralizare şi la nivelul educaţiei şi al poliţiei.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a participat joi, la Oradea, la primul transfer din ţară al spitalelor către autorităţile locale, realizat prin semnarea protocoalelor de predare-primire a unităţilor sanitare cu paturi din municipiul Oradea şi oraşul Aleşd, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor la Primăria Oradea şi la Primăria Aleşd.
Ministrul Cseke a dat asigurări autorităţilor locale că 'arieratele acumulate de-a lungul timpului vor fi plătite de stat', pentru a oferi spitale 'curate'.
Cele cinci spitale care au fost transferate?sunt Spitalul Clinic Municipal 'Dr. G. Curteanu', Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie, Spitalul de Pneumoftiziologie, toate din Oradea, şi Spitalul orăşenesc Aleşd.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Primele spitale din ţară transferate la autorităţi locale, în prezenţa ministrului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a participat joi, la Oradea, la primul transfer din ţară al spitalelor către autorităţile locale, realizat prin semnarea protocoalelor de predare-primire a cinci unităţi sanitare cu paturi din municipiul Oradea şi oraşul Aleşd, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor...
Bihor: Primăria Oradea doreşte organizarea unui sistem sanitar modern Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a prezentat miercuri, în conferinţă de presă, strategia municipalităţii pentru crearea unui sistem modern de sănătate, capabil să atingă în 5-10 ani standardele medii de performanţă ale ţărilor din Uniunea Europeană.
Bihor: Spitale transferate către Primăria Oradea Consilierii locali ai municipiului Oradea au aprobat, luni, proiectul de hotărâre privind trecerea în subordinea municipiului Oradea a patru unităţi sanitare cu paturi. Acestea sunt: Spitalul Clinic Municipal 'Dr. Gavril Curteanu', Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie...
Bihor: Ministrul Sănătăţii susţine măsuri de management special pentru judeţele de graniţă Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că trebuie luate câteva măsuri de management special pentru judeţele de graniţă, în perspectiva unei directive europene de liberalizare a serviciilor medicale.
Bihor: UDMR nu a câştigat Direcţia de Sănătate Publică UDMR Bihor nu a reuşit să câştige, vineri, în negocierile purtate cu PD-L Bihor, funcţia de conducere a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, ocupată de democrat-liberali, în pofida faptului că ministrul Sănătăţii este bihorean şi susţinut de UDMR.
Bihor: Primul congres al Federaţiei Internaţionale de Ginecologie (FIGO), la Oradea Peste 200 de medici ginecologi din ţară şi 45 de somităţi ale medicinei pe plan internaţional participă, în perioada 13-15 noiembrie, pentru prima dată în România, la un congres al Federaţiei Internaţionale de Ginecologie şi Obstetrică (FIGO), a declarat, pentru AGERPRES, dr. Petru Chitulea, organizatorul...