Cele mai citite
 


Medicii şi pacienţii nemulţumiţi de finanţare, birocraţie şi condiţii
joi, 26 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 26 mar /Agerpres/ - Colegiul Medicilor din România (CMR) a realizat un sondaj privind condiţia medicului în România în rândul medicilor, dar şi al pacienţilor.

Potrivit acestui studiu, sistemul de sănătate din România se confruntă cu mari dificultăţi, respectiv un număr mic de medici la mia de locuitori, o distribuţie inegală între diferitele specializări, dar şi între diferite zone geografice şi cu constrângeri bugetare.

Prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele CMR, susţine că medicina clasică permitea o relaţie directă medic-pacient pe când medicina modernă este influenţată de numeroşi factori şi redimensionează sau chiar anulează relaţia medic-pacient.
În opinia sa, factorii care influenţează medicina sunt presiunea finanţatorilor pentru raţionalizarea serviciilor de sănătate, standardizarea îngrijirilor potrivit protocoalelor, scăderea contactului interpersonal dintre medic şi pacient.
Potrivit studiului sociologic realizat de CMR, medicii sunt nemulţumiţi de actuala salarizare a lor, astfel numai 17,1% au o salarizare de 1000 de euro sau peste, în condiţiile în care în UE veniturile medicilor sunt de 12000 de euro şi mai mult, iar medicii rezidenţi sunt plătiţi cu 1200 de euro în Franţa şi cu 1800 de euro în Marea Britanie. În România, medicii rezidenţi în proporţie de 90% au un venit maxim de 15 milioane pe lună.
În ceea ce priveşte salariul mediu al unui medic, prof. dr. Astărăstoaie a explicat că în prezent acesta este cu 1,1 ori mai mare decât media pe economie, în condiţiile în care Comisia Prezidenţială pentru Sănătate a recomandat un salariu de 3,1 ori mai mare decât salariul mediu pe economie.
Medicii sunt nemulţumiţi şi de dotarea tehnică a unităţilor sanitare, condiţiile de lucru. Pacienţii la rândul lor consideră că condiţiile de lucru pentru medici nu sunt dintre cele mai bune, la fel ca şi dotarea şi consideră că aceştia ar trebui să primească salarii mai mari.
O altă nemulţumire majoră a medicilor şi pacienţilor este birocraţia din sistemul sanitar. Un procent de 63% fiind foarte nemulţumiţi de aceasta.
Principalele trei probleme care afectează calitatea serviciilor medicale din România potrivit studiului sociologic sunt subfinanţarea, gestionarea fondurilor şi birocraţia.
Aproape 60% dintre medici ar dori să plece. Portretul celui care ar dori să plece este un bărbat de 25-30 de ani din Muntenia şi Dobrogea, din mediul rural, oraşe mici şi medii care nu are satisfacţii profesionale, nu are venituri corespunzătoare, aceştia provenind în special din sistemul public.
Majoritatea medicilor consideră că procentul din PIB este foarte mic raportat la necesităţi.
Prof. dr. Astărăstoaie a explicat că trebuie găsite soluţii pentru schimbarea situaţiei întrucât în acest moment medicul român este un personaj obosit, obligat să improvizeze şi să suporte agresiunea politicienilor, decidenţilor, mass-mediei şi a unor pacienţi.
Între soluţiile propuse de Colegiul Medicilor se află dezvoltarea şi implementarea unui sistem de valori autentic, organizarea corpului medical, dezvoltarea carierei profesionale, implicarea în viaţa socială, dar şi realizarea unei coaliţii medici-pacienţi şi redefinirea relaţiilor etice dintre ei.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prof. dr. Irinel Popescu, subliniat în intervenţia sa că din păcate medicina care altădată era atât de căutată a ajuns din ce în ce mai atractivă.
El a remarcat că fenomenul se întâmplă nu numai la noi, ci şi în alte ţări, cu menţiunea că în România este mai accentuat.
În ceea ce priveşte finanţarea, preşedintele CMR a spus că procentul alocat în acest an este foarte mic şi că trebuie totuşi în aceste condiţii să facă faţă situaţiei. El consideră că medicii ar trebui să militeze aşa cum au făcut profesorii pentru un buget mai mare alocat sănătăţii.
În legătură cu coaliţia pe care preşedintele CMR a propus-o între medici şi pacienţi, prof. dr. Irinel Popescu a spus că la aceasta trebuie adăugat şi ceilalţi actori din sistem, respectiv CNAS şi Ministerul Sănătăţii, în primul rând.
El consideră că se impune o solidaritate din partea corpului medical.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, Constantin Ciuce, consideră că este necesar un parteneriat în care demnitatea să guverneze discuţiile. El a spus că asistăm în acest moment la o pierdere a autorităţii morale şi aceasta trebuie recăpătată şi se impune o linişte materială pentru a putea fi în faţa pacienţilor aşa cum trebuie.
El consideră că trebui o schimbare şi în interiorul corpului medical, iar tinerii trebuie să aibă respect social, condiţii bune de lucru şi salarii decente. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.