Cele mai citite
 


Ziua Recunoştinţei în Transplant - marcată în premieră naţională la Cluj-Napoca
duminică, 20 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua Recunoştinţei în Transplant a fost marcată sâmbătă seara, în premieră naţională, la Cluj-Napoca, la evenimentul desfăşurat pe parcursul a trei ore şi jumătate la Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' fiind prezenţi aproximativ 1.000 de pacienţi-primitori şi donatori, precum şi personalităţi de renume mondial ale vieţii medicale clujene şi reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale.
Începând din 2010, Ziua Recunoştinţei în Transplant va fi marcată în fiecare an la 19 iunie, în semn de recunoştinţă faţă de donatori, de încurajare continuă a pacienţilor care au primit o grefă, precum şi în semn de apreciere faţă de echipele de medici care efectuează astfel de operaţii complexe.

La evenimentul de la Cluj-Napoca, organizat de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca şi Societatea Româna de Boli Genito-Urinare, cu sprijinul Novartis Pharma Services, au susţinut discursuri directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihai Lucan, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, prefectului Florin Stamatian, preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Ficatului, prof. dr. Mihai Voiculescu, şi coordonatorul Programului Naţional de Transplant, dr. Victor Zota.

Actorul Dorel Vişan a fost amfitrionul acestei manifestări.
''Un om important, profesorul Mihai Lucan, ne-a adunat azi, aici, pe toţi, pentru sufletele noastre, pentru sufletele celor pe care îi iubim şi care ne iubesc. Dacă ar trebui să îl caracterizez pe medicul Mihai Lucan ar trebui să citesc zeci şi zeci de pagini cu informaţii, să vorbesc despre profesionalismul unui om fără somn, de nereuşite, de marile lui reuşite, de bucurii, de fericire şi de iubire. Dar eu îl voi caracteriza în doar câteva cuvinte: face parte dintre acei puţini oameni, pe care, atunci când i-a făcut, Dumnezeu a stricat tiparul, ca să rămână unici'', a spus Dorel Vişan.

Pe scena Teatrului Naţional au urcat şi au susţinut discursuri impresionante multiplul campion la aruncarea greutăţii Gheorghe Guşeţ, poreclit ''Uriaşul din Carpaţi'', care fost cazul 1.000 operat de prestigiosul profesor Mihai Lucan, în 2008, folkistul Victor Socaciu - căruia i s-a efectuat primul dublu transplant renal din România, în 2009, şi arhitectul Călin Irimescu, decanul Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti.

În 19 ani de experienţă, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca au fost realizate 1.251 de transplanturi renale.
''De-a lungul timpului, am realizat la Cluj-Napoca numeroase premiere naţionale şi mondiale. Dar nu de dragul premierelor şi a publicităţii în mass-media, ci din dorinţa de a găsi soluţii pentru pacienţii noştri. În acest scop, noi am abordat aproape orice metodă imaginabilă în realizarea transplantului, numai pentru ca acesta să rămână, în continuare, o opţiune de viaţă'', a spus, în discursul său, prof. Mihai Lucan.

Un emoţionant film documentar a fost proiectat în Sala Mare a Teatrului Naţional ''Lucian Blaga'', cu mărturii ale pacienţilor-primitori, fotografii cu donatorii de organe în moarte cerebrală şi cu confesiuni emoţionante ale familiilor care au acceptat prelevarea de organe de la cei pe care tocmai îi pierduseră, conştientizând că gestul lor poate salva viaţa unor semeni suferinzi. ''Transplantul este ca o piesă de teatru şi întotdeauna uităm să le mulţumim celor care au făcut posibilă jucarea acestei piese de teatru'', se spune în încheierea documentarului.

În cadrul manifestării, profesorului Mihai Lucan i-a fost conferită de către Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului ''Crucea Transilvană'' cea mai înaltă distincţie pe care o acordă mitropolia personalităţilor care au contribuit la viaţa religioasă, culturală sau pentru salvarea vieţii credincioşilor. Distincţia i-a fost înmânată directorului Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, Vasile Someşanul.

'Ziua Recunoştinţei în Transplant' s-a încheiat cu un program artistic susţinut de soliştii Nicu Alifantis şi Alexandru Andrieş, actorul Dorel Vişan şi taragotistul Dumitru Fărcaş, participanţii la manifestare fiind apoi invitaţi să deguste savuroase produse gastronomice şi să închine o cupă de şampanie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Ziua Recunoştinţei în Transplant Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' găzduieşte, sâmbătă, ''Ziua Recunoştinţei în Transplant'', eveniment iniţiat de prestigiosul prof. univ. dr. Mihai Lucan, care a efectuat un număr record de transplanturi renale în România, unele în premieră naţională şi mondială.
Cluj: Mihai Lucan - Nu există gest mai dumnezeiesc decât să dăruieşti viaţă dincolo de moarte Directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihai Lucan, a evidenţiat sâmbătă seara, în discursul rostit la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'', că multă vreme pentru reuşita acţiunilor unui transplant renal au fost felicitaţi...
Cluj: Premieră medicală la Institutul de Transplant Renal O echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, condusă de profesorul Mihai Lucan, a realizat miercuri, în premieră naţională, o operaţie de transplant de rinichi unui pacient care a mai suferit, în urmă cu şase ani, şi un transplant cardiac.
Victor Socaciu: Operaţia de transplant renal a reuşit deplin, iar Bogi este eroina mea După nouă luni de la efectuarea unui dublu transplant renal mă simt foarte bine şi toate controalele medicale efectuate până acum evidenţiază o reuşită absolută a operaţiei la care am fost supus, a declarat, sâmbătă seara, pentru AGERPRES, cantautorul Victor Socaciu, care a participat la marcarea în...
Mihai Lucan: Transplantul, victima propriului succes Transplantul a căzut victimă propriului succes întrucât sunt mult mai multe cereri de transplant decât posibilităţi, a afirmat, sâmbătă seara, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ.dr. Mihai Lucan, la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei...
Attila Czeke: Trei cetăţeni din zece sunt de acord cu prelevarea de organe, pentru transplant Trei cetăţeni din zece sunt de acord cu prelevarea de organe, pentru transplant, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, sâmbătă seara, la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'', desfăşurată la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.