Cele mai citite
 


Mihai Lucan: Transplantul, victima propriului succes
duminică, 20 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Transplantul a căzut victimă propriului succes întrucât sunt mult mai multe cereri de transplant decât posibilităţi, a afirmat, sâmbătă seara, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ.dr. Mihai Lucan, la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'', la Teatrul Naţional ''Lucian Blaga''.
Potrivit profesorului Lucan, în Europa şi America, există o discrepanţă fantastică între rata transplantării şi rata donării, care pe măsura trecerii timpului se amplifică, nu se diminuează. Anul trecut şi acum doi ani, jumătate din donatorii din SUA au fost donatori vii, cu toate problemele vieţii pe care le ridică o astfel de donare. În România a fost exact invers. Până în 2008, a dominat donatorul viu, cu 78% din cazuri.
România este a doua ţară din Europa după Ungaria, ca rată de decese în intervalul de vârstă 15 - 59 de ani, interval care dă cei mai mulţi donatori în moarte celebrală.

'Din 2008, lucrurile s-au modificat în bine. Acum putem să echivalăm ţările civilizate din euro-transplant'', a susţinut profesorul Mihai Lucan.
El a prezentat, succint, etapele pe care le-a parcurs, în 19 ani, fosta Clinica de urologie a Spitalului Judeţean, transformată în Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

''În anul 1990, colectivul clinicii era mic şi reticent la schimbări. În sala de operaţie, lămpile, cauterul şi aspiratorul erau de producţie germană, dar din timpul celui de-al Doilea Război Modial. Primul lucru pe care l-am schimbat a fost secţia de reanimare. Ulterior, am decis că vreau să fac transplanturi renale şi am ajuns în impas. Părea aproape utopic. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am început să schimb lucrurile, cu încăpăţânare. Nu am schimbat numai destinul meu, ci şi al multor altor oameni'' a spus Mihai Lucan, amintind că debutul activităţii a fost făcut prin chirurgia experimentală, la Facultate de Medicină Veterinară, iar ulterior cu echipe de tranplantologi din străinătate - Scoţia, Germania - şi apoi cu Consorţiul Papal de Transplant.

Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţiegabu'' din Cluj-Napoca a devenit membră al acestui Consorţiu, iar în urma colaborării, a pregătirii medicilor clujeni, a dotărilor cu aparatură de laborator, instrumente chirurgicale şi cu suturi, în 1992, institutul clujean a raportat, împreună cu medicii italieni - cu celebrul profesor Raffaello Cortesini de la Universitatea de Studii din Roma, care era care era atunci consilier al Suveranului Pontif -, primul transplant renal de la Cluj-Napoca.

''Împotriva vicisitudinilor vremii, a legăturilor aeriene, care erau dezastruoase, şi impotriva mentalităţilor medicale adverse care au existat, am făcut alte zece transplanturi renale, împreună cu echipa italiană, pentru a dobândi tehnicitatea maximă pe care o aveau chirurgii italieni şi, în al doilea rând, pentru că era bine să urmărim împreună cu ei evoluţia bolnavilor transplantaţi. Apoi pentru că erau într-o situaţie destul de delicată şi am preferat să am protecţia unei echipe chirurgicale cu experienţă decât să fac eu lucrurile experimental. Nu exista la data aceea un alt program de transplant, care să asigure o şansă bolnavilor cu insuficienţă renală decompensată. Şi cu toate acestea, acest program a fost oprit. Rectorul UMF, directorul spitalului, şeful Cli nicii de Nefrologie au primit scrisori de avertizare că transplantul la Cluj-Napoca este o nebunie şi că trebuie oprit. Realizarea unui program de transplant în România a semănat atunci cu lupta lui Don Quijote cu morile de vânt'', a afirmat profesorul clujean.

Timp de cinci ani, Vaticanul a ajutat Clujul trimiţând medicamentele necesare pentru toţi bolnavii transplantaţi. În 1994, Vaticanul, prin cardinalul Fiorenzo Angelini, a propus Ministerului Sănătăţii din România un ajutor în valoare de patru milioane de dolari în vederea constituirii unui program de transplant similar cu cel din Italia.

