Cele mai citite
 


Cluj: Ziua Recunoştinţei în Transplant
duminică, 20 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' găzduieşte, sâmbătă, ''Ziua Recunoştinţei în Transplant'', eveniment iniţiat de prestigiosul prof. univ. dr. Mihai Lucan, care a efectuat un număr record de transplanturi renale în România, unele în premieră naţională şi mondială.
La evenimentul de la Cluj-Napoca, organizat de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca şi Societatea Româna de Boli Genito-Urinare, cu sprijinul Novartis Pharma Services, vor participa peste o mie de donatori şi pacienţi-primitori care au suferit transplanturi renale, precum şi renumiţi specialişti care i-au operat şi i-au supravegheat în faza post-operatorie.
Pacienţii vor vorbi, în faţa publicului, despre experienţele prin care au trecut, importanţa transplantului renal şi a donării de organe în România.
La ''Ziua Recunoştinţei în Transplant'', vor susţine discursuri ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihai Lucan, preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, prefectului Florin Stamatian, preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Ficatului, prof. dr. Mihai Voiculescu şi coordonatorul Programului Naţional de Transplant, dr. Victor Zota.
'Ziua Recunoştinţei în Transplant' se va încheia cu un program artistic susţinut de soliştii Nicu Alifantis şi Alexandru Andrieş, actorul Dorel Vişan şi taragotistul Dumitru Fărcaş.
În 1958, prof. dr. Agrippa Ionescu a realizat primul transplant de piele din România, iar în 1962 a fost efectuat primul transplant de cornee.
Primul transplant de organe reuşit din România a fost cel efectuat de profesorul Eugeniu Proca, în februarie 1980, la Spitalul Fundeni, cu rinichi de la un donator în viaţă (mama pacientului). Acest transplant a fost urmat, la scurt timp, de un transplant renal de la donator în moarte cerebrală, efectuat la Timişoara, de o echipă condusă de prof. dr. Petru Drăgan.
În anul 1992, au fost puse bazele primului program modern de transplant renal din România, de către prof. dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean din Cluj-Napoca, devenită ulterior Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR).
Profesorul Mihai Lucan a efectuat, în 2009, o intervenţie chirurgicală unică în lume, asistată robotic - un transplant de rinichi realizat laparoscopic, cu un robot Aesop, manevrele fiind indicate prin telecomandă de profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotică din Munchen. Operaţia a durat cinci ore, fiind prelevat un rinichi de la o femeie în vârstă de 31 de ani, organul fiind transplantat la fratele donatoarei, de 35 de ani. O premieră medicală pentru Europa de Est a fost extirparea unei glande suprarenale cu ajutorul unui robot Da Vinci, cu patru braţe. Profesorul Mihai Lucan a condus echipa de chirurgi, asistaţi şi de medici din Italia.
În Romania s-au efectuat, până în prezent, peste 1.000 de transplanturi renale - în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Oradea -, peste 100 de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni, peste 50 de transplanturi medulare, peste 30 de transplanturi cardiace etc.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.
Ziua Recunoştinţei în Transplant - marcată în premieră naţională la Cluj-Napoca Ziua Recunoştinţei în Transplant a fost marcată sâmbătă seara, în premieră naţională, la Cluj-Napoca, la evenimentul desfăşurat pe parcursul a trei ore şi jumătate la Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' fiind prezenţi aproximativ 1.000 de pacienţi-primitori şi donatori, precum şi personalităţi de renume...
Treizeci de ani de la primul transplant în România Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - La împlinirea a 30 de ani de la efectuarea primului transplant renal din România, prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală în premieră, declară că...
Cluj: Mihai Lucan - Nu există gest mai dumnezeiesc decât să dăruieşti viaţă dincolo de moarte Directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihai Lucan, a evidenţiat sâmbătă seara, în discursul rostit la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'', că multă vreme pentru reuşita acţiunilor unui transplant renal au fost felicitaţi...
Cluj: Intervenţie chirurgicală în premieră în Europa de Est O intervenţie chirurgicală laparoscopică cu un robot DaVinci SI este efectuată în premieră în Europa de Est, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, de către prof. dr. Mihai Lucan, împreună cu o echipă de specialişti din Italia.
Cluj:Doar şapte medici coordonatori în Programul Naţional de Transplant, afirmă dr. Victor Zota În Programul Naţional de Transplant (PNT) sunt activi doar şapte medici coordonatori, afirmă prim-coordonatorul acestui program, dr.Victor Zota.