Cele mai citite
 


Cluj: ''Medica Academica'' despre noua directivă europeană în transplantul de organe
duminică, 20 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul din luna iunie al revistei ''Medica Academica'' - care apare sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în excelente condiţii grafice şi cu un sumar interesant, dedică unul dintre articole noii directive europene privind transplantul de organe.
Parlamentul European a votat noua directivă la 19 mai 2010, în condiţiile în care lista cu pacienţii în aşteptare pentru un transplant a ajuns la 60.000 de persoane, iar unul dintre aceştia moare la fiecare 12 minute. Directiva este concepută după modelul sistemului spaniol de transplant şi urmează să fie publicată în acestă lună, în Jurnalul Oficial, ţările membre, inclusiv România, având termen până în iulie 2012 pentru transpunerea ei în legislaţia naţională.

Noile norme urmăresc atingerea completă a potenţialului donării de organe de la persoanele decedate, promovarea programelor de donare de la donator viu, schimburile intracomunitare, concomitent cu creşterea calităţii şi siguranţei donării de organe şi a transplantului.

''Medica Academica'' consacră, totodată, ample spaţii interviurilor cu preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, prof. Nicolae Hâncu, la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Vladimir Hotineanu, şi cu şeful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar din Bucureşti, dr. Dan Jinga.

Revista anunţă, într-un articol semnat de redactorul şef Delia Budurcă, sub titlul ''Piaţa de medicamete a crescut cu 17,6% în primul trimestru'', că vânzările de medicamente scumpe au generat avansul pieţei farmaceutice la 2,34 miliarde de lei, conform datelor companiei de cercetări şi studii de piaţă Cegedim, deşi volumul de medicamente vândut s-a menţinut relativ constant. În euro, avansul pieţei s-a cifrat la 22%, respectiv, la 569 milioane de euro. Vânzările de medicamente prin farmacii s-au cifrat la 2,08 miliarde lei (507,1 milioane euro), iar prin spitale, la 255 milioane de lei (62 milioane euro). Cegedim estimează pentru acest an o creştere a pieţei, exprimată în moneda europeană, de 2,5%, iar în volum, un declin de 5,6%, comparativ cu 2009.

În articolul intitulat ''Un nou centru de radioterapie, inaugurat la Spitalul Colţea'', cititorii sunt informaţi că de la sfârşitul lunii mai, în unitatea sanitară din Bucureşti funcţionează un centru de radioterapie oncologică, proiectul fiind realizat de Siemens şi finanţat de Ministerul Sănătăţii. Centrul dispune de două noi acceleratoare liniare, folosite în tratarea tumorilor maligne solide şi cazurile de hematologie oncologică.
''Divizia de servicii medicale a A&D Pharma a deschis doua clinici în Bucuresti'' - articol semnat de Gabriela Niculescu, consemnează deschiderea a două noi clinici medicale, la începutul lunii iunie, în zona Piaţa Victoriei şi în Titan. Centrul medical din Piaţa Victoriei are 15 cabinete medicale, fiind unul dintre cele mai moderne din România.

Sub titlul ''Tehnici chirurgicale minim invazive pe coloana vertebrală'', revista aduce la cunoştinţa cititorilor că doi neurochirurgi de origine israeliană, Reuven Gepstein şi Evgeniy Pevzner, vin lunar în România pentru a instrui medicii români să opereze folosind tehnici chirurgicale minim invazive pe coloana vertebrală. Cei doi operează alături de dr. Danil Adam, la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament ''Dr. Victor Babeş''.

Revista informează, de asemenea, că ''Bolnavii vor plăti cu 40% mai mult pentru medicamente''. Compensarea medicamentelor în funcţie de preţul de referinţă pe clasa terapeutică, ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie. Creşterea de 40% este o medie, pentru unele medicamente pacientul urmând să plătească de până la nouă ori mai mult. Noua măsură va afecta peste cinci milioane de pacienţi şi va genera cheltuieli suplimentare anuale, suportate de bolnavi, de circa 1,5 miliarde lei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fiecare spital judeţean ar trebui să aibă un coordonator de transplant Activitatea de transplant de organe din România ar putea creşte semnificativ, astfel încât să se reducă discrepanţa dintre numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi cei care ajung să facă un transplant, dacă în fiecare spital judeţean ar exista un coordonator de transplant, a fost concluzia...
Ministrul Sănătăţii a inaugurat Centrul integrat pentru tratament oncologic de la Oradea Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a inaugurat duminică, la Oradea (jud. Bihor, vest), Centrul integrat pentru tratament oncologic din cadrul Spitalului Municipal 'Gavril Curteanu', cel mai modern centru dintre toate cele existente în sistemul sanitar public din România, precum şi Secţia de gastr...
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
Dr. Zota: România pe primul loc în Europa în acest an privind creşterea procentului de transplant România se află pe primul loc în Europa în acest an în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant, a precizat marţi dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Bănicioiu: Ministerul Sănătăţii acordă o atenţie deosebită susţinerii medicinei de transplant Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, salută marcarea Zilei Donatorului, miercuri, de către Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) şi Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi spune că acordă o atenţie deosebită pentru această activitate medicală.
Cluj: Pentru cei ce lucrează în activitatea de transplant, donatorii de organe sunt eroi, spune prof.univ.dr. Radu Deac Preşedintele Societăţii Naţionale de Chirurgie Cardiovasculară (SNCC), prof. univ. dr. Radu Deac, consideră că marcarea ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'', la Cluj-Napoca, este o idee remarcabilă, pentru că în viaţa curentă, cei care salvează viaţa unor semeni, cu preţul propriei vieţi, sunt numiţi...