Cele mai citite
 


Cseke Attila: Nu vreau să creez iluzii privind descentralizarea
duminică, 20 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a afirmat, vineri, că descentralizarea din sistemul sanitar şi predarea spitalelor către comunităţile locale nu va crea imediat condiţii mai bune în unităţile sanitare, însă actualul sistem centralizat de coordonare nu mai putea fi acceptat, deoarece era unul 'incoerent' şi ' nesustenabil pe termen mediu şi lung'.
'Acest sistem care a fost până acum în 435 de spitale erau coordonate de la Bucureşti de ministrul Sănătăţii, indiferent cum s-ar numi el a fost un sistem cu multe deficienţe, un sistem incoerent din punctul meu de vedere, un sistem nesustenabil pe termen mediu şi lung.(...) Nu vreau însă să creez iluzii. Nu vreau să credeţi că, de mâine, în toate spitalele descentralizate vor fi servicii de o calitate net superioară, iar condiţiile vor fi mai bune de a doua zi. Eu cred că aici avem de-a face cu un proces de mai lungă durată, dar sunt sigur că în foarte multe spitale condiţiile vor fi mai bune în foarte scurt timp, pentru că nevoile unei comunităţi şi pe serviciile spitaliceşti sunt cunoscute cel mai bine la nivel local', a precizat Cseke, prezent vineri, la Zalău, la semnarea protocoalelor de predare-prim ire a spitalelor orăşeneşti din Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei şi Jibou şi a celui din localitatea Crasna, din Sălaj.
Pe de altă parte, ministrul a subliniat faptul că descentralizarea a presupus, anterior, mai mulţi paşi, printre care reducerea birocraţiei (577 de directori au fost revocaţi din funcţie), reducerea numărului de paturi cu 9.200 la nivel naţional, egalizarea tarifelor pe caz ponderat începând cu 1 aprilie şi plata arieratelor înregistrate de spitale la 1 martie 2010.
În plus, descentralizarea aduce şi posibilitatea ca managerii de spitale să încheie contracte de prestări servicii direct cu medicii, fără ca ei să mai fie angajaţi cu contracte de muncă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sălaj: Ministrul Sănătăţii, în vizită la Spitalul Judeţean Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, vizitează, sâmbătă dimineaţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în cadrul unei vizite de o zi în mai multe unităţi medicale din Sălaj.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Sălaj: Ministrul Sănătăţii promite opt milioane de lei pentru tratamentul a patru noi boli rare Un număr de patru noi boli rare vor fi introduse, începând cu luna iulie, în subprogramul finanţat de Ministerul Sănătăţii, bugetul alocat fiind de circa opt milioane de lei, conform precizărilor făcute de ministrul Cseke Attila marţi, la Zalău, la inaugurarea primului centru pentru boli rare din România...
Cseke Attila: Comasarea spitalelor este necesară, în prezent sistemul sanitar păcăleşte pacientul Bucureşti, 8 feb /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat marţi că măsurile de comasare a spitalelor sunt necesare, deoarece în prezent structura sistemului sanitar 'păcăleşte pacientul'.
Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.
Cseke Attila: Este nevoie de mai multă transparenţă Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, consideră că în sistemul sanitar este nevoie de mai multă transparenţă şi corectitudine în cheltuirea banilor publici, potrivit unui comunicat remis luni de MS.