Cele mai citite
 


Kârgâzstan: un milion de persoane ar putea fi afectate (OMS)
duminică, 20 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că circa un milion de persoane ar putea fi afectate de violenţele din Kârgâzstan, cifra avansată fiind 'scenariul cel mai rău', după cum a indicat vineri Giuseppe Annunziata, coordonator al programului pentru ajutor de urgenţă al organizaţiei.
Potrivit responsabilului OMS, citat de AFP, 700.000 de persoane ar putea fi strămutate şi 300.000 refugiate în afara Kârgâzstanului.

'Se estimează că trebuie să răspundem probabil la nevoile a peste un milion de oameni: strămutaţi, refugiaţi, familii care îi adăpostesc', a declarat şi purtătorul de cuvânt al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Christiane Berthiaume, conform aceleiaşi agenţii. 'În Kârgâzstan, zona de conflict nu este complet accesibilă. De aceea cifrele trebuie luate cu o anumită prudenţă deoarece situaţia este pe cale de a fi evaluată', a adăugat reprezentantul UNICEF.

La rândul său, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi /UNHCR/ estimează că 300.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi că 100.000 s-au refugiat în Uzbekistanul vecin.

Potrivit responsabilului OMS, 'atrocităţile semnalate au vizat minoritatea uzbecă din Kârgâzstan, iar femeile au fost victime ale violenţelor sexuale'.

'În Uzbekistan, 90% din persoanele refugiate sunt femei şi copii. Starea lor psihologică este foarte gravă şi au nevoie de ajutor imediat. Multe dintre acestea au fost martore sau au suferit acte de violenţă. Sunt mii de familii separate, care trebuie reunite', a semnalat şi Christiane Berthiaume.

UNHCR consideră situaţia în sudul Kârgâzstanului în continuare 'instabilă şi tensionată' şi se pregăteşte să trimită la Oş 80 de tone de ajutor umanitar. 'Ajutorul este destinat să acopere nevoile esenţiale imediate pentru 15.000 de persoane. Primul avion care va transporta 800 de corturi urmează să aterizeze la Oş sâmbătă, iar al doilea va sosi duminică', a precizat UNHCR.

Înaltul Comisariat va solicita un ajutor de 10 milioane de dolari, în cadrul unui apel la fonduri comune din partea agenţiilor ONU ce urmează a fi lansat vineri la New York.

În acelaşi timp, două organizaţii neguvernamentale internaţionale - Institutul de analiză a conflictelor International Crisis Group (ICG) şi organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) au avertizat vineri asupra riscului ca violenţele interetnice din Kârgâzstan să se întindă şi în alte ţări din regiune şi au adresat o scrisoare Consiliului de Securitate al ONU în care vorbesc de 'o ameninţare' pentru pacea internaţională. În acest context, cele două organizaţii solicită desfăşurarea de urgenţă a unei misiuni internaţionale pentru securizarea zonei de ajutor umanitar şi pentru asigurarea securităţii sutelor de persoane refugiate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA Reuniune de urgenţă a OMS pentru a determina dacă epidemia este o urgenţă de sănătate publică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi reuneşte luni Comitetul de urgenţă pentru a determina dacă epidemia provocată de virusul Zika, suspectat că ar provoca malformaţii congenitale, este o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial, relatează AFP.
UPDATE VIRUSUL ZIKA OMS declară ''urgenţă globală de sănătate publică'' Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat luni că răspândirea virusului Zika, transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti, constituie ''o urgenţă globală de sănătate publică'' întrucât poate fi corelată cu creşterea numărului de nou-născuţi cu malformaţii congenitale înregistraţi în Brazilia...
OMS şi UNICEF lansează un plan de urgenţă împotriva poliomielitei Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ şi UNICEF au lansat joi, la Geneva, un plan de urgenţă împotriva poliomielitei, pe fondul reapariţiei acestei maladii, în ultimii ani, în China şi în Africa de Vest, unde fusese eradicată, transmite AFP.
VIRUSUL ZIKA: OMS a convocat un comitet de urgenţă pentru analizarea situaţiei Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca un comitet de urgenţă la 1 februarie pentru a stabili măsurile ce vor fi luate la nivel internaţional ca urmare a răspândirii virusului Zika, considerat drept cauză responsabilă de leziuni ale creierului la bebeluşi născuţi în Brazilia, a anunţat joi...
OMS şi Unicef solicită Indiei să limiteze practica defecării în spaţii neamenajate Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (Unicef) au accentuat marţi nevoia urgentă pentru India, pe primul loc pe lista celor 12 ţări în care oamenii încă îşi fac nevoile în aer liber, în spaţii neamenajate, să limiteze această practică pentru a reduce incidenţa...
Ebola: OMS declară încetarea "urgenţei de sănătate publică de importanţă internaţională" Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că epidemia de Ebola nu mai constituie o "urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională", dar a atras atenţia asupra necesităţii menţinerii unui înalt nivel de vigilenţă în ţările din Africa de Vest pentru a preveni apariţia unor noi...