''Ajutorul a fost refuzat, pentru că o personalitate medicală de la Bucureşti a motivat că nu poate să existe colaborare în domeniul transplantului între Italia şi România, din cauza diferenţelor religioase. Dar noi am continuat. Şi pentru că în acea etapă existau foarte mulţi donatori înrudiţi, dar mulţi cu anomalii vasculare, de tract urinar sau de fuziune renală, a trebuit să învăţăm de la chirurgii italieni cum să rezolvăm aceste anomalii. S-a adunat foarte multe cazuri - poate cea mai numeroasă statistică din Europa - în transplantul rinichilor cu anomalii'', a explicat profesorul Lucan.
El a evidenţiat că institutul clujean are în acest moment cea mai vastă experienţă din ţară în domeniul transplantului renal pediatric.

''În 1994 am realizat primul transplant renal pediatric. În 1995, aveam deja peste 50 de pacienţi transplantaţi. Medicamentele imuno-supresoare veneau direct din Italia, eu mergeam cu maşina la aeroportul Otopeni, le luam şi le distribuiam personal bolnavilor transplantaţi. Un pas important a fost constituirea Asociaţiei Bolnavilor Transplantaţi, în 1995. Ulterior, liderii transplantului de atunci am constituit Asociaţia Specialiştilor în Transplant - Romtransplant - care funcţionează din 1997. Primul congres al Romtransplantului a avut loc la Cluj-Napoca, în 1998. Cu această ocazie, s-a făcut, în premieră, o recoltare laparoscopică de rinichi, iar operaţia de transplant s-a transmis, tot pentru prima dată în România, în sala de congres'', a precizat reputatul chirurg.
Treptat, institutul clujean a introdus laparoscopia în prelevarea rinichilor pentru transplant, iniţial clasică, ulterior asistată robotic.

''În perioada 2004-2010, am făcut şi transplanturi combinate de rinichi şi de pancreas, pentru că bolnavii de diabet zaharat de tip I dezvoltă foarte repede insuficienţă renală gravă, greu controlabilă prin dializă. Profesorul italian Raffaello Cortesini a vizitat Institutul din Cluj-Napoca, la deschiderea lui, şi a fost impresionat'', a spus profesorul Lucan.

El a reamintit că în 2008, a făcut primul transplant trans-grup din Europa de Est, adică împotriva grupei de sânge şi împotriva tuturor reacţiilor imunologice. Tot în 2008, a fost realizat transplantul cu numărul 1.000, protagonistul fiind ''Uriaşul din Carpaţi'', adică multiplul campion la aruncarea greutăţii Gheorghe Guşeţ.
În 19 ani de experienţă, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca au fost realizate 1.251 de transplanturi renale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi Agenţia Naţională de Transplant, reclamate la Parchet Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj o plângere împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), condus de prof. univ. dr. Mihai...
Eveniment de anvergură pentru marcarea a 20 de ani de transplant renal în România Personalităţi ale vieţii publice, alături de specialişti din ţară şi de peste hotare în domeniul transplantului renal şi pacienţi care au beneficiat de transplanturi au fost prezenţi vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal...
Cluj: Eveniment de anvergură pentru marcarea a 20 de ani de transplant renal în România Personalităţi ale vieţii publice, alături de specialişti din ţară şi de peste hotare în domeniul transplantului renal şi pacienţi care au beneficiat de transplanturi au fost prezenţi vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
ŞTIINŢÃ: Primul transplant de pancreas din România Primul transplant de pancreas realizat în ţara noastră a fost efectuat în 2004, la Institutul Urologic şi de Transplant Renal din Cluj-Napoca. Intervenţia chirurgicală a fost mai complexă, fiind vorba despre un transplant dublu, de pancreas şi rinichi, beneficiarul fiind un bărbat. La câteva zile a fost...