Cele mai citite
 


Substanţele halucinogene din comerţ ar putea fi scoase în afara legii
miercuri, 25 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Târgu Mureş, 25 mar /Agerpres/ - Şeful Reprezentanţei Permanente EURAD (Europe Against Drugs) la Consiliul Europei, Gigel Lazăr, a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că este extrem de îngrijorat de faptul că autorităţile statului nu trec pe lista cu substanţe interzise plantele halucinogene care sunt comercializate în magazine deschise în majoritatea oraşelor mari din ţară.

"Ne îngrijorează aceste magazine care se dezvoltă în România. Aceste substanţe sunt interzise în Danemarca, Germania, Italia, Suedia şi Belgia, fiind trecute pe lista cu substanţe interzise. Noi adresăm Guvernului României câteva întrebări la care ar trebui în mod obligatoriu să răspundă: De ce lista plantelor şi preparatelor supuse controlului în România nu include substanţele considerate ilegale în multe alte state europene? Cum este posibil ca Ministerul Sănătăţii să dea aviz de funcţionare comercianţilor de halucinogene care nu activează în domeniul farmaceutic? Cum este posibil ca unul dintre cele mai frecventate site-uri din România pe care îl frecventează adolescenţii să găzduiască un magazin care vinde halucinogene şi substanţe psihotrope?", a arătat Lazăr.

Reprezentantul EURAD a precizat că acestea ar fi cele trei elemente la care se aşteaptă un răspuns din partea statului român mai ales că pe site-urile monitorizate s-a constatat că adolescenţii le frecventează des, iar numărul acestor magazine este în creştere, în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ.
"Ar trebui ca statul român să ia în considerare că această stare indusă prin aceste substanţe psihotrope nu este benefică tineretului român, iar România nu trebuie să devină o ţară consumatoare de droguri, deşi ne aflăm în această situaţie. Sesizarea (la Poliţie - n.r.) a fost depusă, spre mare noastră satisfacţie, de Agenţia Antidrog. Ele (substanţele - n.r.) sunt legale, Parchetul e legat de mâini şi de picioare, la fel şi Poliţia Română. Guvernul ar trebui să se aplece asupra unei ordonanţe de urgenţă. Este foarte uşor să fie trecute pe lista substanţelor interzise în România şi este o prioritate, dacă nu vor să aibă un tineret în stare de visare permanentă", a arătat Gigel Lazăr.
Şeful Reprezentanţei Permanente EURAD la Consiliul Europei a arătat că seria de conferinţe cu tinerii organizate în cooperare cu ANCCSR şi CIADO vor continua şi că la ultima conferinţă de acest gen din ţară, care va avea loc la Bucureşti, va fi dezbătută inclusiv varianta iniţierii unui proiect de lege pentru trecerea pe lista cu substanţe interzise a substanţelor psihotrope.
"Vom dezbate această problemă cu toate filialele noastre din România, iar în momentul în care vom vedea că Guvernul României nu înţelege că sănătatea tineretului foarte importantă atunci ANCCSR va avea posibilitatea adunării de semnături pentru susţinerea unei iniţiative legislative din partea populaţiei. (…) Pentru mine aceste substanţe psihotrope sunt droguri, marea majoritate au acelaşi efect ca şi cannabisul. Problema este că având efectul ca şi cannabisul va fi greu să spunem că suntem doar o ţară de trafic şi nu suntem consumatori. În momentul în care de la un singur magazin, la finele anului trecut, s-a ajuns în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ la existenţa a cel puţin unui magazin şi sunt oraşe care au 3-4 magazine, înseamnă că este o afacere înfloritoare. Cine controlează ceea ce se vinde? În reclamă se spune că nu sunt pentru consumul uman, sunt pentru colecţionari, că nu se vând minorilor, dar aş vrea să văd care din autorităţile statului controlează că nu se vând minorilor. Iar, din sursele noastre 80% se vând minorilor", a subliniat Gigel Lazăr. AGERPRES/(Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.