Cele mai citite
 


Vorbeşte cu copilul tău despre Ţigări, Droguri şi Alcool
luni, 18 iunie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Pediatrie, Articole medicale, Mama si copilul
 

 

Incă de la vârsta de 5-6 ani este bine ca părintele să înceapă să vorbească copilului despre ţigări, droguri şi alcool şi efectele nocive pe care acestea le au asupra oamenilor.

 

 

Să vorbeşti despre droguri, alcool şi tutun cu copilul tău este o sarcină dificilă, dar care nu poate fi ignorată. Copii aud despre aceste substanţe şi sunt tentaţi să le încerce de la vârste fragede. Este normal ca orice părinte să fie îngrijorat din această cauză, dar nu trebuie să intre în panică şi nici să neglijeze subiectul. Din contră, încă de la vârsta de 5-6 ani este bine ca părintele să înceapă să vorbească copilului despre ţigări, droguri şi alcool şi efectele nocive pe care acestea le au asupra oamenilor.
Atunci când un părinte vorbeşte cu copilul său despre aceste subiecte dificile, este foarte important de reţinut că 5 minute de discuţii nu sunt suficiente. Această temă trebuie abordată în mod regulat în conversaţiile părinte-copil, iar copilul trebuie făcut să înţeleagă că acesta nu este un subiect tabu şi că poate să-şi exprime liber părerea în faţa părinţilor.
Pentru cei care vor să înceapă să comunice cu copii lor şi să-i convingă să nu se atingă de aceste substanţe, iată mai jos câteva sfaturi :
 • Începeţi să discutaţi cu copiii încă de la vârste fragede. Pe măsură ce copii cresc continuaţi să le vorbiţi pe această temă, dar într-o manieră mai apropiată vârstei lor.
 • Vorbiţi des despre cât de periculoase şi nocive sunt aceste substanţe, dar evitaţi ca subiectul să devină plictisitor pentru copii.
 • Pentru a vă educa copii şi a fi capabili să le daţi cele mai bune explicaţii de ce nu trebuie să consume droguri, să bea alcool sau să fumeze, informaţi-vă permanent despre cele patru substanţe pe care copilul ar fi tentat cel mai uşor să le încerce în zilele noastre: alcoolul, marihuana, nicotina din ţigări şi substanţele care se inhalează (solvenţi volatili:produse de curăţat, gazul lichid pentru brichete, etc.; aerosoli: fixativ de păr, spray-uri cu vopsea, deodorante, etc. În România cel mai popular tip de inhalant este aurolacul)
 • Folosiţi-vă de reportaje TV, clipuri publicitare, filme sau reviste pentru a putea aduce subiectul în discuţie în mod natural. De exemplu, daca copilul priveşte la TV o reclamă la bere, spuneţi-i că deşi cei din clip par că se amuză şi sunt foarte fericiţi, în cazul în care oamenii beau prea mult alcool atunci ei nu mai sunt stăpâni pe ceea ce fac, devin ridicoli, iresponsabili şi/sau violenţi, îşi pot face rău lor sau celor din jur. În acelaşi timp trebuie să explicaţi copilului cum firmele utilizează marketingul pentru aş-i vinde produsele – nimănui nu-i place să fie înşelat sau manipulat.
 • Fiţi fermi în faţa copiilor şi menţineţi-vă poziţia vis-a-vis de tutun, droguri şi alcool. Nu reduceţi conversaţia la "Nu ai voie, îţi interzic ! ". Explicaţi-le pericolele la care se expun şi situaţiile neplăcute, chiar tragice în care pot ajunge. Încă de mic, copilul trebuie să afle că voi părinţii nu sunteţi de acord sub nicio formă cu consumul de droguri, alcool şi tutun şi că niciuna din aceste substanţe nu poate fi consumată fără riscuri.
 • Chiar dacă aflaţi că fiica sau fiul vostru au încercat una din aceste substanţe, nu reacţionaţi volient deoarece nu veţi face altceva decât să tăiaţi orice posibilitate de comunicare cu acesta. Este foarte, foarte important să rămâneţi calmi, să nu criticaţi şi să nu ameninţaţi. De exemplu, dacă copilul vă spune că s-a apucat să fumeze pentru că aşa se simte mai interesant, rugaţi-l să vă spună care crede el că sunt detaliile care fac ca o persoană să fie mai interesantă ca alta.
 • Supraveghiaţi-vă constant copii, comunicaţi cu ei, ascultaţi ce au să vă spună, sfătuiţi-i şi încercaţi să le ocupaţi timpul liber cu activităţi plăcute şi educative. De cele mai multe ori preadolescenţii şi adolescenţii încep să fumeze, să bea alcool sau să se drogheze ca reacţie la anumite stări emoţionale, când încep să se simtă singuri, stresaţi, nebăgaţi în seamă şi îşi pierd stima de sine. Daţi-le alternative pentru a trece peste aceste stări: să facă sport, să frecventeze anumite cursuri extraşcolare funcţie de aptitudinile şi dorinţele fiecăruia.  
Veţi fi şi mai convingători dacă le veţi spune următoarele:
 • Consumul exagerat de alcool alterează judecata. O persoană beată va face lucruri pe care în mod normal nu le-ar face şi care deşi pot părea o idee bună la acel moment pot fi extrem de periculoase. Puteţi să vă atenţionaţi copii despre pericolul urcării într-o maşină condusă de o personă în stare de ebrietate, conducerea unui autovehicul atunci când se consumă prea mult alcool, abuzurile sexuale sau relaţiile sexuale neprotejate care expun la boli grave inclusiv HIV sau pericolul de a fi în preajma unor băutori violenţi şi de a fi implicat în bătăi sau omoruri.
 • Marihuana provoacă pierderi de memorie pe termen scurt. Consumul regulat pe parcursul anilor de şcoală influenţează in mod direct randamentul şcolar, notele şi viaţa socială. În plus, marihuana este o substanţă ilegală şi consumul sau comercializarea ei poate antrena repercursiuni pentru copil şi părinţi.
 • Nicotina provoacă dependenţă şi fumatul este periculos pentru sănătate. În plus, costă foarte mult, iar hainele, părul, mâinile şi respiraţia devin urât mirositoare. Pentru copii ultimele argumente pot fi mult mai convingătoare decât problema sănătăţii cu care se pot confrunta abia peste câţiva ani. Cu toate acestea nimeni nu vă împiedică să le reamintiţi din când în când că fumatul poate fi cauza cancerului pulmonar, a emfizemului, a bronşitei cronice, a cancerului de rinichi sau a celui de gură şi de gât şi că în plus măreşte riscul apariţiei bolilor de inimă.
 • Utilizarea substanţelor care se inhalează este extrem de periculoasă şi poate ucide chiar de prima dată. Solvenţii, care sunt cei mai des inhalaţi distrug ficatul şi alte organe. Unii dintre ei, cum ar fi toluenul, pot creşte riscul de leucemie, iar consumul regulat cauzează daune permanente creierului.
Având un ascendent pozitiv şi comunicând deschis cu copiii voştri îi veţi convinge ca atunci când au probleme să se îndrepte câtre voi şi nu spre droguri, alcool şi tutun. Ca parinte, este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care îl puteţi face copilului.

