Cele mai citite
 


Descoperitorul celulei 'pluripotente', laureat al Premiului Kyoto
duminică, 20 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetătorului japonez Shinya Yamanaka, care a creat echivalentul celulei stem embrionare, pornind de la celule adulte ale pielii, i-a fost decernat vineri Premiul Kyoto pentru tehnologie, informează AP.
În urma unor ample studii realizate în anii 2006 şi 2007, Shinya Yamanaka /47 ani/ a descoperit procedeul de a reprograma diverse celule diferenţiate adulte, pentru a le face să redevină polivalente - celule suşă pluripotente induse /iPS/, considerate în prezent alternativa viabilă la celulele stem embrionare. iPS se pot dezvolta în orice fel de ţesut, inclusiv în cel al inimii sau al creierului, şi reprezintă un vast potenţial pentru cercetarea medicală, prin crearea de celule modificate genetic şi utilizarea acestora în zone afectate ale corpului omenesc.

Această metodă reprezintă alternativa la utilizarea celulelor suşă embrionare, care ridică serioase probleme de etică, deoarece implică distrugerea embrionului uman.

Respectiva distincţie a fost creată în 1985 şi se acordă personalităţilor care contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea ştiinţei, culturii şi spiritualităţii omenirii.

Printre alţi laureaţi ai Premiului Kyoto, acordat de fundaţia Inamori, se numără Laszlo Lovasz, un matematician american de origine ungară, şi William Kentridge, pentru artă şi filosofie.

Shinya Yamanaka va primi medalia de aur şi un premiu în valoare de 555.000 de dolari, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în Kyoto, în luna noiembrie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
CEJ deschide calea brevetării de tehnologii referitoare la celulele stem Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ) a afirmat că un organism viu care nu poate să se dezvolte pentru a deveni fiinţă omenească nu este echivalent cu un embrion, prin urmare, se pot breveta metode de folosire a respectivului organism (ovul) în scopuri industriale sau comerciale, relatează joi...
Celulele stem au potenţialul de a vindeca o afecţiune oculară care poate duce la orbire Un prim pacient a fost tratat în Marea Britanie în cadrul unui studiu de pionierat referitor la un nou tratament derivat din celulele embrionare stem destinat pacienţilor cu o afecţiune care poate provoca orbirea, informează agenţia Reuters.
Premiului NOBEL pentru Medicina in 2012 se acorda pionierilor studiului celulelor stem Stem SURE, prima companie care a anuntat in Romania posibilitatea multiplicarii celulelor stem in cadrul bancii sale, saluta acordarea Premiului NOBEL pentru Medicina in 2012 pionierilor studiului celulelor stem. Medicina regenerativa ce se bazeaza pe aplicatii utilizand celulele stem este...
Celulele stem au obtinut cea mai importanta victorie de pana acum – Premiul NOBEL 2012 ARBACS saluta acordarea Premiului NOBEL pentru Medicina in 2012 pionierilor studiului celulelor stem. Medicina regenerativa ce se bazeaza pe aplicatii utilizand celulele stem este cea mai noua ramura a medicinei care revolutioneaza si impinge speranta de viata si calitatea acesteia catre standarde demne...
Celulele stem îi fac pe şoareci rezistenţi la HIV Washington, 3 iul /Agerpres/ - Cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă de tratament împotriva SIDA: introducerea de celule stem modificate în organisme duce la creşterea imunităţii faţă de HIV, potrivit unui studiu publicat în numărul de vineri al revistei Nature Biotechnology, relatează AFP...