Cele mai citite
 


Dezbaterea de la CNAS privind preţul de referinţă a medicamentelor, fără o concluzie clară
duminică, 20 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dezbaterea de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind preţul de referinţă la medicamente nu i-a lămurit nici pe pacienţi şi nici pe ceilalţi participanţi în legătură cu noul mod de compensare a medicamentelor
Potrivit directorului general al CNAS, dr. Dorin Ionescu, va apăra coplată pentru listele A şi B, respectiv listele în care sunt compensate medicamentele cu 90% şi, respectiv cu 50% dar nu se va plăti în plus pentru medicamentele mai ieftine.

Cei care vor să-şi păstreze aceeaşi schemă de tratament vor plăti mai mult pentru unul sau altul din medicamentele incluse în schemă cam cu 10%, susţine directorul general al CNAS.

Lista finală se va cunoaşte săptămâna viitoare.

Directorul CNAS spune că lista în fapt va rămâne aceeaşi, diferit va fi însă modul de calcul.

Dorin Ionescu susţine că şi terapiile mai ieftine au acelaşi efecte benefice pentru bolnavi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Companiilor farmaceutice dar şi reprezentanţi ai asociaţiei de pacienţi au spus că sunt medicamente la care preţurile cresc foarte mult.

Astfel cei de la Asociaţia Pacienţilor cu Hepatită spun că vor plăti între 1.000 şi 1.500 de lei pentru un medicament.

Directorul executiv al CNAS a precizat că pentru programele naţionale de sănătate şi cele pentru bolnavii cronici nu se introduce noua modalitate de calcul.

La rândul său, dr Adina Geană, a precizat că programele naţionale de sănătate vor fi finanţate în limita fondurilor, adică pentru anul acesta pentru aproximativ nouă luni.

Reprezentanţii casei spun că toate aceste măsuri au fost luate pentru că au fost cheltuiţi mulţi bani pe medicamente fără ca sănătatea pacienţilor să se îmbunătăţească şi trebuie făcut ordine în sistem.

Ei mai spus că pacienţii ca să afle costurile pentru noile medicamente să folosească calculatorul şi să intre pe situl casei. susţinând că şi cei din cele mai îndepărtate sate pot să apeleze la calculatoarele din şcoli sau de la primării.

Dr. Dorin Ionescu nu a putut să avanseze un număr al pacienţilor care vor trebui să plătească în plus pentru medicamente şi niciun număr al medicamentelor care vor avea coplată.

Reprezentanţii pacienţilor s-au retras de la dezbateri, subliniind că acesta este un genocid pentru că spun ei 'pe banii noştri nimeni nu are dreptul să decidă cum şi cât trăim'.

O altă problemă ridicată de participanţi a fost modul de calcul al medicamentelor care este nedescifrabil.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Radu Ţibichi (CNAS): Se lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, va realiza până la sfârşitul anului o cartografiere a serviciilor de sănătate, a declarat marţi preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.
Asociaţia Dăruieşte Viaţă a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Asociaţia Dăruieşte Viaţă anunţă că a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), susţinând că pacienţii bolnavi de cancer "sunt nevoiţi să aştepte şi trei luni ca să primească un medicament prescris de către medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT".
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
Coplata nu se va aplica medicamentelor din programele naţionale Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a precizat, joi, în conferinţă de presă, că pentru medicamentele din programele naţionale, cuprinse în lista C, nu se va aplica coplata.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.