 

 

 

Notare
Comentarii
de MIHAELA ANA STEFAN
am inceput sa vorbesc cu fata mea despre droguri de timpuriu si exact asa cum se mentioneaza in articol si se pare ca tot ce am realizat a fost sa ii trezesc interesul pentru ele!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu: Consumul de droguri uşoare, ridicat printre tinerii bucureşteni Un studiu efectuat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGAMB) pe un eşantion de 2.662 de tineri bucureşteni cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, relevă că aceştia au încercat cel puţin odată droguri uşoare - tutun, alcool sau canabis.
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
Vaslui: DSP a demarat campania 'Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!' Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog şi mai multe cabinete ale medicilor de familie a demarat vineri Campania 'Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!', care se va desfăşura până la sfârşitul...
Consumul de acizi graşi Omega 3 'reduce semnificativ' dependenţa de nicotină (studiu) Consumul de acizi graşi Omega 3 "reduce semnificativ" dependenţa de nicotină şi numărul de ţigări fumate zilnic, potrivit unui studiu elaborat la Universitatea israeliană din Haifa, publicat luni, informează EFE.
Cum tratam insomnia cu ajutorul alimentelor Insomnia este o afectiune care se manifesta prin perturbari ale somnului: incapacitatea de a adormi, sau trezirea dupa un scurt episode de somn si inabilitatea de a adormi din nou. Insomnia influenteaza starea psihica, productivitatea, puterea de concentrare. Printre efectele insomniei se numara...
Vlad Voiculescu: O treime dintre tinerii de 15-16 ani au fumat cel puţin o dată în ultimele 30 de zile Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut un apel, luni, către parlamentari, cerându-le să dea dovadă de responsabilitate şi să oprească "schilodirea legii anti-fumat", în condiţiile în care studiile relevă că unul din trei tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, adică 200.000 de copii, au...