Cele mai citite
 


90% dintre atacurile cerebrale sunt asociate cu zece factori de risc, printre care hipertensiunea
luni, 20 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Zece factori de risc, dintre care principalii sunt hipertensiunea arterială şi fumatul, reprezintă 90% din riscul de atac cerebral (AVC), arată un vast studiu publicat vineri online de revista medicală 'The Lancet', relatează AFP.

Studiul Interstroke, prezentat la Congresul?Mondial de Cardiologie de la Beijing, s-a desfăşurat pe 6 000 de persoane (3 000 cazuri de accident vascular cerebral şi 3 000 cazuri-martor) din 22 de ţări, din 2007 până în 2010. Autorii au arătat că zece factori sunt asociaţi semnificativ cu AVC: presiunea arterială ridicată (peste 160/90 mm Hg), fumatul, obezitatea abdominală, regimul alimentar, sedentarismul, lipidele, diabetul, consumul de alcool, stresul şi depresia, tulburările cardiace.

Împreună, aceşti factori reprezintă 90% din riscul global de AVC. Hipertensiunea însoţeşte o treime din riscul global de AVC şi creşte riscul de peste două ori şi jumătate faţă de persoanele cu tensiune normală, potrivit rezultatelor studiului.

La rândul lor, fumătorii au un risc de două ori mai mare decât nefumătorii să facă AVC, fumatul fiind asociat cu un AVC din cinci. 'Rezultatele noastre arată că cinci factori reprezintă peste 80% din riscul global de AVC: hipertensiunea, fumatul, obezitatea abdominală, regimul alimentar şi sedentarismul', spun cercetătorii. 'Intervenţiile pentru reducerea hipertensiunii şi a fumatului şi promovarea activităţii fizice, ca şi o alimentaţie sănătoasă ar putea reduce sensibil numărul atacurilor', consideră autorii studiului.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Hipertensiunea arterială un pericol Hipertensiunea arterială de obicei nu are simptome. În realitate mulţi oameni au această boală de ani de zile fără să ştie acest lucru, a declarat pentru AGERPRES, prof.dr. Eduard Apetrei, de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu".
Accidentul Vascular Cerebral /AVC/ afectează un număr tot mai mare de persoane între 20 şi 60 de ani Accidentele vasculare cerebrale /AVC/ afectează un număr tot mai mare de adulţi sub 65 de ani, în special în ţările în curs de dezvoltare, arată două studii publicate joi în revista medicală britanică The Lancet, citată de AFP.
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, recomandă medicii DSP Bihor Fiecare om trebuie să fie responsabil pentru viaţa sa, a cărui sănătate depinde, în primul rând, de gradul său de informare şi educaţie, de modul cum aplică cunoştinţele în prevenirea bolilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, au subliniat miercuri specialiştii medicali reuniţi la o masă rotundă...
Dieta sănătoasă poate preveni îmbolnăvirile, susţin specialiştii Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză o morbidităţii şi mortalităţii în lume, fiind în strânsă legătură cu nivelul colesterolului seric, iar România ocupă unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea prin aceste boli, a subliniat prof.dr. Eduard Apetrei...
O formă fizică bună între 45 şi 50 de ani scade riscul unui accident vascular cerebral (studiu) O formă fizică bună între 45 şi 50 de ani scade riscul unui accident vascular cerebral (AVC) după 65 de ani, potrivit unui studiu publicat joi de revista Stroke, editată de American Heart Association.