Cele mai citite
 


Cluj: Pentru cei ce lucrează în activitatea de transplant, donatorii de organe sunt eroi, spune prof.univ.dr. Radu Deac
marţi, 22 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Preşedintele Societăţii Naţionale de Chirurgie Cardiovasculară (SNCC), prof. univ. dr. Radu Deac, consideră că marcarea ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'', la Cluj-Napoca, este o idee remarcabilă, pentru că în viaţa curentă, cei care salvează viaţa unor semeni, cu preţul propriei vieţi, sunt numiţi eroi.

''Pentru noi, cei ce lucrăm în activitatea de transplant, donatorii de organe sunt eroi. Sugerez să găsim o exprimare adecvată a acestei idei, astfel încât în societatea noastră să se recunoască perpetuu acest eroism. Şi sperăm că aşa se va întâmpla'', afirmă preşedintele SNCC, profesorul de chirurgie Radu Deac de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, şeful Clinicii de chirurgie vasculară din acelaşi oraş.

El subliniază că pentru a face acest gest - în clipa în care un membru al familiei se află în moarte celebrală, iar familia acceptă să fie donate organele celui pe care tocmai îl pierde pentru salvarea viaţii unui om necunoscut - este nevoie de o mentalitate aparte şi de o structură sufletească aparte.

''În medicină şi chirurgie ne străduim, de-o viaţă, să ameliorăm boli, dar succesul nu este niciodată atât de mare precum în transplanturi, pentru că în acest caz este înlocuită o funcţie bolnavă iremediabil a unui pacient în stare terminală, cu un organ sănătos, care conferă celui tranplantat o perfectă stare de sănătate în deceniile următoare'', afirmă preşedintele SNCC.

Prestigiosul cardiolog afirmă că înseamnă mult ca unui copil de şase luni să i se transplanteze inima şi să ajungă, azi, la 28 de ani, în perfectă stare de sănătate, fără niciun fel de medicaţie.

''Voi respinge întotdeauna orice s-ar spune rău despre acest popor, atât timp cât oamenii acestui pământ sunt capabili de un asemenea gest, adică să-şi dea acordul, într-un moment iremediabil, pentru donarea de organe ale celui din familie aflat în moarte celebrală. Să ne gândim mereu ce este în sufletul celui ce face acest gest nobil. O asemenea mentalitate denotă încrederea în medici. Dacă medicul spune că este vorba de o moarte celebrală, înseamnă că nu mai are o altă soluţie. Iar oamenii simpli, fără prea multă instruire, acceptă cuvântul medicului, ceea ce mi se pare extraordinar. Este apoi generozitatea de a dona şi dorinţa expresă de a salva viaţa unor semeni'', arată preşedintele SNCC.

Dintre multele transplanturi cardiace realizate, profesorul Radu Deac îl menţionează pe cel din anul 2000, efectuat la Clinica din Târgu-Mureş unei paciente care trăieşte azi în perfectă stare de sănătate. ''Nu pot uita inima băieţelului de 11 ani, care accidentat pe drumul naţional Bistriţa a intrat în moarte celebrală şi familia ne-a permis să prelevăm inima, pentru a fi transplantată unei fetiţe pe moarte, acesta fiind primul transplant cardiac efectuat unui copil din România. Aş putea enumera multe alte situaţii, unele dramatice, precum cel din aceste zile, de la Clinica din Târgu-Mureş. O tânără de 17 ani mai avea puţine ore de trăit. Era şi anurică, din cauza insuficienţei renale. S-a ivit în mod fericit un donator la Iaşi. Situaţia a demonstrat perfecţiunea organizării în transplantul de organe din România. De la Iaşi, inima donatorului care a salvat viaţa adolescentei a fost adusă cu elicopterul la Târgu-Mureş. Tânăra tocmai a ieşit acum de la terapie intensivă. Nu credeam că va supravieţui. Erau diagnostice care ne-ar fi împiedicat să efectuăm acest transplant. Dar transplantul a fost realizat cu succes, bolnava este în viaţă şi se simte bine'', explică profesorul Radu Deac.

Preşedintele SNCC afirmă că fost puternic impresionat de o pacientă remarcabilă din Suceava, transplantată cardiac, care întâlnindu-se cu familia donatorului i-a spus acesteia: ''Vă promit că voi avea grijă de inima copilului dumneavoastră''.

''M-au impresionat profund aceste cuvinte, care se doreau o mângâiere pentru părinţi. Este important de spus că inima unui donator renaşte atunci când este transplantată în pieptul unui receptor şi redă viaţa pacientului care a fost transplantat. Acceptând donarea de organe suntem oameni. Să nu uităm niciodată să fim oameni'', susţine profesorul Radu Deac.

Profesorul Radu Deac a participat, sâmbătă, la prima celebrate din România a ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'' organizată la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca şi Societatea Româna de Boli Genito-Urinare, cu sprijinul Novartis Pharma Services.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Radu Deac:Academia de Ştiinţe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire şi transplant Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că la nivel naţional se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătăţii populaţiei, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului şi pe impulsionarea activităţii de...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Dr. Zota: România pe primul loc în Europa în acest an privind creşterea procentului de transplant România se află pe primul loc în Europa în acest an în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant, a precizat marţi dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Cluj:Doar şapte medici coordonatori în Programul Naţional de Transplant, afirmă dr. Victor Zota În Programul Naţional de Transplant (PNT) sunt activi doar şapte medici coordonatori, afirmă prim-coordonatorul acestui program, dr.Victor Zota.
Cluj: Eveniment de anvergură pentru marcarea a 20 de ani de transplant renal în România Personalităţi ale vieţii publice, alături de specialişti din ţară şi de peste hotare în domeniul transplantului renal şi pacienţi care au beneficiat de transplanturi au fost prezenţi vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal...
Cluj: Ziua Recunoştinţei în Transplant Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' găzduieşte, sâmbătă, ''Ziua Recunoştinţei în Transplant'', eveniment iniţiat de prestigiosul prof. univ. dr. Mihai Lucan, care a efectuat un număr record de transplanturi renale în România, unele în premieră naţională şi mondială.