Cele mai citite
 


Vorbeşte cu copilul tău despre sex şi sexualitate
luni, 18 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Pediatrie, Articole medicale, Disfunctii sexuale - Infertilitate, Mama si copilul
 

 

Mulţi părinţi evită sau amână abordarea subiectului. De-a lungul vieţii copiii şi adolescenţii trebuie orientaţi şi ajutaţi de părinţi pentru a putea lua decizii sănătoase şi adecvate cu privire la comportamentul lor sexual deoarece ceea ce văd şi aud în jurul lor îi poate deruta şi influenţa în mod negativ. Informaţiile despre sex obţinute de copii de pe Internet sau de la prieteni pot fi adesea inexacte şi/sau nepotrivite.

 

A vorbi despre dragoste, intimidate şi sex cu copilul reprezintă una dintre sarcinile importante ale meseriei de părinte. Părinţii au datoria de a crea o atmosferă relaxantă, propice discuţiilor pe această temă cu copii lor. Cu toate acestea, mulţi părinţi evită sau amână abordarea subiectului. De-a lungul vieţii copiii şi adolescenţii trebuie orientaţi şi ajutaţi de părinţi pentru a putea lua decizii sănătoase şi adecvate cu privire la comportamentul lor sexual deoarece ceea ce văd şi aud în jurul lor îi poate deruta şi influenţa în mod negativ. Informaţiile despre sex obţinute de copii de pe Internet sau de la prieteni pot fi adesea inexacte şi/sau nepotrivite.
Discuţiile despre sex pot fi incomode atât pentru părinţi cât şi pentru copii. Părinţii ar trebui să răspundă nevoilor şi nivelului de curiozitate al fiecărui copil în parte, oferindu-i doar acele informaţii pe care care acesta le solicită şi pe care este capabil să le înţeleagă. Există cărţi de specialitate sau se poate apela la sfatul unui specialist, prieten sau al unei rude mai experimentate care deja a trecut prin experienţe similare şi a obţinut rezultate pozitive. Cu cât părintele ştie mai multe despre această temă, cu atât va avea mai mult curaj în a o aborda.
 
Chiar dacă starea de jenă nu poate fi depăşită în totalitate e bine ca părintele să recunoască acest lucru faţă de copil şi să îi spună de exemplu: „Ştii, nu mă simt în apele mele discutând despre sex cu tine, deoarece părinţii mei nu au vorbit niciodată cu mine despre acest subiect. Eu însă îmi doresc ca noi doi să putem discuta orice, inclusiv despre sex, aşa că dacă ai întrebări te rog să vii la mine. Daca nu voi ştii răspunsul, am să mă informez şi am să-ţi răspund.”
 
Copiii au diferite niveluri de curiozitate şi de înţelegere în funcţie de vârsta şi nivelul lor de maturitate. Pe măsură ce copiii cresc, curiozitatea va fi mai mare şi ei vor cere din ce în ce mai multe detalii despre sex. La vârsta de 5 ani copilul poate fi mulţumit cu un răspuns simplu de genul: „Bebeluşii provin dintr-o sămânţă care creşte într-un loc special în burtica mamei. Tata ajută atunci când sămânţa lui se uneşte cu a mamei şi atunci bebeluşul începe să crească”.
 
Un copil de 8 ani ar vrea să ştie cum se uneşte sămânţa mamei cu a tatălui, iar părinţii ar trebui să îi vorbească atunci despre sămânţa (sperma) tatălui care provine din penis şi se uneşte cu sămânţa (ovulul) mamei în burta (uterul) acesteia. Apoi, bebeluşul creşte în siguranţă în uterul mamei timp de nouă luni până când este suficient de puternic pentru a se naşte.
 
