Cele mai citite
 


Europa de Est se confruntă cu exodul medicilor şi asistentelor
duminică, 20 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Salariile mici şi condiţiile de muncă proaste îi împing pe angajaţii din sectoarele sanitare est-europene să emigreze, fapt ce evidenţiază lipsa stabilităţii şi durabilităţii sectorului, transmite vineri agenţia de ştiri Inter Press Service (IPS), care susţine că situaţia este critică, şi pune în pericol vieţile pacienţilor, după cum recunosc unii medici. Ei susţin că, fără mai multe fonduri pentru acest sector, sănătatea se va confrunta cu deteriorarea serviciilor prestate pacienţilor.
După căderea guvernelor comuniste, Europa de est a moştenit sisteme de sănătate de o calitate inferioară celor din Occident. Guvernele care s-au succedat la putere au încercat să revizuiască aceste sisteme şi să creeze servicii moderne, comparabile cu cele occidentale. Deşi au crescut în ultimii 20 de ani aşteptările de viaţă, ori disponibilitatea tratamentelor şi procedurilor medicale, mulţi angajaţi din sănătate susţin că sectorul se confruntă cu probleme serioase, iar principala problemă este lipsa finanţării.

În unele ţări, lipsa cronică de fonduri face ca spitalele şi clinicile să nu aibă echipamente şi materiale de bază. În România, dă drept exemplu IPS, medicii din unele spitale recunosc că au plătit pentru medicamente, seringi şi pansamente, pentru ca pacienţii să aibă acces la un tratament de bază. Mai demult, unele companii furnizoare de medicamente refuzau să alimenteze clinicile, din cauza multelor facturi neplătite.

De asemenea, salariile angajaţilor sunt şi mici. Din România, susţine Colegiul medicilor, citat de IPS, au plecat 4.000 de profesionişti din 2007 - aproape 10% din total - şi pentru că un medic rezident câştigă în medie 200 de euro, iar salariul mediu este de 320 de euro pe lună.

'Dacă nu se face nimic pentru îmbunătăţirea situaţiei, pe termen scurt şi lung, mă tem că se vor reduce drastic standardele serviciilor de sănătate', susţine vicepreşedintele Colegiului medicilor cehi, Zdenek Mrozek. În Cehia, 50 de noi absolvenţi şi 250 de specialişti care şi-au terminat formarea pleacă din ţară în fiecare an. Aici, salariul de bază este de 650 de euro, potrivit Colegiului medicilor.

'Lipsa asistentelor are efecte devastatoare asupra îngrijirii pacienţilor în Polonia', susţine Longina Kaczmarska, vicepreşedintele sindicatului asistentelor şi moaşelor din Polonia, care cere creşterea salariilor. Un venit mediu în Polonia este de 825 de euro, însă asistentele câştigă între 330 şi 775 de euro, în funcţie de experienţă.

În Ungaria, de unde au plecat peste 2.600 de medici din 2004, potrivit statisticilor oficiale, cei care au rămas câştigă aproximativ 350 de euro pe lună.

Anul acesta, Asociaţia medicilor din Letonia semnala faptul că s-a triplat numărul medicilor care şi-au găsit de lucru în afara ţării. În ţările baltice, salariile din sănătate sunt tot mici, iar chirurgii, de exemplu, nu câştigă mai mult de 800 de euro pe lună.

Ministrul bulgar al sănătăţii, Anna-Maria Borissova, anunţa în luna aprilie că ţara nu are nici măcar jumătate din numărul de asistente de care are nevoie. 'În fiecare zi, un medic pleacă din ţară pentru a lucra în afară', susţine ea, şi apreciază că acest exod este o catastrofă pentru sectorul sanitar bulgar. În această ţară, medicii rezidenţi câştigă în medie 250 de euro pe lună.

Mulţi medici şi asistenţi medicali vor ca guvernele să crească bugetul în acest sector. Alţii au introdus metode controversate - aşa cum este cererea plăţii transportului pacienţilor la consultări, şi de la medici, transportul în ambulanţe. Şi unii s-au gândit la programe de coplată ori impozite speciale. Însă criza financiară afectează în continuare cheltuielile publice din multe state, astfel că mulţi experţi spun că este improbabil ca guvernele să aibă la dispoziţie zecile de miliarde de euro de care este nevoie pentru a creşte salariile medicilor, aşa cum cer aceştia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 2.000 de cadre medicale au trecut pragul Târgului Internaţional de Cariere Medicale Peste 2.000 de medici tineri şi medici cu experienţă, farmacişti, asistenţi medicali, dentişti, studenţi la medicină sau proaspeţi absolvenţi au vizitat sâmbătă şi duminică Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice - se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Mihnea Costoiu crede că o soluţie pentru creşterea salariilor rezidenţilor ar putea fi bursele Ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, consideră că o soluţie pentru mărirea salariilor medicilor rezidenţi ar fi acordarea de burse, aşa cum se întâmplă în cazul medicilor doctoranzi sau post-doctoranzi.
Amploarea crizei sociale va face ca protestele din Europa de Est să se radicalizeze (secretarul CIPI) Amploarea crizei sociale şi lipsa de perspective de ameliorare vor face ca protestele din Europa de Est să continue, să se extindă şi să se radicalizeze. Interesele sociale divergente vor deveni mai clare şi vor ieşi la suprafaţă problemele reale de clasă. Dar problemele istorice de perspectivă politică...
Peste 4.000 de locuri de muncă pentru medicii români în străinătate Locuri de muncă permanente, dar şi temporare, salarii de la 3.000 de euro în sus sau chiar de 2.000 de lire sterline pe săptămână, oportunităţi de dezvoltare profesională excelente, cursuri de limbă străină pentru familie, asistenţă în procesul de relocare sunt doar câteva dintre avantajele oferite de...
Iaşi: 4.000 de locuri de muncă în străinătate oferite la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Iaşi, 27 nov /Agerpres/ - Sute de persoane, medici, rezidenţi sau asistenţi medicali au venit, sâmbătă, la cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice organizat la Iaşi, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în clinici şi spitale din alte state europene printre...
Criza din Europa de Vest alimentează tulburări sociale la periferia estică a continentului Undele de şoc economice şi politice ale crizei financiare care a lovit Europa de Vest zguduie flancurile cel mai puţin prospere ale continentului, crescând presiunea asupra familiilor şi ţărilor din Europa de Est şi Balcani şi alimentând tulburări sociale, notează Wall Street Journal /WSJ/ în ediţia...