Cele mai citite
 


Attila Czeke: Trei cetăţeni din zece sunt de acord cu prelevarea de organe, pentru transplant
duminică, 20 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trei cetăţeni din zece sunt de acord cu prelevarea de organe, pentru transplant, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, sâmbătă seara, la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'', desfăşurată la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.
'Trebuie să le mulţumim pentru asumarea unui astfel de gest. Anul trecut, 119 persoane au făcut gestul nobil de a renunţa la un rinichi sau la o parte din ficat pentru un transplant. Cifra donatorilor multipli, din 2009, a fost de 42, printr-un acord al aparţinătorilor. Un gest enorm de dureros sufleteşte, dovedind însă şi o imensă mărinimie'', a arătat ministrul Sănătăţii.
El crede că cifrele nu au inimă şi nu exprimă sentimente, dar ''se pot schimba, pot creşte, doar cu ajutorul oamenilor cu suflet bun''.

''Cu încredere în medicina modernă, cifra de 42 s-a putut multiplica. Pentru că acei donatori au oferit o şansă la viaţă pentru 83 de bolnavi de rinichi, alte 23 de persoane cu boli grave la ficat şi şapte pacienţi cu inima prea slăbită ca să îi mai ajute. Mulţi alţii aveau nevoie de ţesuturi şi celule prelevate. Acestea sunt cifrele anului 2009, potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant'' a subliniat ministrul Attila Cseke.

Totodată, în 2008, în România au fost efectuate 128 de transplanturi de rinichi, 45 de ficat şi 18 de cord, de la donatori în moarte cerebrală şi 100 de transplanturi de rinichi şi cinci de ficat de la donatori vii.
''Asemănător prestigiosului profesor Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, nici eu nu sunt un tip emoţional, dar cred că în acest an şi în cei următori, la aceste cifre expuse anterior se va adăuga un număr însemnat de donatori'' a spus Attila Cseke.

Potrivit ministrului Sănătăţii, în 2010, România face parte din ţările în care transplantul de rinichi, ficat, cord şi cornee este efectuat cu succes.
''Şi totuşi, foarte rar vorbim despre aceste transplanturi reuşite. Ne ocupăm mult de greşelile medicale, de lipsa de fonduri sau de medicamente, sau de condiţiile improprii din spitale'', a afirmat ministrul Attila Cseke.

''Este o şansă pentru cei ce aşteaptă de mulţi ani un nou rinichi, un nou ficat sau o inimă puternică. Viaţa unei tinere de 20 de ani a fost salvată în aceste zile printr-un transplant de cord prelevat de la un donator de doar 17 ani. Un bărbat din Bacău şi o femeie din Timişoara sunt alţi doi pacienţi care, de vineri, se bucură de o viaţă nouă, în urma unui transplant de rinichi. Fiecare din aceste momente constituie o minune în sine, datorată unor profesionişti adevăraţi şi unor familii care şi în momente dificile cred în asemenea minuni. Le mulţumesc din suflet, în numele tuturor celor ce au fost salvaţi, datorită transplantului'', a afirmat, în discursul său, ministrul Sănătăţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.
Premieră în prelevarea de organe pentru transplant O prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă (categoria IV Maastricht) a avut loc la Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea în noaptea de 15 spre 16 aprilie, informează printr-un comunicat de presă Agenţia Naţională de Transplant.
Cluj: Ziua Recunoştinţei în Transplant Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' găzduieşte, sâmbătă, ''Ziua Recunoştinţei în Transplant'', eveniment iniţiat de prestigiosul prof. univ. dr. Mihai Lucan, care a efectuat un număr record de transplanturi renale în România, unele în premieră naţională şi mondială.
Dr. Zota: România pe primul loc în Europa în acest an privind creşterea procentului de transplant România se află pe primul loc în Europa în acest an în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant, a precizat marţi dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Ziua Recunoştinţei în Transplant - marcată în premieră naţională la Cluj-Napoca Ziua Recunoştinţei în Transplant a fost marcată sâmbătă seara, în premieră naţională, la Cluj-Napoca, la evenimentul desfăşurat pe parcursul a trei ore şi jumătate la Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' fiind prezenţi aproximativ 1.000 de pacienţi-primitori şi donatori, precum şi personalităţi de renume...