Dacă până la vârsta de 8 ani copilul nu a început să pună întrebări despre sex, parintele trebuie să caute o ocazie potrivită pentru a deschide discuţia. De exemplu, dacă mama unui prieten, o vecină, o rudă este însărcinată i se poate spune copilului:” Ai observat că burtica doamnei X este din ce în ce mai mare? Asta pentru că va avea un bebeluş iar acesta creşte acum în ea. Ai idee cum a ajuns bebeluşul acolo?” şi mai departe se continuă conversaţia.
 
La 11 ani copilul va dori să afle şi mai mult. Părinţii îi vor putea vorbi atunci despre cum un bărbat şi o femeie se îndrăgostesc unul de celălalt şi decid să facă sex. În timp ce copiii primesc informaţiile biologice despre sex, ei trebuie să inţeleagă ca relaţiile sexuale implică dragoste, respect şi responsabilitate.
 
Este foarte important să i se vorbească copilului despre responsabilităţile şi consecinţele ce apar atunci când îşi va începe viaţa sexuală. Sarcina, bolile cu transmitere sexuală, modul cum este privit sexul, sunt subiecte importante ce trebuie discutate. Toate aceste discuţii pot face copilul să ia cele mai bune decizii pentru el, fără a se simţi presat să facă ceva înainte de a fi pregătit. Ajutând copiii să înţeleagă că acestea sunt decizii care necesită maturitate şi responsabilitate va creşte şansa ca aceştia să facă alegeri bune în viaţa.
  •         Încurajaţi-vă copilul să vorbească şi să pună întrebări;
  •         Menţineţi o atmosferă calmă şi non-critică pentru discuţii;
  •         Folosiţi cuvinte care sunt uşor de înţeles şi nu stânjenesc;
  •         Încercaţi să determinaţi nivelul copilului de cunoaştere şi înţelegere;            
  •      Păstraţi-vă simţul umorului şi nu vă fie frică să vorbiţi despre disconfortul vostru la abordarea subiectului;
  •        Sexul se referă la dragoste, intimitate, grija şi respectul pentru sine şi partener;
  •         Fiţi deschişi şi sinceri atunci când vă împărtăşiţi valorile şi preocupările;
  •         Discutaţi despre importanţa asumării responsabilităţii pentru propriile   decizii;
  •         Ajutaţi-vă copilul să ia în considerare argumentele pro şi contra atunci când va lua hotărâri.
 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Portugalia: Naşterea unui bebeluş a cărui mamă se afla în moarte cerebrală Un bebeluş a cărui mamă se afla în moarte cerebrală de patru luni s-a născut marţi în stare bună de sănătate, a anunţat un spital din Lisabona, citat de EFE.
Controlul sarcinii aduce pe lume copii fericiţi Contracepţia în antichitate Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupaţi de contracepţie. Deşi, unele par greu de imaginat iată câteva din metode folosite de strămoşii noştri:
Cum sa va recapatati viata sexuala dupa nasterea primului copil (lb.engl.) Primul copil al familiei a aparut pe lume, iar viata dumneavoastra sexuala a disparut? Nu sunteti singurii ! Rar se intampla ca un cuplu care a avut primul copil sa nu treaca prin aceasta experienta. Dar lucrurile se pot imbunatati. Pentru asta aveti nevoie de: Imaginatie Lubrifiant ...
Labioplastia, o operatie tabu pentru o viata sexuala fericita Societatea actuala promoveaza valori estetice greu de atins, iar femeile sunt, in general, foarte usor impresionate de modelele pe care le observa in reviste. Un aspect fizic ca in reviste poate fi atins doar cu ajutorul operatiilor estetice. Din acest motiv, atat reprezentantele sexului frumos...
Viata sexuala incepe gresit pentru 80% din tineri Cel putin 80% din tineri au probleme de de debut in viata sexuala , sunt de parere specialistii in andrologie si sexologie. Motivul acestei situatii este legat de conditiile in care se desfasoara inceputul activitatii sexuale .
Comunicat de presă - Societatea de educaţie contraceptivă şi sexuală Specialiştii Planifică Neprevăzutul! Au răspuns la peste 4.000 de întrebări despre sex si contraceptie