Cele mai citite
 


Munca în tura de noapte distruge creierul
miercuri, 23 iunie 2010   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 
Modul de viaţă nocturn se răsfrânge în mod negativ asupra productivităţii muncii. Potrivit cercetătorilor din cadrul Spitalului Universitar Charit? din Berlin, oamenii care muncesc în schimbul de noapte sunt mai apatici şi mai lenţi decât colegii lor care lucrează pe timp de zi, notează cotidianul rus Utro.
Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de ştiinţă germani au desfăşurat un experiment în care subiecţii supuşi testului trebuiau să rămână în stare de trezie toată noaptea şi la fiecare trei ore să scrie una şi aceaşi frază pe o tablă grafică. În acelaşi timp, un computer stabilea cu ce putere persoana apasă pixul şi cât de repede scrie. De asemenea, se analiza cât de lizibile erau frazele scrise.

S-a dovedit că, în intervalul orar 03.00 şi 06.00, participanţii la experiment scriau cu mult mai încet decât în timpul zilei şi într-un mod mult mai puţin lizibil. După cum explică neuropsihologul german Joachim Hermsd?rfer, acest lucru se explică prin faptul că mâinile funcţionează cel mai prost pe timp de noapte.

Totuşi, braţele şi mâinile nu funcţionează independent, ci se supun unor semnale ale creierului. Prin urmare, rezultă că pe timp de noapte sunt frânate sau chiar deconectate procesele de gândire. Neurobiologii subliniază că un om nu poate lucra eficient dacă organismul său este 'setat' pe somn, iar acest lucru nu poate fi schimbat: de vină sunt ritmurile biologice fireşti şi tradiţiile seculare.

Această idee a fost dezvoltată şi de psihologi din cadrul Universităţii din Tubingen. Cercetările lor au demonstrat că, în timpul nopţii, oameni nu doar scriu, ci şi gândesc mai prost, mai ales dacă li se trasează mai multe sarcini.

Recent, şi oameni de ştiinţă americani au stabilit că persoanele care lucrează noaptea nu reuşesc niciodată să-şi facă somnul, în asemenea măsură încât să poată munci foarte bine. Chiar dacă omul doarme după tura de noapte, acest lucru nu este suficient, deorece noaptea organismul necesită oricum odihnă.

De asemenea, este important şi la ce oră persoana intră în tura de noapte. Cel mai greu le vine celor care intră în tură la orele 21.00, iar cel mai puţin au de suferit cei care încep să muncească la 23.00.
Notare
Comentarii
de sorana
am lucrat multi ani schimbul 3,este f greu,ziua nu poti dormi,esti total epuizat.

de alexandra
cand vin din tura de nopate trebuie sa stau cu baietelul meu in vrsta de 1 an si 9 luni. sunt mult mai nervoasa, imunitatea mi-a scazut. nu recomand nimanui tura de noapte.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Munca în schimburi alternante – aspecte sociale şi medicale Munca în schimburi alternante (MSA) reprezintă o modalitate de organizare în timp a activităţilor profesionale a muncitorilor sau a echipelor de muncitori.
Sfaturi pentru a trece cu bine la ora de iarnă Trecerea la ora de iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie, când acele ceasornicului trebuie mutate cu o oră în urmă (ora 04.00 devine ora 03.00), poate produce unele perturbări de bioritm, chiar dacă oferă o oră în plus pentru somn.
Cum iti influenteaza dieta alimentara modul in care dormi Se stie ca prea putin somn are impact asupra obiceiurilor alimentare, asupra apetitului, castigului in greutate si asupra altor functii metabolice, dar se stie prea putin despre modul in care diferitele diete joaca un rol in ce priveste cat de bine dormi. Un nou studiu a evaluat dietele si tiparele...
Ferestrele de la locul de munca afecteaza in mod direct somnul Este biroul tau scaldat in lumina soarelui, sau esti pitit intr-un cubicul umbros? Potrivit unui mic si nou studiu, ambele situatii ti-ar putea afecta somnul nocturn.
De ce ne trezim din somn? Unele persoane pot dormi în orice condiţii, în timp ce altele adorm greu şi se trezesc la cel mai zgomot. De multe ori se întâmplă să fim treziţi în toiul nopii de claxonul unei maşini, iar cel care doarme alături să-şi continue somnul liniştit. De ce unele persoane au somnul uşor, în timp ce altele...
Munca de noapte poate dăuna grav sănătăţii femeilor (studiu) Considerată ca probabil cancerigenă din auza efectului perturbator asupra ritmului biologic, munca de noapte determină la femei un risc crescut cu circa 30% de cancer la sân, arată un studiu publicat marţi în Franţa şi menţionat de AFP.