Cele mai citite
 


Tendinţă de scădere a tuberculozei
miercuri, 25 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 25 mar /Agerpres/ - În dispensarele TB de pe teritoriul României au fost înregistrate în anul 2008 un număr de 23.183 de cazuri noi şi recidive TB.

Scăderea cea mai pronunţată s-a petrecut pe seama cazurilor noi, astfel în anul 2008 au fost 19.108 cazuri noi, comparativ cu 19.495 în anul 2007, iar recidivele au avut un ritm de scădere mult mai lent, deşi constant: 4.075 în 2008 şi 4.152 în 2007.

Prin aceste rezultate, România se aliniază la tendinţa pozitivă de stopare şi de reducere a incidenţei acestei boli, înregistrată şi în alte ţări din Europa şi din lume.
Conform datelor furnizate de Programul Naţional de Control al Tuberculozei, din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta", în anul 2008 cifrele provizorii indică o incidenţă globală de 107,8 la suta de mii comparativ cu 109,8 la suta de mii în 2007.
Tuberculoza reprezintă un fenomen complex, cu implicaţii medicale şi sociale importante, iar victoria asupra acestei boli nu poate fi decât printr-o luptă comună.
Tuberculoza reprezintă una dintre problemele de sănătate publică cărora Ministerul Sănătăţii, prin Programul Naţional de Control al Tuberculozei, le acordă atenţie maximă. În contextul plasării României în zona cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei din regiunea europeană a WHO, este prioritar ca forurile politice să acorde o importanţă sporită acestui subiect.
Sistemul de sănătate din România este conştient de responsabilitatea care îi revine în lupta cu tuberculoza şi de importanţa susţinerii intervenţiilor care vor reduce în continuare incidenţa acestei boli, limitând totodată riscurile de apariţie a tulpinilor rezistente la tratament susţin specialiştii.
Ministrul sănătăţii, dr. Ion Bazac, a declarat cu prilejul marcării Zilei Internaţionale de Luptă împotriva tuberculozei": "În România sunt asigurate toate condiţiile necesare pentru a ne încadra în realizarea obiectivelor WHO privind stoparea endemiei actuale reprezentată de reemergenţa mondială a tuberculozei. A fost creat contextul favorabil de colaborare multisectorială din partea tuturor segmentelor socio-economice ale societăţii româneşti şi disponibilitatea clar exprimată pentru informare, educare şi comunicare".
Programul Naţional de Control al Tuberculozei din România s-a bucurat permanent de susţinere şi suport financiar atât din partea Guvernului României, cât şi din partea altor organizaţii internaţionale.
Prin eforturi concertate, România a reuşit ca la sfârşitul anului 2008 mortaliatea prin tuberculoză să scadă de la 11,3 la suta ede mii în 1995, la 9,6 la suta de mii în 2004 şi, respectiv, 7,8 la suta de mii în 2006.
Începând cu anul 2007, România face parte, alături de alte 17 ţări (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Letonia, Lituania, Moldova, România, Federaţia Rusă, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ukraine şi Uzbekistan), din Planul de Stopare a TB în 18 Ţări Înalt Prioritare din Regiunea Europeană a OMS, 2007-2015, iniţiat de Biroul Regional OMS pentru Europa. Costul total de implementare a Planului este de 14,8 miliarde USD, cu o nevoie de finanţare suplimentară de 8 miliarde USD.
Rata tuberculozei multidrog rezistente în România este mai mică decât a altor ţări din zona de est a Regiunii Europene a OMS.
România a început să ia măsuri cu privire la depistarea şi tratarea cazurilor de MDR-TB încă de la semnalarea problemei rezistenţei la tratament în zonă, de către OMS.
În România funcţionează de peste 3 ani două centre special dedicate tratamentului pacienţilor cu MDR-TB, la Bucureşti şi Bisericani. Acestea au fost renovate şi dotate conform tuturor standardele actuale privind tratarea acestei forme de boală.
România îşi propune ca pe viitor să continue şi să intensifice activităţile de combatere a tuberculozei, aplicând strategiile agreate la nivel internaţional sub egida OMS.
O atenţie deosebită este şi va fi acordată problemei tuberculozei rezistente la tratament – iar în acest sens sprijinul politic şi susţinerea financiară sunt extrem de importante. Scopul Parteneriatului Stop TB la nivel mondial este ca până în 2015 să reducă la jumătate prevalenţa şi numărul de decese prin tuberculoză, comparativ cu anul 1990.

"Deja România a făcut progrese vizibile în controlul tuberculozei: au fost dotate laboratoare şi instruit tot personalul medical, tratamentul direct observat funcţionează acum în toată ţara, au fost create centre speciale pentru a trata bolnavii cu tuberculoză rezistentă la tratament. Sunt convins că şi în viitorii ani vom asista la reducerea în continuare a incidenţei şi mortalităţii prin această boală", a declarat conf.dr. Constantin Marica, coordonatorul PNCT. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.