Cele mai citite
 


Cluj: Mihai Lucan - Nu există gest mai dumnezeiesc decât să dăruieşti viaţă dincolo de moarte
duminică, 20 iunie 2010   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihai Lucan, a evidenţiat sâmbătă seara, în discursul rostit la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'', că multă vreme pentru reuşita acţiunilor unui transplant renal au fost felicitaţi pacientul şi medicii, în timp ce donatorul, care a făcut posibil transplantul, nu a fost decât rareori pomenit.
''Mai ales nu era pomenită acea familie extraordinară care în momentele de maximă suferinţă, în momentul de maxim dramatism, când pierdea pe cineva drag din familie, a fost de acord să cedeze organele celui decedat unui necunoscut şi să îl salveze. Eu nu cred că este un gest mai dumnezeiesc decât acesta: să dăruieşti viaţă dincolo de moarte'', a apreciat profesorul Lucan.
Prestigiosul profesor a spus că atunci când pacienţii invitaţi la acest eveniment au început să sosească în sala Teatrului Naţional, i-a întrebat pe fiecare dintre ei câţi ani are.

''Pe măsură ce au intrat în această mare sală, mi-au spus anii lor. Nu sunt un tip emoţional, pentru că altfel nu m-aş fi ocupat de meseria aceasta. Totuşi, conversaţia cu aceşti pacienţi ai mei mi s-a aşezat pe umeri, ca o responsabilitate extraordinară. Pentru că spre deosebire de celelalte specialităţi medicale, în transplantologie există o legătură specială între medicul care conduce intervenţia chirurgicală, echipa care o efectuează şi pacienţi. O legătură care nu se termină decât la sfârşitul vieţii, a unuia sau a celuilalt. Iniţiativa acestei seri aparţine firmei Novartis Pharma Services şi nici nu am ştiut că va lua o asemenea amplitudine'', a afirmat universitarul clujean.
Chirurgul clujean de renume internaţional a arătat că statisticile relevă că în ultimii ani, în România, dar în special în centrele de transplant din Transilvania, majoritatea donatorilor de organe au fost în moarte cerebrală.

''Evident, în atitudinea oamenilor s-a schimbat ceva, în atitudinea medicilor din secţiile de terapie intensivă. Este consecinţa clară a activităţii susţinute a Agenţiei Naţionale de Transplant, chiar aşa amputată cum este ea astăzi. Ei îi datorăm acestă schimbare, care ne-a apropiat foarte mult de Europa. Vreau să vă mulţumesc tuturor că aţi venit aici în acestă seară, ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, prefectului Florin Stamatian, primarului Sorin Apostu pentru mesajul şi florile trimise, dar în special vreau să vă mulţumesc vouă, pacienţii mei, care sunteţi pentru mine oglinda responsabilităţii mele faţă de omul în suferinţă'', a declarat profesorul universitar.

Profesorul Mihai Lucan a subliniat că pentru un medic nu este suficient să facă un transplant, supravegherea postoperatorie a pacientului fiind esenţială, pentru a preveni complicaţiile. El a amintit că institutul clujean are, în acest moment, cea mai vastă experienţă din ţară în domeniul transplantului renal pediatric.

Treptat, institutul clujean a introdus laparoscopia în prelevarea rinichilor pentru transplant, iniţial clasică, ulterior asistată robotic.
În 19 ani de activitate susţinută, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca au fost realizate 1.251 de transplanturi renale.
Notare
Comentarii
de OBREJA MIHAELA
NU EXISTA UN OM CU UN SUFLET MARE CA DUMNEAVOASTRA DOMNULE PROF!
SUNTETI UN DUMNEZEU PRINTRE PAMANTENI!
SA NE TRAITI!

de UN SUFLET
POSTATI VA ROG SI ACUZELE ADRESATE ASA LAUDATULUI DOMN DACA SE POATE NUMI OM ACEST DOCTOR LUCAN CA SA NU MAI OMOARE SI ALTI OAMENI DACA ARE COMPETENTE DE TRANSPLANT SA SE OCUPE NUMAI DE ELE NU SA TRATEZE SI ALTI BOLNAVI CARE DUPA CE LE CERE SUME ASTRONOMICE II DUCE INTR-UN HAL FARA DE HAL. FERITI-VA ASA DAR DE ACEST DOCTOR SUNT SI ALTI SPECIALISTI IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI . INAFARA DE PARTEA MATERIALA NU URMARESTE NIMIC ALCEVA!!!!!!!!!!!!!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Ziua Recunoştinţei în Transplant Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' găzduieşte, sâmbătă, ''Ziua Recunoştinţei în Transplant'', eveniment iniţiat de prestigiosul prof. univ. dr. Mihai Lucan, care a efectuat un număr record de transplanturi renale în România, unele în premieră naţională şi mondială.
Cluj:Doar şapte medici coordonatori în Programul Naţional de Transplant, afirmă dr. Victor Zota În Programul Naţional de Transplant (PNT) sunt activi doar şapte medici coordonatori, afirmă prim-coordonatorul acestui program, dr.Victor Zota.
Fiecare spital judeţean ar trebui să aibă un coordonator de transplant Activitatea de transplant de organe din România ar putea creşte semnificativ, astfel încât să se reducă discrepanţa dintre numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi cei care ajung să facă un transplant, dacă în fiecare spital judeţean ar exista un coordonator de transplant, a fost concluzia...
Cluj: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi Agenţia Naţională de Transplant, reclamate la Parchet Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj o plângere împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), condus de prof. univ. dr. Mihai...
Cluj: Eveniment de anvergură pentru marcarea a 20 de ani de transplant renal în România Personalităţi ale vieţii publice, alături de specialişti din ţară şi de peste hotare în domeniul transplantului renal şi pacienţi care au beneficiat de transplanturi au fost prezenţi vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal...
Treizeci de ani de la primul transplant în România Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - La împlinirea a 30 de ani de la efectuarea primului transplant renal din România, prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală în premieră, declară că...